Ημερολόγιο δενδροκομικών εργασιών


Ιανουάριος

Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
Στους οπωρονες οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχισης των κλαδευμάτων.
Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση κοπριας, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λ.π.
Τα κλαδεύματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες. 
Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές οι απιδιές οι κυδωνιές και οι καστανιές.
Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων, ποτέ όμως σε υγρά ή παγωμένα εδάφη, ούτε κατά την διάρκεια βροχών ή σφοδρών ανέμων. Εάν δεν παρουσιάζετε τέτοια ευκαιρία είναι προτιμότερο να αναβάλλονται για αργότερα, Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
Ακόμη μπορούν να ενστρωματώνονται σε άμμο διάφοροι σκληροκέλυφοι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια κ.λ.π.

Στους δρόμους οι αγρότες της Ημαθίας


Στους δρόμους οι αγρότες της Ημαθίας


Το δρόμο της κινητοποίησης ως μέσο αντίδρασης και πίεσης επέλεξαν και πάλι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αγρότες της Ημαθίας.
Οι αγρότες όρισαν την έξοδο των τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, από το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης.

κινητοποιήσεις αγροτών


Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και αποφασίζουν τη στάση τους για τις επόμενες ημέρες 

 Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει το επόμενο διάστημα, οργανώσεις αγροτών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών θα συγκεντρωθούν στον Πλαταμώνα προκειμένου να αποφασίσουν τις ενέργειές τους στο μέλλον. Επίσης σύμφωνα με  πληροφορίες την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, αγρότες από την Ημαθία θα παρευρεθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία.

φορολογία αγροτών


Ψηφίστηκε στη Βουλή ο φορολογικός νόμος που αλλάζει τη φορολόγηση των αγροτών

Έναν χρόνο παράταση για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων κέρδισαν οι αγρότες. Ο φορολογικός νόμος, που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 11 Ιανουαρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων από τα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015 και θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Σύμφωνα με το νέο νόμο, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά θα φορολογούνται βάση των βιβλίων εσόδων – εξόδων που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.
Ειδικά για το 2013 (οικονομική χρήση 2014) οι αγρότες θα φορολογηθούν με την νέα φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.

ΠΡΙΜ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Εως 31/1 τα δικαιολογητικα για το πριμ των κτηνοτροφων,συμφωνα με ανακοινωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΟΣΔΕ 2013

Ετοιμο το ΟΣΔΕ του 2013 αναφερει η απωχωριζουσα διοικηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλα πιος θα το αναλαβει ειναι το μεγαλο ερωτημα.