ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σαντορίνη, Ελλάδα
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ένα αρχαίο νησί που δέχτηκε  μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία,Εδώ στην  Σαντορίνη αισθάνεται όπως κανένα άλλο μέρος της γης. 120 μίλια νοτιοδυτικά από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα πάντα είναι πιο φωτεινά: τα ασβεστωμένα σε σχήμα κύβου σπίτια, η θάλασσα σε όλα τα χρώματα και τα ηλιοβασιλέματα που φωτίζουν την καλντέρα.

Μπαλί, Ινδονησία

Μπαλί, Ινδονησία
Βρέχεται από τα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού, το Μπαλί είναι,  ένα από τα 17.500 νησιά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας? Αλλά ακόμη και μετά από δεκαετίες ανάπτυξης του τουρισμού - στέκεται μόνη της με υπέροχη βλάστηση και απαράμιλλης ομορφιάς.

Cape Breton, Καναδάς


Cape Breton, Καναδα 
Το δημοφιλές  αυτό το νησί με την  μαγευτική θέα για τους: γκρεμούς-backed τις παραλίες και τις δασώδεις . Έχει τις επιρροές της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, της Αφρικής.

Boracay, Φιλιππίνες

Boracay, Φιλιππίνες
Τώρα που ακόμη και μικρά νησιά,γίνονται γνωστά, το  Μπορακάι μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία ελάχιστα γνωστά νησιά της Ασίας. Η αμμώδης παραλία της είναι προσβάσιμη μέσω μιας ώρας με πτήση από τη Μανίλα προς Caticlan,και στην συνέχεια  ένα 10-λεπτό με το φέρι. Πηγαίνετε τώρα, πριν φτάσουν τα πλήθη.

Great Barrier Reef, Αυστραλία


Great Barrier Reef, Αυστραλία
Το Great Barrier Reef, το οποίο ξετυλίγεται από την βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας, είναι μακράν ο πρωταθλητής της Αυστραλια της Νεας Ζηλανδιας και το Νοτιο Ειρηνικο. Η περιοχή είναι θεαματικη  με μεγάλη  θάλασσια ζωη- φάλαινες, χελώνες, γιγαντιαία μύδια και περίπου 400 άλλα είδη.



bbc.com








ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ


Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα των αγροτών είναι η πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα, με τους ίδιους να δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες συναντώνται στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Γιατί είναι Ατλάντα πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου;


Ατλάντα είναι το σπίτι σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, την  Delta Air Lines.

Θα μπορούσε να περιμένει κανείς  ότι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο ή το Πεκίνο, αλλά η διάκριση ανήκει πράγματι στο Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ στην πόλη της Ατλάντα. Δεν έχει σημασία ποιο τρόπο θα το υπολογίσει, Hartsfield-Jackson ήταν πιο πολυσύχναστο στον κόσμο από το 1998. Δεν έχει μόνο να προσελκύσει περισσότερους ταξιδιώτες από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο (με περίπου 92,4 εκατομμύρια επιβάτες που διέρχονται από το 2011, το τελευταίο πλήρες έτος που έχει καταγραφεί), διαχειρίζεται επίσης τις περισσότερες κινήσεις αεροσκαφών (δηλαδή, περισσότερες απογειώσεις και προσγειώσεις) από οποιοδήποτε αεροδρόμιο στον κόσμο - με περίπου 950.000 το 2010, και η τελευταία χρονιά που έχει καταγραφεί.
Όλο αυτό εγείρει το ερώτημα, γιατί είναι  η Άτλαντα το πιο πολυσύχναστο κομβικό σημείο για αεροπορικά ταξίδια στον κόσμο;

Στην Ατλάντα είναι το σπίτι σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Η Delta Air Lines ιδρύθηκε στην πόλη της Macon (αρχικά ως εταιρεία με την επωνυμία Huff Daland) και αργότερα μετέφερε την έδρα της περίπου 85 χλμ βόρεια στην Ατλάντα το 1941
Μέχρι το 2012, η Delta κατέχει το ρεκόρ για την  περισσότερη ετήσια κίνηση - μετριέται με  (RPM) - από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία στον κόσμο. Η μετρική RPMs λαμβάνει υπόψη τόσο τον αριθμό των επιβατών που μετέφερε και τις αποστάσεις που μια αεροπορική εταιρεία πέταξε κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους. Το 2012 όμως, RPM της Delta κτυπήθηκε από United Airlines , η οποία είχε αυξηθεί σε μέγεθος μετά τη συγχώνευση 2010 μεταξύ της United και της Continental Airlines.
Έτσι, είναι λογικό, λοιπόν, ότι το Σικάγο, το σπίτι  της United, είναι  δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο , όπως μετράται από τις κινήσεις αεροσκαφών - με 882.627 το 2010 - και τέταρτο στον κόσμο σε κίνηση, όπως μετράται από τους αριθμούς των επιβατών - με 66,6 εκατομμύρια επιβάτες το 2011 . (Το δεύτερο και το τρίτο πιο πολυσύχναστο σε αριθμό επιβατών το 2011 είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, με 77,4  εκ. και το αεροδρόμιο του Heathrow του Λονδίνου με 69,4 εκατομμύρια)
Hartsfield-Jackson εξυπηρετεί 225 προορισμούς σε 51 χώρες , δέχεται περισσότερους από 250.000 επιβάτες την ημέρα, και βλέπει σχεδόν 2.500 αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα.Η  Delta πραγματοποιεί περίπου 1.000 πτήσεις την ημέρα , εξυπηρετώντας περισσότερους από 200 προορισμούς.



bbc.com

ΣΥΝΤΑΓΗ-ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Κέϊκ με Γιαούρτι 

ΥΛΙΚΑ
5 αυγά
1 βιτάμ
3 κεσέδες αλεύρι
2 κεσέδες ζάχαρη
1 κεσές γιαούρτι
ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού σόδα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Βάζετε σε ένα μπώλ το αλεύρι

-Ανοίγετε ένα λάκκο και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βιτάμ, τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού

-Ανακατεύετε πολύ καλά και προσθέτετε και το γιαούρτι

-Προσθέτετε 1/2 ποτήρι νερό και τα ανακατεύετε όλα μαζί

-Βουτυρώνετε ένα ταψί και ρίχνετε το μείγμα

-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου



sinteges.gr

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ


ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ

Τρεις φίλοι ψαρεύουν σε μια βάρκα όταν ένα μεγάλο κύμα αναποδογυρίζει τη βάρκα. Και οι τρεις φίλοι πέφτουν στο νερό. Οι δύο έβρεξαν τα μαλλιά τους, όχι όμως και ο τρίτος… πως συνέβη αυτό ?

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ




Αγρότες: Μπλόκα έως τη Δευτέρα και κλιμάκωση κινητοποιήσεων



Μπλόκα έως τη Δευτέρα, και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της Καβάλας και της Δράμας, ταυτιζόμενοι με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων της πρωτοβουλίας για την
Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος που συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στον Πλαταμώνα Πιερίας,

Ειδικότερα, οι αγρότες αποφάσισαν το κλείσιμο των δρόμων, από σήμερα Σάββατο και μέχρι τη Δευτέρα, για μια ώρα κάθε μέρα.

Έτσι, από σήμερα από τις 14.00 μέχρι τις 15.00, διέκοψαν την κυκλοφορία στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Δήμου Νέστου και η Εθνική Οδός Καβάλας - Δράμας στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Λυδίας. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη οι αγρότες δεν χρησιμοποίησαν για το κλείσιμο των δρόμων τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αλλά μόνο τη φυσική τους παρουσία, ενώ διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων με τα αιτήματά τους.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών στο Νέστο, Γιάννης Κοντός, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ είπε: «ο αγώνας μας συνεχίζεται, με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με όσα ακούσαμε από την κυβέρνηση. Με κάθοδο και νέων τρακτέρ, θα ενδυναμώσουμε τα μπλόκα, με κλείσιμο των εθνικών οδών καθημερινά, για μία ώρα την ημέρα, όντας πεζοί και χωρίς να μπαίνουν τα τρακτέρ στις οδικές αρτηρίες. Ζητάμε να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και περιμένουμε απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Από τις απαντήσεις που θα λάβουμε, θα κριθεί και η συνέχιση ή όχι του αγώνα μας».

Να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ΄ ότι «έχουν τα δίκια τους» και να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, κάλεσε τους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων αντιπροσωπεύουν το πελατειακό κομματικό σύστημα και όχι τον απλό αγρότη» υποστήριξε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών.




Πηγή: http://www.skai.gr

BINTEO-BARCELONA ΚΑΛΕΙ ΑΟ ΓΙΑΝΝΙΝΑ




Μπαρτσελόνα καλεί ΑΟ Γιάννινα



Μπαρτσελόνα καλεί.... «ελληνική Μπαρτσελόνα»! Το εκπληκτικό γκολ των πιτσιρικάδων του Α.Ο. Γιάννινα, οι οποίοι άλλαξαν 20 πάσες από τη σέντρα μέχρι να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων τους, γκολ το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, έφτασε και... στα γραφεία των Ακαδημιών της Μπαρτσελόνα!

Οι υπεύθυνοι των Καταλανών δεν δίστασαν να απευθύνουν τιμητική πρόσκληση στη γιαννιώτικη Ακαδημία για φιλικό παιχνίδι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αφού σε μπασκετικό είχαμε τη χαρά να ζήσουμε πριν 2 χρόνια ένα σπουδαίο φιλικό των βετεράνων Ελλάδας και Μπαρτσελόνα στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ. Φαίνεται, επομένως, ότι ο διαύλος Ιωαννίνων-Βαρκελώνης παραμένει ανοιχτός.

Η πρόσκληση για τον Α.Ο. Γιάννινα έγινε μέσω e-mail το απόγευμα της Παρασκευής και μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «πληροφορούμενοι για την ομάδα σας μέσω του γκολ που έχει προκαλέσει διεθνή θαυμασμό θα είναι τιμή μας να δεχτείτε την πρόσκλησή μας για φιλικό παιχνίδι με την αντίστοιχη ακαδημία μας με προτεινόμενη ημερομηνία 24 Μαρτίου».

Ήδη στον Α.Ο. Γιάννινα γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και ειδοποιήθηκαν και οι γονείς, ώστε η απάντηση να δοθεί άμεσα.







ΠΗΓΗ: www.sport-fm.gr 

ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ


Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω αιθαλομίχλης! Τι μέτρα θα ληφθούν


Το γκρίζο σύννεφο πάνω από τον Αττικό ουρανό τελικά δεν είναι καθόλου αθώο. Τι αποκάλυψαν οι ειδικοί.



Αξιοσημείωτη αύξηση στα περιστατικά εισαγωγών στα νοσοκομεία τις ημέρες που το γκρίζο σύννεφο αιθαλομίχλης είναι αυξημένο, κατέγραψαν οι ειδικοί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αλλά και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ: «Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του τελευταίου διμήνου, το συμπέρασμα είναι ότι σε ημέρες που ο μέσος όρος των αιωρούμενων μικροσωματιδίωνPM10 ήταν αυξημένος πάνω από τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ (> 50 μg/m3), υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές των ασθενών που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα, βρογχίτιδα, ΧΑΠ, και άλλες πνευμονοπάθειες) ενώ πολύ μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στις προσελεύσεις, χωρίς ανάγκη εισαγωγής, των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ  Πάνος Ευσταθίου δήλωσε ότι υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών και μετεωρολογικών δεδομένων με χρήση κατάλληλων μοντέλων προσομοίωσης, των καταγραφών στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές αναπνευστικών και καρδιαγγειακών περιστατικών καθώς και ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των προσελεύσεων και των εισαγωγών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κοινή ενέργεια ΙΣΑ και ΕΚΕΠΥ μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας με τη συμμετοχή 45 πνευμονολόγων γιατρών μελών και 6 Κλινικών Ιδιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, με σκοπό την καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, την καταγραφή των περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία και σε έξι ιδιωτικές κλινικές, την παρακολούθηση των περιστατικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη βελτίωση του στατιστικού δείγματος για την καλύτερη τεκμηρίωση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων.

«Είμαστε σε εγρήγορση και θα συνεχίσουμε να είμαστε ως την άνοιξη, επανεξετάζοντας τα δεδομένα σε μηνιαία βάση και δρομολογώντας τρόπους παρέμβασης σε περιόδους απαγορευτικής αύξησης των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 και PM2,5», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.



Iatropedeia

200.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



200.000 δολάρια από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς την Ελλαδα



Tο ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων προσέφερε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC) προκειμένου να το διαθέσει για την επείγουσα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε 30 κοινωφελή ιδρύματα που βρίσκονται στην Αθήνα, στην Βοιωτία και σε 14 νομούς της Βορείου Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το «Ταμείο Αρωγής προς τον ελληνικό λαό» που έχει συσταθεί για την παροχή βοήθειας στους έλληνες πολίτες που υποφέρουν.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για την προμήθεια πετρελαίου στα εν λόγω ιδρύματα και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για τον φετινό χειμώνα. Στα συγκεκριμένα ιδρύματα φιλοξενούνται περίπου 1.500 άτομα, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή «Είναι μια προσφορά και έκφραση αληθινής αγάπης και ενδιαφέροντος των πιστών της Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τους αδελφούς μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μαζί με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα έχουν προσφέρει συνολικά 1,2 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση ανθρώπων που υποφέρουν στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση.





Πηγή: http://www.skai.gr

ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ



Ξεχάστε το γυμναστήριο και ανεβείτε τις σκάλες




Το ανέβασμα της σκάλας ή το καθάρισμα του κήπου είναι εξίσου ευεργετικά για την καρδιά μας σε σύγκριση με το γυμναστήριο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον το 43% των ενηλίκων, που έκαναν ελαφριάς μορφής άσκηση η οποία περιελάμβανε καθημερινές δουλειές που μπορεί να χρειαστούν μόλις 1-2 λεπτά για να ολοκληρωθούν, πληρούσαν τις επίσημες οδηγίες για 30 λεπτά άσκηση την ημέρα. Συγκριτικά το στόχο των 30 λεπτών έφταναν μόλις το 10% όσων γυμνάζονταν εκτός σπιτιού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι απλές ασκήσεις όπως το περπάτημα ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο, βοηθούν στην απομάκρυνση του καρδιαγγειακού κινδύνου, του διαβήτη, της υπέρτασης και τη υψηλής χοληστερίνης.

«Αυτός είναι πιο φυσικός τρόπος άσκησης – απλά να περπατάμε και να κινούμαστε λίγο περισσότερο.», δήλωσε ο καθηγητής Μπραντ Καρντιναλ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.


vita.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ


Α Χ Λ Α Δ Ι Α

Α. ΨΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ, Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae
Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής  μας, διαπιστώθηκε  πληθυσμός θηλυκών
εντόμων που φέρει αυγά αλλά δεν παρατηρήθηκαν ακόμα ωοτοκίες.
Σε κτήματα που παρουσίασαν πέρυσι προσβολές από ψύλλα, συνιστάται να γίνει ψεκασμός 15 - 22 Φεβρουαρίου, σε μια
ηλιόλουστη μέρα με θερμοκρασία πάνω από 10
o
C υπό σκιά και χωρίς άνεμο, συνδυάζοντας ένα εγκεκριμένο ακμαιοκτόνο
μαζί με λάδι ή καολίνη.
Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των τελείων εντόμων και κατά των αυγών. Σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα θηλυκά
άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα αγροχημικά όταν φέρουν αυγά.
Τα χειμερινά λάδια εφαρμόζονται έως την έναρξη του φουσκώματος των οφθαλμών (στάδιο «Β»).
 Τα θερινά λάδια εφαρμόζονται μέχρι το στάδιο «μπαλονιού» - Ε2.
Τα λάδια λειτουργούν και ως αποτρεπτικά ωοτοκίας, επειδή η ψύλλα δεν αποθέτει αυγά σε επιφάνειες που έχουν λάδι.
 Σαν αποτρεπτικό ωοτοκίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο καολίνης.
Αυτή την περίοδο δεν παρατηρούνται φυσικοί εχθροί που είναι κυρίως αρπακτικά Ημίπτερα της οικογένειας Anthocoridae
                                                 
                                                                                                                 
Β. ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ, Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Σε κτήματα που παρουσιάζουν προσβολές:
-  Να εκριζωθούν και να καούν τα βαριά προσβεβλημένα δένδρα.
- Να αφαιρεθούν από τα ελαφρά προσβεβλημένα δένδρα όλα τα τμήματα με προσβολή (κόψτε 30 εκ. κάτω από την
προσβολή), με ξηρό καιρό, και να καούν.
-  Να αφαιρεθούν οι λαίμαργοι και τα παραβλαστήματα.
-  Σε όλες τις περιπτώσεις να απολυμαίνονται οι τομές.
-  Να καταστραφούν οι ξενιστές [Αγριοαχλαδιά (γκορτσιά), Πυράκανθος, Κυδωνίαστρο, Κράταιγος] σε απόσταση 800μ.
-  Η περιποίηση των προσβεβλημένων δένδρων πρέπει να γίνεται στο τέλος. Μετά από κάθε δένδρο τα εργαλεία κοπής πρέπει
να απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα 10% υποχλωριώδους νατρίου (σπιτική χλωρίνη) ή υδατικό διάλυμα φορμόλης
του εμπορίου 5%.
-  Ενδείκνυται στο τέλος της ημέρας τα εργαλεία να πλένονται και να λαδώνονται, για την αποφυγή οξειδώσεων.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
1.  Πριν τη διόγκωση των οφθαλμών (διάστημα από στάδιο «Α» μέχρι  αρχή σταδίου «Β») συνιστάται ψεκασμός με
εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα στις υψηλότερες δόσεις (copper hydroxide, copper oxide, copper oxychloride).
2. Από το στάδιο της «πράσινης κορυφής - C» μπορεί να εφαρμοσθεί και το laminarin (προληπτικοί ψεκασμοί μέχρι και την
πτώση των πετάλων «G», με επανάληψη κάθε 10 ημέρες).Σελίδα 2 από 2
Π Υ Ρ Η Ν Ο Κ Α Ρ Π Α

1. ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ
    ΕΞΩΑΣΚΟΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ, Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae
    ΚΟΡΥΝΕΟ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ, Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis                                                            
Να γίνει ψεκασμός λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών (διάστημα Α ως και Β).                                                                                    
Επισημαίνουμε ότι το ευαίσθητο στον ΕΞΩΑΣΚΟ στάδιο των βλαστοφόρων οφθαλμών αρχίζει όταν ο οφθαλμός φθάσει στο
στάδιο «Β»   (ανοίγουν ελαφρά  τα λέπια και φαίνεται από πάνω η πράσινη κορυφή).
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: calcium copper sulfate, captan, copper hydroxide, copper
oxide, copper oxychloride, dithianon, ziram, thiram, maneb (μόνο για κορύνεο).
Ο ψεκασμός να γίνει πριν φανεί πράσινη βλάστηση.
                                                 
                       
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
- Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται  ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωϊμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να  γίνει κοντά
  στο στάδιο «Β» της πρωϊμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί μετά από 10 -12 ημέρες.
- Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί όταν ο ψυχρός και υγρός καιρός παρατείνει τη διάρκεια της διόγκωσης των
  οφθαλμών.
2. ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ
    ΚΟΡΥΝΕΟ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑΣ, Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis
Μόνο σε κτήματα  που παρουσιάζουν προσβολές κάθε χρόνο και όταν επικρατεί βροχερός καιρός, να γίνει
εφαρμογή πριν τη διόγκωση των οφθαλμών.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: calcium copper sulfate, captan, copper hydroxide, copper
oxide, copper oxychloride, dithianon, thiram, maneb
                                               
                                                                           
Τ Α  Α Γ Ρ Ο Χ Η Μ Ι Κ Α  Ν Α  Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Π Ο Ι Ο Υ Ν Τ Α Ι
Π Α Ν Τ Ο Τ Ε Σ Υ Μ Φ Ω Ν Α  Μ Ε  Τ Η Ν  Ε Τ Ι Κ Ε Τ Τ Α .