ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2014


Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την πραγματοποίηση σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία και δυνάμει των επιπλέον ελέγχων που έπονται της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 που πραγματοποιήθηκε στις 22.12.2014 προχώρησε σε νέα πληρωμή στις 14/01/2015 ύψους 23.405.096 ευρώ σε 38.864 γεωργούς στο σύνολο της χώρας.

Από τον Οργανισμό Πληρωμών του ΥπΑΑΤ επισημαίνεται ακόμα ότι το συνολικό ποσό που έχει ήδη χορηγηθεί για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 ανέρχεται σε 1.823.000.000€ ήτοι 97%.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14/1/2015


Ήταν ένας μαθηματικός, ένας φυσικός κι ένας χημικός και ήθελαν να περάσουν από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη. Πάνε λοιπόν, βρίσκουν το βαρκάρη και ξεκινάνε. Μετά από λίγα λεπτά ρωτάει ο μαθηματικός το βαρκάρη:
-Ξέρετε τίποτα από Μαθηματικά;
-Όχι, λέει ο βαρκάρης.
-Κρίμα χάνετε το 1/8 της ζωής σας, λέει ο μαθηματικός.
Απορεί ο βαρκάρης, αλλά συνεχίζει την πορεία του. Μετά από λίγο ρωτάει ο φυσικός το βαρκάρη:
-Ξέρετε τίποτα από Φυσική;
-Όχι, λέει ο βαρκάρης, εγώ ένας απλός βαρκάρης είμαι.
-Κρίμα χάνετε το 1/4 της ζωής σας, λέει ο φυσικός.
Νευριάζει λίγο ο βαρκάρης, αλλά συνεχίζει. Μετά από λίγο το ρωτάει κι ο γιατρός:
-Ξέρετε τίποτα από Ιατρική;
-Όχι άνθρωπε μου πού να ξέρω εγώ από Ιατρική;
-Κρίμα χάνετε το 1/2 της ζωής σας, λέει ο γιατρός.
Νευριάζει τότε πολύ ο βαρκάρης, αναποδογυρίζει τη βάρκα, τους πετάει και τους τρεις στο νερό και τους λέει:
-Ξέρετε τίποτα από κολύμπι;
Λένε και οι τρεις μαζί:
-Όχι!
-Κρίμα χάνετε όλη σας τη ζωή!!




asteiakia





2015 Η ΜEΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Χρονιά φορολογικών αλλαγών είναι το 2015 για τους αγρότες που θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρσι, καταργήθηκε. Από το 2014 και για τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους μέσω των πωλήσεων των προϊόντων του.

Έτσι οι αγρότες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος που θα δηλώσουν για το 2014, ενώ πέρσι φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα. Στην περίπτωση που θα δηλώσουν ζημιές ή πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, τότε θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον, πολλοί αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν και προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο με συνολικό συντελεστή 20,15% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους. 

Επίσης οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή αντίστροφα ενόψει του νέου τρόπου φορολόγησης. Αναλυτικότερα οι αγρότες μπορούν να μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ στο κανονικό με δήλωσή τους που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. 

Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, η δήλωση υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη αυτής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. 

Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου, ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται η δήλωση και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη της επόμενης από τη μετάταξη διαχειριστικής περιόδου. 

Στην περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης στο κανονικό καθεστώς, λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, ο αγρότης υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης μεταβολής εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου. 

Μετάταξη από το κανονικό καθεστώς απόδοσης του φόρου στο ειδικό καθεστώς αγροτών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από την έναρξη διαχειριστικής περιόδου με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη αυτής. 

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ είναι οι αγρότες οι οποίοι το 2014 πραγματοποίησαν εισπράξεις πάνω από 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο αγρότης δεν έχει υπερβεί τα παραπάνω εισοδηματικά όρια μπορεί να ενταχθεί από 1/1/2015 στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.


agrotypos,gr

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΕΥΤΛΑ


Συμφωνα με τις τροποποιητικές αποφάσεις το συνολικό κόστος για τις νέες εντάξεις στα νιτρικά ορίζεται στα 35.461.621,66 ευρώ για την καταβολή της ενίσχυσης στους 2.496 δικαιούχους (σε βάθος τριετίας) της υπ’ αριθμ. 080598/30-11-2011 πρόσκλησης. Επιπλέον, το κόστος για τη διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων της ίδιας δράσης, τροποποιείται στα 13.540.498,85 ευρώ, για 1.999 δικαιούχους (σε βάθος διετίας).

Όσον αφορά το «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων», το συνολικό κόστος της Πράξης αυτής τροποποιείται σε 7.321.434,21 ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει τη δαπάνη που απαιτείται για την καταβολή της ενίσχυσης στους 2.050 δικαιούχους της υπ’ αριθμ. 16228/23-11-2012 πρόσκλησης για τριετία.

Το συνολικό κόστος του Μέτρου 214 ανέρχεται σε 1.269.461.857 ευρώ και αναλύεται, σύμφωνα με το ισχύον χρηματοδοτικό σχήμα, ως ακολούθως:


http://www.agronews.gr/files/1/teftla.pdf

http://www.agronews.gr/files/1/teftla%202013.pdf


agronews.gr

TO ΜΑΚΙΕΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΟΥ!

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν στρέψει την απόλυτη προσοχή τους σε όλα όσα συμβαίνουν στο Παρίσι..

Τι πως που, προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη πως αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμου… Κι όμως, παρά τη σοβαρότητα του αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι στημένο το όλο δραματικό γεγονός, δεν αποτελεί την πιο σημαντική είδηση…

Τα ΜΜΜΕ προσπαθούν να αποκρύψουν και να καλύψουν την πολύ σοβαρή υπόθεση παιδ0φιλίας με πρωταγωνιστές τον Μπιλ Κλίντον και τον Πρίγκιπα Andrew της Βρετανίας. Το μακελειό στο Παρίσι έχει γίνει σημαία των μεγάλων καναλιών ανά τον κόσμο για να κρυφτεί κάτω από το χαλί αυτό που η Ελίτ δεν θέλει να μάθει ο κόσμος…

Πως οι άρχοντες της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αυτοί που κυβερνούν, είναι οι μεγαλύτεροι ανώμαλοι του πλανήτη. Το σκάνδαλο παιδ0φιλίας πρέπει να καλυφθεί για να συνεχίσει ο κόσμος να πιστεύει τους «καλούς» πολιτικούς που τον κυβερνούν…


Δείτε το βίντεο για να λάβετε όλες τις απαντήσεις


ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΓΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΜΕΧΡΙ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει άμεσα προσλήψεις εποχικού προσωπικού (57 ατόμων) του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων στα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Πάτρας, Τρίπολης και Ηρακλείου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2190/94, όπως ισχύει σήμερα, κατόπιν της υπ’ αριθ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ. 6/231/30649/29-12-2014 εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής... της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών του ΕΛ.Γ.Α... που προέκυψαν λόγω των πλημμυρών των τελευταίων μηνών, με διάρκεια απασχόλησης έως 5 μήνες. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. και στην Κεντρική Διοίκηση/Διεύθυνση Διοικητικού/Τμήμα Προσωπικού μέχρι τις 15-1-2015, δηλώνοντας το Υποκατάστημα στο οποίο επιθυμούν να εργαστούν, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά (ακριβή αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα) : 

α) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, 

β) τίτλο σπουδών, 

γ) άδεια άσκησης επαγγέλματος 

δ) πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα i)επεξεργασίας κειμένων ii)υπολογιστικών φύλλων και iii) υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και 

3 υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/1986, υποδείγματα των οποίων θα προμηθευτούν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. 

Επισημαίνεται ότι οι προσλαμβανόμενοι θα είναι στη διάθεση του Οργανισμού, ο οποίος θα καθορίζει κάθε φορά με απόφασή του το Περιφερειακό Υποκατάστημα στη γεωγραφική δικαιοδοσία του οποίου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με έδρα την έδρα του Περιφερειακού Υποκαταστήματος.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Μηδενική φορολογία για πέντε χρόνια, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή κι αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, τόνισε πως χρειάζεται, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) κ. Πάνος Καμμένος.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Κόρινθο, ο κ. Καμμένος παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της Κορινθίας, υπογραμμίζοντας την διεύρυνση του κινήματος των ΑΝΕΛ.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς συνεχίζει το παραλήρημα των ψευδών υποσχέσεων, ακριβώς των ίδιων που έκανε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Σαμαρά ότι εκτός από τους 100.000 νέους που απέκλεισε από το να ψηφίσουν, απέκλεισε και «τους 300.000 Έλληνες που έδιωξε ως μετανάστες στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη, τους νέους επιστήμονες που τους οδήγησε στην ανεργία και αποτελούν το αύριο της πατρίδας μας» και σε αυτούς υποσχέθηκε ότι, «εμείς ότι θα τους γυρίσουμε πίσω, να κάνουν οικογένειες εδώ στην πατρίδα τους».

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απευθυνόμενος στους αγρότες της χώρας, είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να διαλύσει την πρωτογενή παραγωγή και ανέφερε ότι η λύση για τους αγρότες είναι πέντε χρόνια μηδενική φορολογία για να υπάρξει παραγωγή, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των αγροτών που τους οφείλονται.

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Μία νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά
τους, ακόμα και αν αυτό επιτρέπεται σε επίπεδο ΕΕ, θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.
Η εν λόγω νομοθεσία επί της οποίας συμφώνησαν ήδη ανεπισήμως το ΕΚ και το Συμβούλιο το Δεκέμβριο, είχε αρχικά κατατεθεί το 2010 χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος για τέσσερα χρόνια λόγω της διαφωνίας μεταξύ των υπερασπιστών και των πολέμιων των ΓΤΟ στα κράτη μέλη.

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ στην επικράτεια τους βασιζόμενοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζουν, πέρα από τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον που θα περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ για λόγους όπως οι κανονισμοί πολεοδομίας και χωροταξίας της χώρας, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η αποφυγή ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα και οι στόχοι της εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειες ΓΤΟ δεν θα "μολύνουν" άλλα προϊόντα και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε "διασυνοριακή μόλυνση" ("μόλυνση" εδαφών/καλλιεργειών γειτονικών χωρών).

paseges.gr

ΜΕΧΡΙ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΓΕΤΟ

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες και στο φυτικό κεφάλαιο από την ανεμοθύελλα και τον παγετό της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και της 1ης Ιανουαρίου 2015. Ο παγετός έπληξε κυρίως τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά, ενώ σοβαρές ζημιές υπήρξαν και στο φυτικό κεφάλαιο από τους ισχυρούς ανέμους.


Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν οι αγρότες για τη συμπλήρωση της δήλωσης ζημιάς είναι η ταυτότητα, το ΑΦΜ, το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού και η δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής, όπως αυτή υποβλήθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων ενιαίας εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο  Νομο Ημαθιας  υπήρξαν ζημιές από τον παγετό κυρίως στα κηπευτικά.

AΓΝΩΣΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ!

10 άγνωστες ευεργετικές δράσεις του καφέ!



Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο καφές, ακόμα και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να παράσχει οφέλη στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που έπειτα από 13 χρόνια έρευνας, αναφέρει ότι ο η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%. Παρά το γεγονός, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να συμβάλλει στην εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν 10 τομείς στους οποίους ο καφές είναι νούμερο ένα σύμμαχος για την υγεία..αν φυσικά περιορίσετε το γάλα και τη ζάχαρη, που προσθέτετε.


1. Πέτρες στη χολή

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard το 2002 ανακάλυψαν, ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή. Προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί, υποστήριζε ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

2. Κατά της κατάθλιψης

Οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20% όταν πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις καφέδες, σύμφωνα με μελέτη του «Archives of Internal Medicine» του 2011.

3. Βελτιώνει τη μνήμη

Ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Το 2005, μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ένωση Ραδιολογίας της Βόρειας Αμερικής, αποκάλυψε, ότι καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ (όχι ντεκαφεϊνέ) μπορείτε να βελτιώσετε όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, αλλά και τον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, μία άλλη έρευνα ήρθε να επικυρώσει το γεγονός, καθώς ανέφερε, ότι οι γυναίκες (και όχι οι άντρες) ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίες έπιναν περισσότερους από 3 καφέδες τη μέρα, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν απώλεια μνήμης, από εκείνες που έπιναν μόλις έναν καφέ την ημέρα.

Ωστόσο, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετό καιρό ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από Alzheimer, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα το 2011, ανακάλυψαν το λόγο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καφέ και καφεΐνης. Σύστηναν μάλιστα, να καταναλώνει κάποιος τέσσερις με πέντε καφέδες ημερησίως, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία, προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα του παράγοντα διέγερσης αποικιών των κοκκιοκυττάρων (GCSF), ο οποίος μειώνεται στους ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer.

4. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Αρκετές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση καφέ για την προστασία από τον διαβήτη, τύπου 2. Ειδικά μάλιστα αν ο ασθενής καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, τότε μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 50%. Τον Ιανουάριο του 2012, μία μελέτη του «Journal of Agricultural & Food Chemistry» έδωσε μία πιθανή εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι τα συστατικά του καφέ ενδεχομένως μπλοκάρουν ένα πολυπεπτίδιο (hIAPP), που μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλες πρωτεϊνικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

5. Κατά του καρκίνου

Η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του ήπατος, αλλά και όσων μορφών καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη. Σουηδική έρευνα του 2008, αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο με τρεις καφέδες την ημέρα είναι ικανοί να μειώσουν τον κίνδυνο ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο και για τους άνδρες τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ καφές συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη.

6. Τονώνει τον μεταβολισμό

Ο καφές μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος. Σε παλαιότερη έρευνα (από τη δεκαετία του 1980 μάλιστα) έχει παρατηρηθεί, ότι η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό, αν και μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους παρατηρείται σε όσους δεν είναι υπέρβαροι.

Το 2006, η έρευνα αυτή επικυρώθηκε από μία νέα μελέτη, η οποία ανέφερε, ότι η τόνωση του μεταβολισμού, που πρόσφερε ο καφές, ήταν μεγαλύτερη και διαρκούσε περισσότερο, στις αδύνατες γυναίκες. Ακόμη πιο πρόσφατα, μία ακόμα έρευνα αποκάλυψε, ότι οι πράσινοι κόκκοι καφέ, που χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Σε νούμερα, αυτό σημαίνει απώλεια 8 κιλών κατά μέσο όρο, σε παχύσαρκους ενήλικες μέσα σε διάστημα 22 εβδομάδων.

7. Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον

Μελέτη του 2010 ανέφερε ότι αν κάποιος πίνει τουλάχιστον δύο με τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον κατά 25%.

8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ο ερευνητής του Harvard, Edward Giovannucci, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» παρατήρησε, ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, το 2005 μία ακόμα μελέτη είχε τοποθετήσει τον καφέ στην πρώτη θέση των αντιοξειδωτικών τροφίμων.

9. Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση

Ο καφές και ειδικά η καφεΐνη που περιέχει, ενισχύουν σημαντικά την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες. Επίσης, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους (ακόμα και στην περίπτωση που έχουν στερηθεί τον ύπνο τους), εάν λαμβάνεται μία ώρα πριν από την άσκηση σε ποσοστό 4 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

10. Πρόληψη αρθρίτιδας

Σε έρευνα που διεξήχθη σε άντρες άνω των 40 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν καφέ για αρκετό χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας, μίας φλεγμονώδους κατάστασης, που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μάλιστα, τα αποτελέσματα έκαναν λόγο τόσο για τον ντεκαφεϊνέ, όσο και για τον κανονικό καφέ, ενώ ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια την ημέρα, παρουσίασαν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.



πηγή: clickatlife.gr