ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Μία νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά
τους, ακόμα και αν αυτό επιτρέπεται σε επίπεδο ΕΕ, θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.
Η εν λόγω νομοθεσία επί της οποίας συμφώνησαν ήδη ανεπισήμως το ΕΚ και το Συμβούλιο το Δεκέμβριο, είχε αρχικά κατατεθεί το 2010 χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος για τέσσερα χρόνια λόγω της διαφωνίας μεταξύ των υπερασπιστών και των πολέμιων των ΓΤΟ στα κράτη μέλη.

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ στην επικράτεια τους βασιζόμενοι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζουν, πέρα από τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον που θα περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

Τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ για λόγους όπως οι κανονισμοί πολεοδομίας και χωροταξίας της χώρας, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η αποφυγή ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα και οι στόχοι της εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειες ΓΤΟ δεν θα "μολύνουν" άλλα προϊόντα και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε "διασυνοριακή μόλυνση" ("μόλυνση" εδαφών/καλλιεργειών γειτονικών χωρών).

paseges.gr