ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΣΤΟ 1591


Καταγγείλτε τους λαθροϋλοτόμους στο ΤΗΛ:1591

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε ήδη οδηγίες για την αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του Νόμου, με στόχο την προστασία των πολύτιμων δασικών μας πόρων. Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.490.000 Ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών, είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.

Η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα,  περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός: 1591).

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μεγάλη ανταπόκρισή είχε η κίνηση πολιτών Βέροιας στον Προμηθέα να διαθέσει διάφορα αγροτικά και καταναλωτικά είδη από διαφόρους παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή, με απόντες τους "μεσάζοντες"  και έδωσαν ραντεβού ξανά τις επόμενες ήμερες.Τέτοιες κίνησής πρέπει να αγκαλιάζονται από τον κόσμο και να τις στηρίζουν δυναμικά.

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΥ

Συμβολικό αποκλεισμό για μισή ώρα έκαναν οι αγρότες στον κόμβο της κουλούρας στην Εγνατία οδό αποκλείοντας και τα δυο ρεύματα Κυκλοφορίας  και όπως ανέφεραν αν δεν έχουν άμεσα απαντήσεις από τον υπουργό θα κινηθούν πιο δυναμικά τις επόμενες ήμερες και μετά και από την αυριανή συνάντηση στον πλαταμώνα με αγρότες τις Θεσσαλίας.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ-ΒΕΡΟΙΑ

ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι  παραγωγοί  στην περιοχή του Προμηθέα στην  Βέροια για πουλήσουν τις παραγωγές τους στους καταναλωτές χωρίς τους ενδιάμεσους μεσάζοντες που "λιμαίνουν" την αγορά.Οι παραγωγοί θα διαθέσουν προϊόντα όπως πατάτες,κρεμμύδια,σκόρδα και διάφορα άλλα. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν και στον Δήμο Νουσας και Αλεξάνδρειας αλλα απο παραγωγους της Ημαθιας και οι καταναλωτές ας δείξουν ενδιαφέρον και μην παραπονιούνται κατόπιν "εορτής".

ΒΡΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΒΡΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πολύ ΧΡΗΜΑ έταξε ο Υπουργός κύριος Τσαυτάρης στους αγρότες για να μην βγάλουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς υπό τον φόβο γενικού ξεσηκωμού και άλλων  κοινωνικών τάξεων στις δύσκολες ήμερες που περνάει η χώρα μας.Μήπως ξεχνάνε όμως οι αγρότες και ο υπουργός ότι η φετινή φορολογία είναι πολύ άδικη για τους αγρότες όπου θα φορολογηθούν όπως η συνταξιούχοι και οι μισθωτοί με 22% φόρο του εισοδήματος τους , ότι τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο με ένα αντίτιμο το στρέμμα άγνωστο μέχρι τώρα και έτσι θέλει να τα δώσει νωρίς για να τα πάρει νωρίς? ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν μερικοί αγρότες στις πλατείες και στα καφενεία.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μέχρι το 2020 αντιπροτείνουν οι ευρωβουλευτές να παραμείνουν τα ιστορικά δικαιώματα όπου και θα είναι το μεταβατικό έτος για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ενώ αρχικά η πρόταση της Κομισιόν ήταν να σταματήσουν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους .Ενώ πρόταση έκαναν και για το ακαλλιέργητο περιθώριο το οποίο θα αφορά εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων.

ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ


Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού ψιφηση Κοινοβουλίου ψήφισε τη νέα ΚΑΠ

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, μέλος της οποίας είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες ψήφισης των τεσσάρων νομοθετικών προτάσεων για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), μίας εκ των κρισιμοτέρων νομοθετικών παρεμβάσεων της τρέχουσας θητείας.

Η θέση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, ώστε να εκκινήσουν εν συνεχεία οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Υπενθυμίζεται σχετικώς ότι για πρώτη φορά, στα 50 χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως ισότιμος συν-νομοθέτης στην χάραξη αυτής της κατεξοχήν ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κεκτημένου της ΕΕ. Παραλλήλως, εξαιρετικώς κρίσιμες είναι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και την εντός αυτού χρηματοδοτική πλαισίωση της ΚΑΠ. Ισχυρή ΚΑΠ προϋποθέτει τους αναγκαίους δημοσιονομικούς πόρους. Επειδή η πρακτική εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ιδίως του πυλώνα των αμέσων πληρωμών απαιτεί χρόνο (ανα)προσαρμογής και οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ μέσω του Πολυετούς  Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 είναι ανοικτές, πιθανολογείται σφόδρα ότι η νέα ΚΑΠ  δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το 2015.

Η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική παραμένει κοινή, ισχυρή και καθίσταται λιγότερο γραφειοκρατική. Η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ διασφάλισε την αρχιτεκτονική των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, απορρίπτοντας προτάσεις για την κατάργηση της εισοδηματικής στήριξης και μέτρων ρύθμισης της αγοράς.

Παρατίθενται, συνοπτικώς, ορισμένες εκ των τροποποιήσεων  που εισήγαγε στο υπό αναθεώρηση ρυθμιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή:

Περιφερειοποίηση: παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη ως προς τη μετάβαση στο περιφερειακό μοντέλο (στρεμματική ενίσχυση) και την ανακατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών εντός του ιδίου κράτους μέλους.

Εξωτερική σύγκλιση: στο πλαίσιο της ανακατανομής των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ (β) περιορίζει τις μειώσεις πόρων για την Ελλάδα εν σχέσει με την πρόταση της Κομισιόν (α)                                                                                                                                     (χιλ. ευρώ)

2014
2015
2016
2017
2018
2019 και επόμενο έτος
(α) Ελλάδα
2 099 920
2 071 481
2 043 111
2 014 751
2 014 751
2 014 751
(β)
Ελλάδα
2 098 834
2 075 923
2 051 762
2 026 710
2 026 710
2 026 710


'Ενεργός' γεωργός: προβλέπεται σε επίπεδο ΕΕ ένας κατάλογος 'μη δικαιούχων' αμέσων ενισχύσεων, ενώ παρέχεται διακριτική ευχέρεια στα κράτη μέλη ως προς τον ορισμό του 'ενεργού' γεωργού και της 'ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας'.

'Πρασίνισμα' (greening): αναθεωρούνται οι παράμετροι των προτεινόμενων από την Κομισιόν πρακτικών που καλούνται να εφαρμόσουν οι γεωργοί, με όρους περιβαλλοντικής, αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας.

Νέοι αγρότες: τα κράτη μέλη καταβάλλουν υποχρεωτικώς πρόσθετη -πέραν της βασικής- άμεση ενίσχυση στους νέους αγρότες. Χρησιμοποιούν το εθνικό αποθεματικό κατά προτεραιότητα για την στήριξη νέων αγροτών (καθώς και νεοεισερχόμενων γεωργών). Παραλλήλως διατηρείται το μέτρο στήριξής τους στον 2ο πυλώνα, ενώ εισάγεται η δυνατότητα κατάρτισης θεματικού υποπρογράμματος -αγροτικής ανάπτυξης- υπέρ των νέων αγροτών. Επίσης, προβλέπεται ότι η στήριξη μπορεί να έχει στόχο τη μίσθωση γης, ενώ δύναται να λάβει τη μορφή τραπεζικής εγγύησης.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: τα κράτη μέλη δύνανται να διαθέσουν το 15% (έναντι του 5% που εισηγήθηκε η Κομισιόν) του εθνικού τους φακέλου για τη χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης. Οι πιστώσεις διατίθενται κατά προτεραιότητα στις παραγωγές που ελάμβαναν συνδεδεμένη στήριξη κατά την περίοδο 2010-2013 σύμφωνα με τα άρθρα 68, 101 και 111 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 (αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κτηνοτροφία).

Μικροί γεωργοί: τα κράτη μέλη δημιουργούν ένα απλοποιημένο καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων στους μικροκαλλιεργητές, στο οποίο εντάσσονται αυτομάτως  όσοι δικαιούνται ενίσχυση κατώτερη των 1.500 ευρώ.

Πόροι για την 'Αγροτική Ανάπτυξη':
                                                                                                            (σε εκατ. ευρώ)

2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Ελλάδα
595.667
595.667
595.667
595.667
595.667
595.667
595.667

Ομάδες παραγωγών: επεκτείνεται η δυνατότητα αναγνώρισης Ομάδων παραγωγών (ΟΠ) σε όλους τους τομείς της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ). Πέραν του ισχύοντος πλαισίου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση των συμβατικών σχέσεων (συμβολαιακή γεωργία) σε όλους πλέον τους τομείς. Στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα, διευρύνεται η πρόνοια της Κομισιόν, ώστε η ευρωπαϊκή στήριξη να δίδεται όχι μόνον για νέες, αλλά και για υφιστάμενες συμμετοχές σε ΟΠ, καθώς, επίσης, και για την κάλυψη δραστηριοτήτων προώθησης προϊόντων.

Μέτρα ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης κινδύνων: στα επιλέξιμα προϊόντα για ιδιωτική αποθεματοποίηση προστίθενται οι επιτραπέζιες ελιές και τα τυριά ωρίμανσης. Επεκτείνεται το ρυθμιστικό καθεστώς για τον τομέα της ζάχαρης μέχρι το 2020. Εισάγεται 'Μέσο παρακολούθησης των ευρωπαϊκών τιμών τροφίμων'. Υποστηρίζονται τα μέτρα ως προς τη 'σταθεροποίηση του γεωργικού εισοδήματος', καθώς και τηςασφάλισης της γεωργικής παραγωγής έναντι οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων κινδύνων. 

Βαμβάκι: καταψηφίσθηκαν τροπολογίες για την κατάργηση της ειδικής στήριξης για το βαμβάκι.

Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες τροπολογίες ελληνικού ενδιαφέροντος του κ. Παπαστάμκου, οι οποίες είτε υιοθετήθηκαν αυτούσιες, είτε ενσωματώθηκαν στο πλαίσιο συμβιβαστικών τροπολογιών:

- Στον 1ο πυλώνα, τα κράτη μέλη χορηγούν υποχρεωτικώς τουλάχιστον το 2% του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου για την καταβολή πρόσθετης άμεσης ενίσχυσης στους νέους γεωργούς.

- Επεκτείνεται ο ορισμός της "γεωργικής έκτασης", ώστε στα "επιλέξιμα εκτάρια" για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης να συμπεριλαμβάνονται, πέραν των εκτάσεων αρόσιμης γης, μόνιμων λειμώνων ή μόνιμων καλλιεργειών, και οι μόνιμοι βοσκότοποι.

- Διευρύνεται, αντιστοίχως, ο ορισμός των μονίμων βοσκοτόπων, ώστε να καλύπτει όχι μόνον τις λιβαδικές εκτάσεις (ποώδη κτηνοτροφικά φυτά), αλλά και όσες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση και περιλαμβάνουν ξυλώδη βλάστηση (θάμνους ή/και δένδρα ή οποιουδήποτε άλλου είδους φυτά κατάλληλα για βοσκή).

- Οι γεωργοί των οποίων η επιλέξιμη γεωργική έκταση της εκμετάλλευσης καλύπτεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από ορυζώνες απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης των 'επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα πρακτικών' προκειμένου να λάβουν την πρόσθετη ενίσχυση.

- Ομοίως, οι μόνιμες καλλιέργειες (ελαιώνες, οπωρώνες, αμπελώνες) εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των ως άνω πρακτικών.

- Διευρύνεται η δυνατότητα χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων σε οποιονδήποτε γεωργικό τομέα ή παραγωγή περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης.

- Εισάγεται ο ορισμός των 'περιφερειών μετάβασης', ήτοι εκείνων με κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ μεταξύ του 75% και του 90% του μέσου ΑεγχΠ της ΕΕ-27, ως ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των 'λιγότερων ανεπτυγμένων' περιφερειών αφ' ενός και των λοιπών περιφερειών αφ' ετέρου. Ο εν λόγω προσδιορισμός είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος ως προς το διαφορετικό ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για κάθε κατηγορία περιφερειών στο πλαίσιο του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Ως προς τα συστήματα άρδευσης, στις επιλέξιμες δαπάνες του 2ου πυλώνα περιλαμβάνονται οι επενδύσεις του εκσυγχρονισμού και των υφισταμένων συστημάτων για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης νερού και της ενεργειακής απόδοσης.

- Θεσπίζονται αυξημένες τιμές αναφοράς για την ενεργοποίηση ιδιωτικής αποθεματοποίησης στον τομέα του ελαιολάδου.

- Καλείται η Κομισιόν να διαμορφώσει, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στα σχολεία, αντίστοιχο εκείνων για την προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και οπωροκηπευτικών στα σχολεία. 

- Ως προς τα 'μικρά νησιά του Αιγαίου' αυξάνει περαιτέρω (έναντι της πρότασης της Κομισιόν) το ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις περιπτώσεις, όπως η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την μεταποίηση και εμπορία προϊόντων του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης, για τις επενδύσεις σε νέες δασοκομικές τεχνολογίες και για τη μεταποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων, η ενίσχυση για την παροχή οπωροκηπευτικών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών στους μαθητές (πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία), η συνδρομή στο επιχειρησιακό ταμείο που συστήνουν οργανώσεις παραγωγών για τη χρηματοδότηση των 'επιχειρησιακών προγραμμάτων' στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Η ενεργός συνδιαμόρφωση και εν συνεχεία η αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου επαφίεται στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης και στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των γεωργών.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κρίνει εν προκειμένω καίριας σημασίας την μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο, τον προσδιορισμό των περιφερειών της χώρας (για την κατανομή των πόρων του εθνικού φακέλου) με γνώμονα έναν στρατηγικό σχεδιασμό, επί τη βάσει αγρονομικών κριτηρίων, μακριά από τη λογική της 'διαχείρισης των επιδοτήσεων'. Καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική στόχευση των ενισχύσεων θα έχει και η επιλογή των κριτηρίων εκ μέρους της Ελλάδος ως προς τον ορισμό του 'ενεργού γεωργού'.

Επίσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει ότι η ανανέωση των γενεών οφείλει να καταστεί μια εκ των κεντρικών προτεραιοτήτων της γεωργικής πολιτικής. Βεβαίως, η προσπάθεια ανάταξης του γεωργικού κλάδου πρέπει να έχει ως βάση της την ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών, την άρτια επιστημονική και τεχνική τους υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, "τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθούμε περαιτέρω την ενίσχυση του βαθμού οργάνωσης των παραγωγών, και την ενδυνάμωση της θέσης τους έναντι των λοιπών κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αδήριτη ανάγκη αποτελεί για τη χώρα η εγκατάλειψη των παθογενών συλλογικών σχημάτων και η προώθηση του υγιούς συνεργατισμού, ο οποίος, εξάλλου, συνιστά μονόδρομο έναντι της αυξανόμενης συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει τόσο τις γεωργικές εισροές (σπόροι, προϊόντα φυτοπροστασίας κ.ά.) όσο και την μεταποίηση και την εμπορία".

Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης καλείται να θέσει την αγροτική ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή των πολιτικών, που δύνανται να δώσουν μία βιώσιμη διέξοδο ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο, με πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος από την κρίση. Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας, ώστε να διαμορφώσει συγκροτημένη και μακρόπνοη εθνική στρατηγική στον πρωτογενή τομέα. 


πηγη: paseges.gr

    ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    \
    Σεμινάρια στον κλάδο του Αγροτουρισμού σε άνεργους και επαγγελματίες στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2007-2013 θα πραγματοποίηση η Αμερικανική γεωργική σχολή την περίοδο 5-15 Φεβρουαρίου 
    συνολικής διάρκειας 80 ωρών.
    Με την ολοκλήρωση και παρακολούθησης  θα αποδοθεί βεβαίωση παρακολούθησής
     
    Το κόστος διαμονής, διατροφής και εκπαίδευσης χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα.

    Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου αφορούν:
    • Διοίκηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
    • Μάρκετινγκ
    • Ποιότητα
    • Καλές πρακτικές

    Για δηλώσεις συμμετοχή παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με:

    Όμιλος Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης
    Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
    Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων
    Μαρίνου Αντύπα 12
    Τ.Θ. 23, Τ.Κ. 55102, Θεσσαλονίκη

    Κατερίνα Ρουμελιώτη
    T: 2310 492813, F: 2310 492860
    E: kroume@afs.edu.gr

    /www.atc.net.gr

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝ/ΓΟΥΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Σχετικά με την καθυστέρηση της πληρωμής των ροδακινοπαραγωγών στο Νομό Ημαθίας από τις μονάδες μεταποίησης ροδάκινου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει τα εξής:

    Κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,  με τις μονάδες μεταποίησης ροδάκινου και τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς – ΑΤΕ, γνωστοποιείται ότι το Συμβούλιο έγκρισης χορήγησης χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προγραμματιστεί  από την Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ για την προσεχή Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013.

    Από την έκβαση της εν λόγω σύσκεψης θα εξαρτηθεί η έγκριση χρηματοδότησης των μονάδων μεταποίησης βιομηχανικού ροδάκινου.
    Ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ζητώ την ολιγοήμερη κατανόηση των παραγωγών για το συγκεκριμένο ζήτημα, η επίλυση του οποίου είναι σημαντική μας προτεραιότητα. Οι χρηματοοικονομικές συγκυρίες και η έλλειψη ρευστότητας δυσκολεύουν σήμερα όλη την κοινωνία μας. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, νηφαλιότητα και χρόνος για την αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων δυσκολιών».

    ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ


    ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
    ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

    Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να γίνει σε τρεις εποχές.
    Όταν η φύτευση γίνεται Ιανουάριο – Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
    Όταν η φύτευση γίνεται Αύγουστο έχουμε φθινοπωρινή καλλιέργεια.
    Όταν η φύτευση γίνεται Απρίλιο – Μάιο έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια.

    ΦΥΤΕΥΣΗ

    Το βάθος φύτευσης κειμένεται από 5-10 cm ανάλογα με τις συνθήκες εδάφους, υγρασίας και θερμοκρασίας. Όσο πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες και πιο μεγάλη υγρασία τόσο πιο επιφανειακό είναι το φύτεμα. Οι αποστάσεις φυτέματος είναι 60-75cm μεταξύ των γραμμών και 25-30cm μεταξύ των πατατόσπορων.
    Η φύτευση γίνεται είτε με το χέρι είτε με μηχανές.
    Το φύτεμα με το χέρι το άνοιγμα των αυλάκων για να τοποθετηθούν οι πατατόσποροι γίνεται με τρεις τρόπους: άνοιγμα με τσάπα η άροτρο, άνοιγμα με υνί και άνοιγμα με αυλάκια προσαρμοσμένο στη μέθοδο ποτίσματος.
    ΠΡΟΣΟΧΗ σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται λίπανση ο πατατόσπορος δεν πρέπει να έρχεται άμεσα σε επαφή με το λίπασμα γι΄αυτό προσθέτουμε λίγο χώμα μεταξύ λιπάσματος και πατατόσπορου πριν τον τοποθετήσουμε. Το δέυτερο στάδιο

    Στο φύτεμα με μηχανές διακρίνουμε τρεις τύπους μηχανών.
    Τις ημιαυτόματες , τις αυτόματες με κυπελοειδείς υποδοχές και τις αυτόματες με ταινία.
    Στις ημιαυτόματες η τροφοδότηση γίνεται με το χ έρι και είναι οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα. Προκαλούν μικρότερη ζημιά στα φύτρα, φυτεύει δύο γραμμές ταυτόχρονα και τοποθετεί το λίπασμα πλευρικά του σπόρου.


     ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ


    Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι το σκάλισμα-παράχωμα, που στόχο έχει την αφρατοποίηση και τον καλό αερισμό του εδάφους και την καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση (με αυλάκια και τεχνητή βροχή), η επιφανειακή λίπανση ( αζωτούχος κυρίως υπό αμμωνιακή μορφή κατά τη φύτευση και υπό νιτρική ή μορφή ουρίας κατά την ανάπτυξη) και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

    halofgarden.gr

    ΚΕΟΣΟΕ-ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ


    ΚΕΟΣΟΕ: Ελπίδες για λύση στο θέμα του άτοκου δανείου

    Συνάντηση της ΚΕΟΣΟΕ με επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε στις 22/1/2012 με θέμα τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ για ρύθμιση του ατόκου δανείου περιόδου 2009/10 και την μετατροπή του σε έντοκο μακροπρόθεσμο δάνειο χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
    Στο προηγούμενο διάστημα πριν την συνάντηση, η ΚΕΟΣΟΕ διερεύνησε τις προθέσεις στελεχών των τραπεζικών ιδρυμάτων σχετικά με την πρότασή της.

    Είναι γεγονός ότι η άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προβληματίζει έντονα τα στελέχη των Τραπεζών, δεδομένου ότι πολλοί συνεταιρισμοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στο Δημόσιο και στις Τράπεζες και γι αυτό το λόγο τηρούν επιφυλακτική στάση.

    Η πρόταση που υπεβλήθη από την ΚΕΟΣΟΕ και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης είναι:

    Έκδοση υπουργικής απόφασης που αναστέλλει τις διαδικασίες βεβαίωσης οφειλών εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τις διαδικασίες κατάπτωσης  της εγγύησης και βεβαίωσης της οφειλής από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. (ΦΕΚ Β 2155/09 και ΦΕΚ Β 16/2006)
    Ρύθμιση με τα Τραπεζικά Ιδρύματα του ατόκου δανείου σε μακροπρόθεσμο με τα εξής χαρακτηριστικά
    Διάρκεια 10 – 15 ετών
    Τριετή περίοδο χάριτος
    Έντοκο, με άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου
    Χαμηλότοκο επιτόκιο και επ΄ουδενί το ισχύον στην πρώην ΑΤΕ
    Υποχρέωση των οινοποιείων καταβολής του 5 – 10% της αξίας της πρώτης δόσης προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ η εισήγηση προς τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Σταϊκούρα διαφαίνεται ότι θα έχει θετικό χαρακτήρα.

    πηγη: paseges.gr

    "ΚΑΡΤΕΛ" ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


    ΕΣΕΕ: Τα καρτέλ καλά κρατούν

    Στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές βασικών προϊόντων, με τους καταναλωτές να μετρούν ακόμη και το τελευταίο ευρώ για τις αγορές τους. Μπορεί οι μισθοί των εργαζομένων να πέφτουν και η αγοραστική δύναμη να συρρικνώνεται διαρκώς, ωστόσο την ίδια ώρα τα καρτέλ της ακρίβειας δρουν ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ στην ακρίβεια συμβάλλουν και οι διαρκώς αυξανόμενες τάσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων hedge funds να χειραγωγήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές τροφίμων και ενέργειας απειλούν το 2013 με νέες αυξήσεις τιμών διαφόρων αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών και κρέατος και βεβαίως πετρελαίου.

    πηγη: paseges.gr

    ΕΚΘΕΣΗ-ZOOTECHNIA 2013


    ΑΝΟΙΓΕΙ Η 8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ZOOTECHNIA

    ΑΠΟ ΤΙΣ 7-10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ZOOTECHNIA 

    Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη ZOOTECHNIA, την 8η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία, καταγράφεται από εκθέτες απ΄όλο το φάσμα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.
    Η ZOOTECHNIA, η οποία πραγματοποιείται από τις 7-10 Φεβρουαρίου 2013 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς συμπυκνώνει τη δυναμική του πρωτογενή τομέα, που αποτελεί “ατμομηχανή” για έξοδο από την κρίση.
    Η έκθεση θα είναι πλαισιωμένη από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το 2ο Πανόραμα Ελληνικών Φυλών Αγροτικών Ζώων, ενώ θα γίνει και παρουσίαση μίας πιλοτικής καθετοποιημένης κτηνοτροφικής μονάδας.
    Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί από το Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, ενώ η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ζωική Παραγωγή – Η Οικονομική Κρίση Ευκαιρία για Ανάπτυξη».
    Ημερίδα υλοποιεί ακόμη η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και παράλληλα στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA θα γίνει και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων.
    Η ZOOTECHNIA είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια και ανοίγει τις πύλες της κάθε δύο χρόνια, παρουσιάζοντας όλες τις εξελίξεις στον κτηνοτροφικό-πτηνοτροφικό κλάδο.
    Τη διοργάνωση της ZOOTECHNIA έχει η HELEXPO, ενώ η έκθεση συγκεντρώνει και διεθνείς συμμετοχές, δίνοντας τη δυνατότητα για τη σύναψη συμφωνιών και διενέργεια εμπορικών συναλλαγών.                                                

    ΤΟΠΟΣ
    ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ: 7/2/2013
    ΛΗΞΗ: 10/2/2013

    ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή
      
    10:00 - 19:00  
    Σάββατο: 10:00 - 20:00  

    ΕΙΣΟΔΟΣ  
    Τιμή Εισιτηρίου: 6€  

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
    Βασίλης Σπύρου
    ΤΗΛ.: 2310 291 101
    FAX:2310 291 551
    e-mail: zootechnia@helexpo.gr

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΩΝ"


    Υλοποίηση Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013»

    Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε σήμερα απόφαση για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013».

    Με την απόφαση αυτή, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

    Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε ήδη οδηγίες για την αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του Νόμου, με στόχο την προστασία των πολύτιμων δασικών μας πόρων. Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.490.000 Ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών, είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.

    Η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα,  περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός: 1591).

    Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.

    ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Μέσα στον Φεβρουάριο τόνισε ξανά ο Υπουργός κ.Τσαυτάρης ότι θα δοθεί η συνδεδεμένη βάμβακος για να καθησυχάσει τους Αγρότες που ετοιμάζονται για κλείσιμο των δρόμων,ενώ τις προσεχείς ήμερες θα δοθεί το 50% του αγροτικού πετρελαίου.

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΛΥΣΣΑ"


    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

     Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2013



    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την επιζωοτιολογική επιτήρηση, παρακολούθηση και καταπολέμηση της λύσσας για το 2013, από τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη, συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί αναφορικά με τις λεπτομέρειες  υλοποίησης του προγράμματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς και στελέχη της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε τη σημασία της πιστής εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της τήρησης των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τον εμβολιασμό των αλεπούδων καθώς η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένη στο συγκεκριμένο είδος. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων για την επίσπευση της διαδικασίας έτσι ώστε να ξεκινήσει η από αέρος ρίψη δολωμάτων, την προσεχή άνοιξη.

    Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

    «Έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Κατόπιν ενεργειών μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και συγχρηματοδοτεί δράσεις του προγράμματος  για την αντιμετώπιση της λύσσας. Εξαντλούμε όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα ο εμβολιασμός, ο οποίος αποτελεί τον κύριο και αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Πρωταρχικός στόχος μας παραμένει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

    "ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ" ΚΡΑΣΙ


    Ιντερνετικό... κρασί προτιμούν οι Κινέζοι

    Σύμφωνα με το γραφείο στο Πεκίνο της γαλλικής Ubifrance, οι αγορές οίνου στο διαδίκτυο παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση στην Κίνα. Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής συνδέεται με τους αυξανόμενους οινόφιλους Κινέζους καταναλωτές.
    Εξειδικευμένες ιστοσελίδες (είτε στα κινέζικα ή σε άλλη γλώσσα) επιτρέπουν να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα (ποικιλία, παραγωγή, ιστορία, σημειώσεις και συμβουλές σχετικά με τη γεύση ...) που δεν είναι γενικά διαθέσιμες στους χώρους αγοράς, ενώ οι επισκέψεις αφορούν κυρίως αγορές για κατανάλωση στο σπίτι.

    paseges.gr

    ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ Η ΗΜΑΘΙΑ

    Στον κόμβο Κουλούρας στην Εγνατία οδό οι αγρότες της Ημαθίας

    Παρά την έντονη καταιγίδα από νωρίς το πρωί, δεκάδες τρακτέρ αγροτών από την Ημαθία έχουν ήδη παραταχθεί στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστα Λιολιόπουλο, μόλις φθάσουν στο σημείο και οι άλλοι συνάδελφοί τους από τα γύρω χωριά, πρόκειται να κάνουν τη γενική τους συνέλευση.
    Σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, η συντονιστική ομάδα της κίνησης πρόκειται να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να του θέσουν σειρά ζητημάτων, με κύριο το ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες από την παραγωγή ροδάκινου που έδωσαν στις βιομηχανίες.

    “Εάν δεν δούμε φως στο τούνελ, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε τόσο την Εγνατία οδό στον κόμβο της Κουλούρας, όσο και το σιδηροδρομικό σταθμό που υπάρχει εδώ δίπλα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αιτήματα των αγροτών, είναι: μείωση της τιμής του ΦΠΑ, από 11% στο 6%, αύξηση της φορολογίας στο 13% και ανατίμηση του πετρελαίου.

    paseges.gr

    ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ


    Διαδηλώνουν οι αγρότες της Ημαθίας

    Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της «Πρωτοβουλίας» και συγκεντρώνονται στον κόμβο της Κουλούρας.


    Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ δεν αποκλείεται να αποκλείσουν επ΄αόριστον τον κόμβο της Κουλούρας, διακόπτοντας τη σύνδεση Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης–Βέροιας στο ύψος της Κουλούρας, ως διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό.

    «Χορτάσαμε λόγια, θέλουμε πράξεις» λέει ο Τάσος Χαλκίδης. «Κάθε μέρα κόβουν το ρεύμα και σε έναν αγρότη και κανείς δεν νοιάζεται. Έχω πληροφορίες ότι αυτό συμβαίνει στους αγρότες που έχουν θερμοκήπια στην Θήβα» προσθέτει και διαμηνύει στους κυβερνώντες πως εάν δεν ικανοποιήσουν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών, τότε αυτοί δεν θα κάνουν πίσω.

    Πηγή: thesstoday.gr

    ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ


    ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

    ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
    Στην Ελλάδα έχουμε την φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια προτιμάται σε ήπιους χειμώνες, η σπορά γίνεται τους μήνες Οκτώβρη-Νοέμβρη και η συγκομιδή Μάιο-Ιούνιο. Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια γίνεται με απευθείας σπορά ή με κοκκάρι, τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο και η συγκομιδή για την πρώτη περίπτωση σποράς γίνεται Αύγουστο-Σεπτέμβρη, ενώ για την δεύτερη Ιούνιο-Ιούλιο.

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
    Το έδαφος οργώνεται όταν βρίσκεται στο ρώγο του σε βάθος 20-30cm, και πριν την σπορά φρεζάρεται ώστε να αφρατοποιηθεί και να σπάσουν οι σβόλοι και ισοπεδώνεται. Τελευταίο στάδιο είναι διαμόρφωση του εδάφους ανάλογα με την μέθοδο σποράς και άρδευσης. Συνηθίζεται η απευθείας σπορά στο χωράφι και γίνεται με διασπορά σπόρου ή με σπαρτικές μηχανές.

    ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ
    Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι τα σκαλίσματα, η καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση, η λίπανση, το αραίωμα και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
    Τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα Linuron ( σε αναλογία 60-120 γρ/στρ), Trifluralin (60-120 γρ/στρ) και loxynil (60-120 γρ/στρ).
    Η επιφανειακή λίπανση είναι κυρίως αζωτούχα. Στην φθινοπωρινή καλλιέργεια εφαρμόζεται τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου 5-10 κιλά/στρ και στην ανοιξιάτικη εφαρμόζεται Απρίλιο-Μάιο ως ασβεστούχο νιτρική αμμωνία 26-0-0 και νιτρική αμμωνία 33,5-0-0.

    halofgarden.gr

    ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΤΡΟΦΙΜΑ


    Ανοίξε η μεγαλύτερη έκθεση για τη γεωργία και τα τρόφιμα

    Από 18 έως 27 Ιανουαρίου στο Βερολίνο πραγματοποιείται η Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο για τη γεωργία, τα τρόφιμα και την κηπουρική. Αναμένονται 400.000 επισκέπτες.



    Περίπου 1.630 εκθέτες σε 115.000 τετραγωνικά μέτρα του χώρου σε 26 αίθουσες παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Μεταξύ των 67 χωρών φέτος για πρώτη φορά εκθέτες από το Σουδάν και το Κοσσυφοπέδιο εκεί. Έτσι, πολλά έθνηθα εκπροσωπήθουν  στην Πράσινη Εβδομάδα.
    Χώρα υποδοχής είναι η Ολλανδία, η οποία ήδη για την 60ή φορα παρουσαΗ Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ολλανδίας στον τομέα της γεωργίας.
     Το Σάββατο  θα γινειτο παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία αποτελεί προτεραιότητα. Στις επόμενες σύνοδοι κορυφής είναι πάνω από 80 υπουργοί Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένεται να βρουν λύσεις για την καταπολέμηση της πείνας στον Τρίτο Κόσμο.
      lid.ch

    ελληνική κομπόστα ροδάκινου


    Μπήκε στην Κίνα η ελληνική κομπόστα ροδάκινου

    Αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου και περισσότερες εξαγωγές πρώτης ύλης στις γειτονικές χώρες καταγράφηκε το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου, εκφράζοντας μάλιστα και την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη ζήτηση της ελληνικής “εκλεκτής” κομπόστας στην νούμερο ένα παραγωγό χώρα ροδάκινου στον κόσμο, την Κίνα.
    Όπως επισήμανε ο κ. Αποστόλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η παραγωγή ροδάκινου ανήλθε πέρυσι σε 440.000 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2011, οπότε και έφθασε σε 365.000 τόνους. Από τους 440.000 τόνους, 310.000 τόνοι αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 τόνοι σε τιμή χυμού και 35.000 τόνοι οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. Από τους 310.000 τόνους, μόνο οι 260.000 τόνοι έγιναν τελικά κομπόστα, ενώ οι υπόλοιποι 52.000 τόνοι, οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας.

    Έτσι, στην χυμοποίηση οδηγήθηκαν συνολικά 132.000 τόνοι. Οι φορτώσεις αυτή την περίοδο κινούνται ικανοποιητικά και μπορεί η φετινή χρονιά να ξεκίνησε με αυξημένα αποθέματα, ήτοι 4 εκατ. κιβώτια, ωστόσο ο κ. Αποστόλου, όπως μας είπε δεν ανησυχεί, και τόνισε ότι το καλοκαίρι θα βρίσκονται πάλι στα ίδια επίπεδα, Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98% εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη.

    Σχετικά με την Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ελληνικού ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου μας επεσήμανε ότι πέρυσι εξήχθησαν στην μακρινή αυτή χώρα 2.000 τόνοι “εκλεκτής” κομπόστας και φέτος, όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός πρόκειται και να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους. “Ύστερα από τις ολοένα και πιο εντεινόμενες προσπάθειες που κάναμε για να πετύχουμε την είσοδό μας στην αχανή αυτή αγορά της Κίνας, επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης και τα επόμενα χρόνια ευελπιστούμε να ευδοκιμήσουν ακόμη περισσότερο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου. Επισημαίνεται ότι 18.000 τόνοι πρώτης ύλης εξήχθησαν σε Βουλγαρία και Σκόπια, ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσαν τους 7.000 τόνους.

    Σε ό,τι αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που και πάλι ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο, καθώς όπως ισχυρίζονται παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι πέντε επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει πληρωμές και οι άλλες δέκα “περιμένουν” την Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ να προχωρήσει στην εκταμίευση των δανείων προς τις επιχειρήσεις – πελάτες της.

    paseges.gr

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

     

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2013

    Δελτίο Τύπου
      
    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ύστερα από αίτημά τους. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης.
    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
    «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν σε θετικό κλίμα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί με τους εκπροσώπους των ενωτικών ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Θεσσαλίας. Ξέρω τα αιτήματά τους, είναι 5-6 σημαντικά αιτήματα. Είχα κι εγώ την ευκαιρία να τους εξηγήσω τι κάνουμε για το καθένα από αυτά. Να τα ιεραρχήσουμε.
    Οι κτηνοτρόφοι περνούν μια δύσκολη χρονιά, ένεκα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Τους είπα ότι ολοκληρώθηκαν  οι διαδικασίες και μιλώ για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο, άσχετα αν σήμερα αρχίζει η υποστήριξη των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα de minimis. Ήδη από σήμερα το πρωί δίνουμε 30 εκατ. € στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών που ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα τους. Αρχίζουμε από τους αιγοπροβατοτρόφους  και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, σε λίγες μέρες θα δώσουμε των πτηνοτρόφων, των χοιροτρόφων και τελευταίοι θα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών  περιοχών γιατί εκείνοι θα υποστηριχθούν από το Άρθρο 68. Επομένως, λύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα που παλεύουμε σαν πολιτική ηγεσία να το λύσουμε μέσω του ΚαΔεύτερον, μας έθιξαν το θέμα του βάμβακος και των ζημιών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι. Καταρχήν τους έδειξα τα δεδομένα, που ήταν ο μέσος όρος της παραγωγής που είχαν φέτος οι αγρότες, για παράδειγμα της Λάρισας. Έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία που έδωσαν στα εκκοκκιστήρια. Ο μέσος όρος της παραγωγής βάμβακος στη Θεσσαλία ήταν 346 κιλά το στρέμμα. Άρα ήταν μια καλή χρονιά όταν ο μέσος όρος φτάνει σε αυτό το νούμερο, συγκριτικά με τους μέσους όρους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια χωράφια έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Τους ανησυχούσε μήπως και οι αποδόσεις αυτών που είχαν πέσει πολύ κάτω από το 346 ήταν τόσο χαμηλές που θα ήταν απαγορευτικές και θα έχαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ένα τμήμα των ενισχύσεων στα βαμβάκια δίνονται σε συνάρτηση με την παραγωγή τους. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι έπεσε τόσο, ένεκα του σκουληκιού και δεν θα πάρω τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αυτό είναι λάθος. Ήταν λάθος η πληροφόρηση τους, γιατί οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είτε σαν σκουλήκι, είτε σαν παγετός, είτε σαν πλημμύρα, προστίθενται στην απόδοση του γεωργού, άρα δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος που τους ενδιαφέρει από τη ζημιά που έπαθαν, είτε από χαλάζι, είτε από παγετό, είτε από πλημμύρα, είτε από το σκουλήκι. Τους διαβεβαίωσα, μάλιστα, ότι θα τους δώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο την συνδεδεμένη ενίσχυση που θα είναι και η «λυδία λίθος» που λέμε ότι πραγματικά γίνεται.
    Τρίτον, έθεσαν το θέμα της ενέργειας που είναι μια σημαντική εισροή στη γεωργία. Αυτή την περίοδο, την Άνοιξη, που αρχίζουν τα οργώματα, τα σκαλίσματα, τη σπορά, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, είπαν ότι τώρα ξοδεύουν πολύ πετρέλαιο και ένεκα του ότι έχει αυξημένη τιμή το πετρέλαιο δυσκολεύονται. Και αυτό είναι σωστό. Τι κάνουμε εμείς για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία τους; Δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.
    Επιμεριζόμαστε δηλαδή εμείς ένα τμήμα αυτού του κόστους, βγάζοντας τον φόρο. Πέρυσι δώσαμε το 50% , από τα 160 εκατ.€, το Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο για να τους βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το κόστος. Έχουν δίκιο να λεν ότι αυτές οι δύο περίοδοι δεν τους βοηθούν, καθώς δεν είναι καλλιεργητικές. Τώρα όμως την άνοιξη, αυτή την εποχή οι γεωργοί έχουν ανάγκη πετρελαίου όπως και το Σεπτέμβριο που μαζεύουν τις συγκομιδές τους και σπέρνουν τις νέες καλλιέργειες, τις φθινοπωρινές.
    Είπαμε λοιπόν και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαυραγάνη αντί να δώσουμε τα χρήματα αυτά, την πρώτη δόση, τον Ιούλιο να τους τα δώσουμε τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να έχουν βοήθεια και να μπορούν να σπείρουν. Και το υπόλοιπο 50% να το δώσουμε το Σεπτέμβριο τότε που θα συγκομίζουν. Νομίζω ότι τους ικανοποίησε εν μέρει. Μακάρι να μπορούσαμε να τους το δώσουμε δωρεάν, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε δωρεάν όλο το πετρέλαιο. Επομένως αυτή είναι η βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε.νονισμού αυτού, από την Ε.Ε., εδώ και μήνες.Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθιξαν κάποια ακόμα θέματα που είναι μεν σημαντικά για αυτούς, όμως δεν άπτονται των δικών μας προσπαθειών. Για παράδειγμα έχουν πάρα πολλές κλοπές χαλκού από τις γεννήτριές τους και δεν μπορούν να ποτίσουν κλπ. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την αστυνομία, θα δουν κυρίως τη διακίνηση αυτού του πράγματος. Δηλαδή κάπου καταλήγει αυτός ο χαλκός. Είναι τρεις, τέσσερις μάντρες που πρέπει να ελεγχθούν και ίσως εντοπιστούν οι δράστες. Όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι με τη στενή έννοια πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έθιξαν κι άλλα θέματα που φαίνονται λογικά και πρέπει να τα διορθώσουμε. Είναι διαχειριστικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο με τα προγράμματα συνταξιοδότησης που χρηματοδοτήθηκαν για να πάρουν  σύνταξη. Το πρόγραμμα επειδή όλοι αγρότες τότε έπαιρναν σύνταξη στα 65, έληγε στα 65. Τώρα όμως το 65 έγινε 67 και ξαφνικά βρίσκονται ξεκρέμαστοι από το πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το λύσουμε για να είμαστε εντάξει και με το Πρόγραμμα και με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.
    Εξήγησα στους εκπροσώπους των αγροτών ότι κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας. Πρέπει να τα κάνουμε όλα σύννομα. Δεν θέλω, κι αυτό είναι βούληση όλης της πολιτικής ηγεσίας, να κάνουμε κάτι που να ξεφεύγει από τους Κανονισμούς της Ε.Ε και δεν θέλω φεύγοντας να έρθει μερικά χρόνια αργότερα και να πουν ότι «αυτό δόθηκε  παρανόμως». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, φυσικά ούτε προς το δικό μου, ούτε προς το δικό του, γιατί στο τέλος όταν έρθουν τα πρόστιμα πάλι ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει.
    Ευχαριστώ πολύ».

    πηγη:minagric.gr

    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    ΕΝΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Εντός Φεβρουαρίου υποσχέθηκε ο υπουργός κύριος Τσαυτάρης ότι θα καταβληθεί η συνδεδεμένη βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς περί τα 200 εκ. ευρώ σε συνάντηση που ειχε σημερα με αντιπρωσοπεια αγροτων απο την Θεσσαλια.

    ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


    Χρειαζόμαστε τη γνώμη σας για το πώς θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.
    Με τη θέσπιση αυστηρών κοινών κανόνων για τα βιολογικά προϊόντα, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να προβάλει το έργο των Ευρωπαίων παραγωγών βιολογικών προϊόντων οι οποίοι φροντίζουν για την ύπαιθρο, τη βιοποικιλότητα και την τήρηση υψηλών προτύπων προστασίας των ζώων.
    Το 2% των τροφίμων που αγοράζουν σήμερα οι καταναλωτές στην ΕΕ πιστοποιούνται ως βιολογικά, και 200.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις (το 2% του συνόλου) χαρακτηρίζονται ως βιολογικής παραγωγής.
    Η Επιτροπή αναζητά τρόπους βελτίωσης των κανόνων της ΕΕ που ισχύουν για τα βιολογικά προϊόντα, ώστε να αυξηθεί κι άλλο η ζήτησή τους. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα θέλαμε να μάθουμε τις απόψεις σας όσον αφορά:
    • την απλούστευση των κανόνων, με ταυτόχρονη εξ
    • τη διασφάλιση ότι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) –οι οποίοι απαγορεύονται βάσει των κανόνων– δεν θα υπεισέρχονται τυχαία στην τροφική αλυσίδα
      • την προώθηση βιολογικών προϊόντων μέσω των νέων κανόνων επισήμανσης (ιδίως υποχρεωτική χρήση του ευρωπαϊκού λογότυπου για όλα τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ )
      • την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης 2004 της Επιτροπής για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας
      • τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων με σκοπό την πρόληψη της απάτης
      • την αντιμετώπιση κενών στην τρέχουσα νομοθεσία για τις εισαγωγές.
      Η διαδικτυακή διαβούλευση θα διεξάγεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2013. Οι παρατηρήσεις που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σ' αυτόν τον τομέα. Η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αλλάξουν οι κανόνες γύρω στο τέλος του 2013.
      Σήμερα θεωρούνται βιολογικά τα τρόφιμα που περιέχουν βιολογικά γεωργικά συστατικά σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Η βιολογική γεωργία δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την καλή μεταχείριση των ζώων. Οι γεωργοί πρέπει να αποφεύγουν ή να μειώσουν δραστικά τη χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών προϊόντων, όπως λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, πρόσθετα και φάρμακα.
      Για να αναγνωριστούν εισαγόμενα τρόφιμα ως βιολογικά, οι χώρες παραγωγής τους πρέπει να διαθέτουν κανόνες για τη βιολογική παραγωγή και την πιστοποίηση που ισοδυναμούν με τους αντίστοιχους κανόνες της ΕΕ.
      Όταν χρησιμοποιούν τον λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, οι παραγωγοί οφείλουν να περιλαμβάνουν σ' αυτόν τον αριθμό αναφοράς της αρχής πιστοποίησης και τα ονόματα του παραγωγού, του μεταποιητή ή του διανομέα που διαχειρίστηκε τελευταίος το προϊόν. Εθνικά σήματα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τον λογότυπο της ΕΕ.

      ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ


      Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

      Διήμερο ψηφοφοριών πάνω στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα ισχύσει για το διάστημα 2014 – 2020, θα πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 23 και αύριο Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.
      Αναλυτικότερα, οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής θα κλιθούν να τοποθετηθούν σε περισσότερες από 8000 τροπολογίες που έχουν κατατεθεί αρχικά στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για:
      Τις άμεσες πληρωμές υπέρ των γεωργών στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης της ΚΑΠ
      Την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
      Την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων (Κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ)
      Την χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ

      Ωστόσο, έκτοτε πολλές συμβιβαστικές τροπολογίες έχουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των εισηγητών την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του ευρωκοινοβουλίου έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας

      πηγη paseges.gr

      ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

      ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

      Η φορολογία χωρίς τέλος και ανυπαρξία του υπουργείου βγάζει του αγρότες στον δρόμο.

      Στο νομό Λάρισας σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βγει τα τρακτέρ στις πλατείες σε πάνω από 20 χωριά και μετρούν τις δυνάμεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

      Η ανεπαρκής ενημέρωση τον αγροτών της Ημαθίας περί της αυξημένης φορολογίας το 2013, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους έχει σαν αποτέλεσμα να μην δραστηριοποιούνται δυναμικά για το μέλλον τους.Πιστεύουμε η κίνηση που θα γίνει αύριο στον κόμβο της κουλουράς να έχει δυναμικό παρόν.Καλούνται λοιπόν αύριο όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο της Κουλουρας.

      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΟΙΝΩΝ


      Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών.

      Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών
      Μετά την ολοκλήρωση και του 3ου έτους εφαρμογής του ειδικού μέτρου στήριξης «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αμπελοοινικής Αγοράς και του Εθνικού Φακέλου Στήριξης, καθώς και την έκδοση αποφάσεων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την ένταξη δικαιούχων στο Μέτρο για το 4ο έτος εφαρμογής του προγράμματος 2012 - 2013, προκηρύσσεται η ένταξη νέων δικαιούχων στο μέτρο για την κάλυψη αδιάθετου ποσού ύψους 800.000 ευρώ και την μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας του μέτρου.
      Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων υποβάλλονται στη Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων, έως 4/02/2013.
      Για την υποβολή των προγραμμάτων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της αριθμ. 302157/10-06-09 (ΦΕΚ 1209/19-06-09) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της αριθμ. 311496/13-07-09 (ΦΕΚ 1477/Β/22-07-09) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν.
      «Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους ενδιαφερόμενους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξης στο μέτρο και με περιορισμένο ύψος προϋπολογισμού λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος, που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των δράσεων (περίπου 4 - 5 μήνες) έως την 31/07/2013, που είναι η ημερομηνία λήξης εκτέλεσης των δράσεων. Το προτεινόμενο ύψος προϋπολογισμού θα είναι έως 100.000 €.
      Η εφαρμογή του μέτρου αφορά τη χρονική περίοδο 2010 - 2013, με συνολικό προϋπολογισμό 36,3 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία, κ.α., καθώς και στη μεγιστοποίηση των οφελών των ελληνικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιητικών επιχειρήσεων.
      Το μέτρο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ενισχύεται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 30% από εθνικούς και το 20% από την ιδία συμμετοχή των δικαιούχων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
      Υπεύθυνη εφαρμογής του Μέτρου: Αμαλία Παπαγιαννοπούλου, τηλ. 210 2124173, email: ax2u043@minagric.gr
      πηγη: agrotypos.gr