ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το καπέλο

Το καπέλο

Καθόταν ένας ηλικιωμένος βλάχος στην πλατειά Ομονοίας να πιει καφέ και έξυνε το κεφάλι του.
Περνώντας από δίπλα του δυο κύριοι:
- Μα τι κάνετε κύριε, του λένε.
- Ξύνω το κεφάλι μου, λέει ο βλάχος.
- Δεν ξέρετε ότι φοράτε καπέλο; του λένε.
- Εσάς όταν σας τρώει                    ο κώλος σας κατεβάζετε το παντελόνι

flowmagazine.gr


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ


                              Οικολογικά αρωματικά χώρου

Προσφέρετε  ξεχωριστή αίσθηση στο χώρο σας, χρησιμοποιώντας αρωματικά. Με τον τρόπο αυτό θα τον κάνετε πιο οικείο και ευχάριστο, ενώ θα δώσετε έμφαση στην ατμόσφαιρα των δωματίων σας εκτός της εμφάνισης τους.
Τα κοινά αρωματικά χώρου, που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν χημικά, αρκετά βλαβερά για τον οργανισμό. Επίσης τα αρωματικά σπρέι εκτός από τα χημικά που περιέχουν, επιβαρύνουν και το όζον. Τέλος τα αρωματικά στικ και τα ηλεκτρικά αρωματικά χώρου, δεν είναι τόσο φρέσκα, ενώ περιέχουν συστατικά που έχουν βάση το πετρέλαιο
Αντίθετα μπορείτε με φυσικά υλικά να φτιάξετε το δικό σας αρωματικό χώρου. Πρόκειται για αρκετά απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε τα κατάλληλα υλικά και αρκετή όρεξη. Σας παρουσιάζουμε πέντε συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας οικολογικά αρωματικά χώρου.
1) Μαγειρική σόδα
Το μόνο που χρειάζεστε είναι να αναμείξετε μαγειρική σόδα που εξαλείφει τις οσμές με αιθέρια έλαια της επιλογής σας. Η σόδα χάρις σε αυτό το χαρακτηριστικό της, θα απομακρύνει τις οσμές και θα τις αντικαταστήσει με τις ευχάριστες από τα έλαια.
2) Σπρέι λεμόνι
Ρίξτε σε ένα δοχείο καυτό νερό και διαλύστε μέσα 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια προσθέστε χυμό λεμονιού και θα έχετε ένα έτοιμο μείγμα, για να αρωματίσετε φυσικά το χώρο σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το κατάλληλο δοχείο για να το χρησιμοποιήσετε ως σπρέι.
3) Φυσικά στικς
Χρησιμοποιήστε τσοπ στικς από κινέζικο ή λεπτά ξύλινα καλαμάκια. Τοποθετήστε σε ένα δοχείο αιθέρια έλαια, και άλλα φυσικά αρωματικά (π.χ. ξύλο κανέλας). Βουτήξτε μέρος από τα ξύλινα αυτοσχέδια στικ σας στο δοχείο για δέκα λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε τη στεγνή πλευρά στον πάτο του δοχείου. Ανάψτε τα στικ με προσοχή.
4) Ψημένα μήλα
Είναι μια ελαφρώς γαστρονομική πρόταση, που μπορεί να γεμίσει με αρώματα όλο το σπίτι σας. Κόψτε σε φέτες αρκετά μήλα και ρίξτε τα σε ένα πιρέξ με 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και κανέλα. Αφού τα βάλετε στο φούρνο για λίγη ώρα, το άρωμα θα γεμίσει το σπίτι σας.



flowmagazine.gr

ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΗΛΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΜΗΛΑ ΣΑΣ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Προσπαθήστε να πείσετε τα παιδιά σας ότι τα φρούτα είναι πολύ πιο καλύτερα από τα σνακ τα μπισκότα και άλλα πολλά  με έναν εύκολο τρόπο  θα σας δείξουμε πως θα αποφύγουν  τον πειρασμό αυτών,γιατί δεν υπάρχει πιο υγιεινό σνακ από ένα φρούτο έτοιμο για κατανάλωση.

Τα μήλα είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που σου αρέσει να έχουν τεμαχιστεί και να  είναι στο ψυγείο έτοιμα κομμένα ειδικά τώρα όταν είναι στην εποχή τους.
  
μήλο κομμένα
Το πρόβλημα είναι ότι, τα μήλα και τα αχλάδια οξειδώνονται και μαυρίζουν γρήγορα μετά που θα κοπούν σε φέτες. Ακόμα κι αν έχουν  καλή γεύση,  απλά δεν είναι πολύ ελκυστικά. Έτσι έχουμε  κάποιους τρόπους για να τα κρατήσει από το μαύρισμα, και υπάρχουν μια σειρά από αποτελεσματικές μεθόδους. Εδώ είναι μερικά, ανάλογα με το ποια συστατικά  έχετε στο σπίτι.

Πώς να κρατήσει το μήλο και το αχλάδι σε φέτες από το μαύρισμα.

1. Βάλτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό  και αλάτι για 3-5 λεπτά.Να μην έχει πολύ αλάτι και επηρεάσει την γεύση του φρούτου.Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού 1/2 του αλατιού ανά 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό.

2. Μουλιάστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και λεμόνι για 3-5 λεπτά. Αυτό είναι καλύτερο γιατί ο χυμός λεμονιού απορροφάται άμεσα από τα φρούτα, εκτός αν δεν σας πειράζει η γεύση φρούτων με λεμόνι. Αναμειγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ανά 1 φλιτζάνι νερό.

3. Απολαύστε τα σε ένα μπολ με Sprite ή 7-Up, ή ένα παρόμοιο που να περιέχει ανθρακούχο σόδα για 3-5 λεπτά.

4. Ραντίστε τα φρούτα νωπά με ένα κιτρικό οξύ σε σκόνη όπου τα περισσότερα καταστήματα έχουν για την  κονσερβοποίηση τους
.
Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε  το νερό με αλάτι ή  λεμόνι, γιατί με μια πρώτη ματιά τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας, γιατί απορροφούνται γρήγορα. Κόψτε το μήλο και το  αχλάδι σας σε φέτες και είναι έτοιμα για  αποθήκευση στο ψυγείο σας.
μήλα στο νερό
Αποθηκεύσετε τις φέτες φρούτων σε μια τσάντα Ziploc.Μετά το μούλιασμα τις φέτες φρούτων τις αποστραγγίζεται  και τα αποθηκεύετε σε μια τσάντα Ziploc στο ψυγείο. Συμπιέστε τον αέρα έξω από την τσάντα όσο το δυνατόν πριν από το σφράγισμα του. Εκπληκτικό πόσο καιρό τα μήλα παραμένουν φρέσκα και τραγανά και με αυτό τον τρόπο.
μήλα σε ziploc
Κόψτε τα φρούτα εκ των προτέρων για κατανάλωση.Κόψτε σε φέτες τα μήλα και τα αχλάδια σε ένα πιάτο φρούτου για τους επισκέπτες σας. Είναι καλό όλο το χρόνο, και ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Δοκιμάστε το πασπάλισμα με κανέλα τους για κάποια προστιθέμενη γεύση.
μήλα στο πιάτο
Ξέρετε τι λένε για «Ένα μήλο την ημέρα ...." Κρατήστε  τα θρεπτικά συστατικά  σε φέτες φρούτων έτσι ώστε να μπορείτε να τα καταναλώσετε οποιαδήποτε ώρα, γιατί τα φρούτα μας κάνουν μια νόστιμη ημέρα!!!


theyummylife.com

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ-ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ

Παίρνουμε τα λάχανα τα καθαρίζουμε και το σκίζουμε  με ένα μαχαίρι στην μέση για τραβάει καλύτερά το βάζουμε στο βαρελάκι και ρίχνουμε αλατόνερο ώσπου σκεπαστή το λάχανο βάζοντας ένα μικρο βάρος ώστε να είναι το λάχανο καλυμμένο όλο με το αλατόνερο,το αφήνουμε περίπου δεκαπέντε ήμερες να ¨βραση" με το αλατόνερο για να είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε τα αγγουράκια και τα πιπεράκια.

Τα μυστικά της συνταγής μας τα έδωσε ο παππούς Γιάννης{ Ιβανκος} από τα Τρίκαλα Ημαθίας

Στην γλώσσα της ανατολικής Ρωμυλίας:

Πως να φτιασομι αρμια:

Περνουμ του Λάχανου του καθαριζουμ του σκι ζουμ στου κοτσιαν καμσουτσκου να μπουρί να σεβ το αρμοζουμ να φτας κομα γλυγουρα. Υστερα του βανουν μεσ σκαρτεουα ριχνουν κι του αρμουζουμ του πατουμ κι λιγο να ειν μεσα στου νερο κ' απομεν για καμοσης μερες οσπου να φτασ.
Με τον ιδιου ντροπου ενουντε τα αγγουρουδια και τα πιπερουδια.

COMMISION-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Η Commission ζητά περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου ότι επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων που συνδέονται με τη μείωση του αριθμού των μελισσών.
Η Επιτροπή προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να αναστείλουν την χρήση τριών παρασιτοκτόνων, που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών: imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για σπόρους πριν τη σπορά, ελαιοκράμβης, καλαμποκιού και σιτηρών.

"Ζητούμε από τα κράτη μέλη να αναστείλουν για δύο χρόνια την χρήση αυτού του εντομοκτόνου στους σπόρους, στους κόκκους και στα σπρέι για τις καλλιέργειες οι οποίες προσελκύουν τις μέλισσες", δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

"Ελπίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να υιοθετηθεί πριν από το Μάρτιο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει να εφαρμοστεί το αργότερο από την 1η Ιουλίου φέτος.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια εξαίρεση για τον σπόρο αραβοσίτου το 2013, για τον οποίο η Επιτροπή θα επιτρέψει την χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων εκτός αν τα κράτη μέλη επιθυμούν να επιβάλουν περιορισμούς.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Ιανουαρίου, επισημαινόταν ότι τα τρία νεονικοτινοειδή που χρησιμοποιούνται ευρέως, τα οποία παρασκευάζονται από την ελβετική Syngenta και την γερμανική Bayer, θέτουν σε οξύ κίνδυνο τις μέλισσες.

paseges.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ 18-24 ΜΑΙΟΥ


Έρχεται η 80ή Διεθνής Αγροτική Έκθεση της Σερβίας


Η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αγροτικών προϊόντων και γεωργικών μηχανημάτων της Σερβίας, η 80ή Διεθνής Αγροτική Έκθεση, θα πραγματοποιηθεί από 18 ως 24 Μαΐου στο Νόβι Σαντ.
Η έκθεση συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους σημαντικότερους εμπορικούς επισκέπτες, αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αγαθά και υπηρεσίες πάνω από 50 χώρες, παγκοσμίως.



www.sajam.net

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΕΥΤΛΑ


Υποσχέσεις Τσαυτάρη στη βουλή για τα τεύτλα


"Η ζάχαρη θα υποστηριχθεί και στη νέα ΚΑΠ. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα αγροπεριβαλλοντικά. Επομένως, να μην «σπείρουμε» τις ανησυχίες μας", τόνισε σε ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, σχετικά με τις αλλαγές στο «Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Στο παρελθόν κάναμε αρκετές δράσεις για να βοηθήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια. Σας θυμίζω ότι μέχρι το 2011 τα τεύτλα είχαν δυνατότητα και συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως έχει το βαμβάκι, πέραν δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης. Θυμηθείτε ότι υπήρχε ποιοτικό παρακράτημα. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο, δηλαδή, το 2012, ενέταξα τη δυνατότητα να υποστηριχθούν τα τεύτλα, όπως και εσείς αναφέρατε, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να μείνει στην καλλιέργεια των τεύτλων, θα μπορεί πραγματικά, εφόσον σεβαστεί κάποιους κανόνες αειφορίας - να μη χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, πάρα πολύ λίπασμα, να κοιτάξει να κάνει μια κάποια εξοικονόμηση νερού, έστω και στο 20%, φροντίζοντας καλύτερα τα συστήματα άρδευσης κ.λπ. - και να ενισχυθεί με ακόμη περίπου 30 ευρώ  το στρέμμα, προκειμένου να καλύψει αυτή την αναγκαία διαφορά για να είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια.

Το πρόγραμμα έχει ορισμένες απαιτήσεις και δεν μπορεί να μην έχει, αφού είναι ένα σύστημα αγροπεριβαλλοντικό. Διότι κάποιος λέει «αποφασίζω να κάνω οργανική γεωργία», κάποιος αποφασίζει να κάνει βιολογική γεωργία. Ένα επόμενο αγροπεριβαλλοντικό σύστημα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας σε πιο εξειδικευμένα πράγματα, να σας δώσω τις απαντήσεις που περιμένετε.


paseges.gr

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ


 Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες - νέες εστίες κινητοποιήσεων

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι Ελληνες αγρότες, καθώς η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απέβη άκαρπη. Τα μπλόκα των αγροτών ολοένα και ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία, ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.


πηγη:paseges.gr

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Σάββατο 2 Φεβρουαρίου " Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς"


"Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς"

Μπορεί να καλλιεργηθεί η ελιά χωρίς φάρμακα και χωρίς λιπάσματα;
Μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο τα μέγιστα χωρίς να του ζητάει σχεδόν τίποτε;
Πέρα απ' την τροφή του, μήπως μπορεί να προσφέρει κάτι και στην υγεία του;

Θα αναπτύξει το θέμα ο κ. Βασιλειάδης Τριαντάφυλλος - Τεχνολόγος Γεωπόνος, MSc, ΕΕΔΙΠ της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ομιλιά θα γίνει στο "Ιδεοδρόμιο"  Π.Πατρών Γερμανού 3, στις 18:30 Κατερινη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη


.http://motherearth.gr/

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το ποτό


Το ποτό
Μια φορά σε ένα μπαρ καθόταν ένας αδύνατος κύριος και κοιτούσε με μανία το ποτό του.
Σε μια στιγμή έρχεται ένας μεγαλόσωμος κύριος, του παίρνει το ποτό του και το πίνει μονορούφι τότε ο άλλος βάζει τα κλάματα.
Ο μεγαλόσωμος κύριος του λέει: 
"Καλά ρε φίλε μην κάνεις έτσι, θα σου πάρω άλλο." 
"Όχι, δεν φταις εσύ", λέει ο αδύνατος κύριος. 
"Σήμερα είναι η πιο άσχημή μου μέρα. Το πρωί άργησα να σηκωθώ, έχασα ένα σημαντικό ραντεβού στη δουλειά και ο διευθυντής μου με απέλυσε. Βγαίνω έξω, μου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο. Παίρνω ένα ταξί και ξεχνάω μέσα το πορτοφόλι μου. Γυρνάω σπίτι και βλέπω τη γυναίκα μου αγκαλιά με τον υδραυλικό. Και ενώ δεν έφταναν όλα αυτά, ενώ σκόπευα να βάλω ένα τέλος στη ζωή μου έρχεσαι κι εσύ και μου πίνεις το δηλητήριο!

flowmagazine.gr






Η ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Νιουκαστλ, η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα


Νιουκαστλ, η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα
Μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Πρέμιερ Λίγκ ανακοίνωσε πως είναι η πρώτη ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, με θετικέςεκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτέλεσμα αυτό, επετεύχθη σε συνεργασία με την GET Solutions και την Carbon Neutral Investments (CNI) και με μικρές αλλαγές σε ενεργειακό επίπεδο του συλλόγου.
Συγκεκριμένα, χωρίς να επηρεάζουν τις επιχειρησιακές ανάγκες, προχώρησαν σε αλλαγές όπως η βελτιστοποίηση λειτουργίας του λέβητα, καλύτερη διαχείριση του καυστήρα, αναβάθμιση των προβολέων και του φωτισμού και άλλα. Ακόμα και τροποποιήσεις στην ενεργειακή συμπεριφορά του προσωπικού όπως το σβήσιμο των φώτων όταν βγαίνουν από δωμάτια ή η απενεργοποίηση συσκευών, συνέβαλαν στη μείωση εκπομπών.
Νιουκαστλ, η πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδαΗ εταιρεία GET Solutions βοήθησε αρκετά καθώς παρατηρούσε καθημερινά τη χρήση ρεύματος από το σύλλογο, με πλήρη στοιχεία και ακριβείς λεπτομέρειες. Από την πλευρά τους οι ειδικοί της CNI, έφτιαξαν ένα ακριβές προφίλ της ομάδας που ανέλυε την ποσότητα των πιστώσεων για την περαιτέρω μείωση που έπρεπε να πραγματοποιήσει ο σύλλογος για θετική λειτουργία και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
 Ο Έντι Ράδερφορντ, Διευθυντής Εγκαταστάσεων της ομάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα πάντα είναι θέμα οικονομίας. Όσο το δυνατόν λιγότερη χρησιμοποιούμε τόσο μικρότερο αντίκτυπο έχουμε στο περιβάλλον». Σημαντικό για τις «καρακάξες» είναι πως κατάφεραν να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις που έχει μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, διατηρώντας χαμηλά ενεργειακά ποσοστά. Η κίνηση είναι σπουδαία, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για την πρώτη απόπειρα χαμηλών ενεργειακών επιχειρήσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου, πόσο μάλιστα όταν πραγματοποιείται στο -κατά κοινή ομολογία- κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

flowmagazine.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ




 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέα κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και στελέχη του ΥπΑΑΤ. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

 Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

«Είχαμε μια γόνιμη συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο με πρώτο και κύριο το πρόβλημα της ρευστότητας. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιείται ο κανονισμός de minimis, ο οποίος επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν το οξυμένο πρόβλημα του κόστους των ζωοτροφών, που φέτος είναι πάρα πολύ μεγάλο διεθνώς. Συζητάμε με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σκέψεις και προτάσεις για το πως μπορούν να κατανεμηθούν οι ενισχύσεις αυτές πιο δίκαια στους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους των ορεινών μειονεκτικών περιοχών. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις αυτές στους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και συζήτηση πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Δε λύνονται με κλειστούς δρόμους. Το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά δοκιμασίας για όλους, και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι μια χρονιά υπομονής. Στα τέλη αυτής της χρονιάς θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που θα επιτρέψουν και σε εμάς να έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με την προσωρινή παύση λειτουργίας της εφαρμογής «Διαδικτυακή Εκτύπωση Βεβαίωσης Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη».


Ανακοινώνουμε την προσωρινή παύση λειτουργίας της εφαρμογής «Διαδικτυακή Εκτύπωση Βεβαίωσης Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη» λόγω εργασιών επικαιροποίησης των στοιχείων των βάσεων από ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΚΕΠΥΟ που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη σύμφωνα με το Νόμο 3874, για το έτος 2013. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών ημερών δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση του ΚΚΕΑ απευθείας χωρίς την απαίτηση επικύρωσης καθώς θα παράγεται αποκλειστικά από ήδη επικυρωμένα στοιχεία του ΥπΑΑΤ. Επισημαίνουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών οι αγρότες για τη χορήγηση της βεβαίωσης ΚΚΕΑ, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ Η "ΕΒΖ"


Ανεβάζει και άλλο τις τιμές στα τεύτλα η ΕΒΖ για ζαχαρικούς τίτλους από 14,5 έως 16,5

Τη βελτίωση του τιμολογίου των ζαχαροτεύτλων για την καλλιεργητική περίοδο 2013, αποφάσισε – σύμφωνα με ανακοίνωσή της – η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως Α.Ε. (ΕΒΖ), στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Στόχος της κίνησης αυτής, όπως αναφέρει η ΕΒΖ είναι «η ενίσχυση τόσο του εισοδήματος των τευτλοκαλλιεργητών για παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, όσο και η καλύτερη απόδοση των τριών εργοστασίων της εταιρείας». Να σημειωθεί ότι αναπροσαρμογή των τιμών αφορά τις κατηγορίες από 14,5 pol έως και 16,5 pol (ζαχαρικός τίτλος).
Τονίζεται επίσης ότι, παράλληλα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εντείνει τις προσπάθειές της προς το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς για την ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας σε καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την καλλιεργητική περίοδο 2012, και κυρίως στην έγκαιρη έκδοση της πρόσκλησης που πρέπει να εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ για την καλλιεργητική περίοδο του 2013.
Αναλυτικότερα η απόφαση του Δ.Σ. αναφέρεται στην αναπροσαρμογή των τιμών σχετικά με τον ζαχαρικό τίτλο (pol) όπου οι νέες συνολικές τιμές που ισχύουν είναι οι εξής:
PolΑρχική
τιμή
ΑύξησηΝέα
τιμή
14,540,231,2041,43
15,040,882,3943,27
15,042,321,4543,77
16,043,750,5244,27
16,545,290,2645,55
 


agrotypos.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2013


Αλώβητα από κάθε κρίση τα Διονύσια 2013 οδεύουν προς την έναρξή τους


Τα Διονύσια, η πιο δημοφιλής καταναλωτική έκθεση κρασιού της χώρας, διεξάγεται φέτος για 7η φορά και φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο, 8 – 10 Φεβρουαρίου.
Παρά την κρίση, οι συμμετοχές των οινοποιών έχουν ήδη ξεπεράσει τις 110 και συνεχίζονται, καθώς η προοπτική της άμεσης επαφής με 10.000 «φίλους του κρασιού» λειτουργεί ελκυστικά για τους οινοπαραγωγούς.

Μεγάλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι πως για πρώτη φορά θα επιτρέπεται η προπώληση (παραγγελία) κρασιών σε τιμές οινοποιείου. Έτσι, οι επισκέπτες, χάρη σε ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελιών, σε συνεργασία με την ηλεκτρονική κάβα House of Wine, θα μπορούν να «κλείνουν» σε προνομιακές τιμές κάποια από τα κρασιά που τους άρεσαν, για να τα παραλάβουν αργότερα στο σπίτι τους δίχως να κουραστούν στο ελάχιστο. Η εν λόγω επιλογή κρίθηκε απαραίτητη εξέλιξη «όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά και λόγω του ιδιόμορφου συστήματος διανομής που έχουμε, που ουσιαστικά δυσχεραίνει τους πολύ μικρούς παραγωγούς από το να έχουν παρουσία στην Αθήνα», δήλωσε ο οργανωτής της έκθεσης, Ντίνος Στεργίδης. «Με τον τρόπο αυτό, όποιος ερωτευτεί κάποιο από τα κρασιά των Διονυσίων θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να το προμηθευτεί και μάλιστα σε προνομιακή τιμή».

Οι επισκέπτες των Διονυσίων θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια «γευσιγνωσίας», για μάθουν μέσα σε 20’ τις βασικές αρχές της δοκιμής κρασιού, ώστε να απολαύσουν όσα κρασιά θέλουν, δίχως να μεθύσουν. Τα σεμινάρια επιμελούνται εισηγητές από τις τρεις πιο γνωστές σχολές οινογνωσίας της Αθήνας («WSPC», «Οίνος ο Αγαπητός» και «Genius in Gastronomy») και θα «τρέχουν» κάθε ώρα.

Ο κλάδος του ελληνικού κρασιού γνώρισε πρωτόγνωρη ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας περισσότερα από 600 οινοποιεία που εμφιαλώνουν κρασί. Στα Διονύσια συμμετέχουν τα καλύτερα από αυτά, ενώ κάθε φορά κάνουν την εμφάνισή τους και καινούργια, που θέτουν για πρώτη φορά την παραγωγή τους στην κρίση του κοινού. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στη μεταμοντέρνα αυτή εκδοχή της «γιορτής του κρασιού» αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με έλληνες οινοπαραγωγούς και τα κρασιά τους, από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. «Στο εξωτερικό τα εμφιαλωμένα μας κρασιά πάνε πολύ καλά. Τα Διονύσια είναι ευκαιρία να τα ανακαλύψουν και οι Έλληνες!», τονίζει ο κ. Στεργίδης.

Το εισιτήριο της έκθεσης κοστίζει 10€, με το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και ισχύει και ισχύει και για τις 3 ημέρες διεξαγωγής της (Παρασκευή 16:00-22:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00-20:00).


πηγη:paseges.gr

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ


Θέμα μειωμένων τιμολογίων ΔΕΗ για αγρότες "ανοίγει" η κυβέρνηση εν μέσω κινητοποιήσεων


Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας, εκπτώσεις από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για μια σειρά παραγωγικών κλάδων, προκειμένου να μην μετακυληθούν οι αυξήσεις στην τελική αξία των προϊόντων και καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά, ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου. Μένει ν' αποδειχθεί αν πρόκειται για απλή εξαγγελία-υπόσχεση εν μέσω κινητοποιήσεων, ή αν υπάρχει πραγματική βούληση από την κυβέρνηση να "χτυπήσει" το κόστος παραγωγής, αφού η ενέργεια είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα.

Απαντώντας, σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κος Παπαγεωργίου ανέφερε πως το υπουργείο Ενέργειας, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, «ώστε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος σε διάφορες κατηγορίες, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στην αγορά και να κρατήσουν και τις θέσεις εργασίας».

Οι συνεννοήσεις, όπως διευκρίνισε ο κος Παπαγεωργίου, αφορούν κυρίως την «αγροτική βιομηχανία» κι αυτό «που πρέπει να βρούμε, είναι ο τρόπος να ισοφαρίσουμε το κόστος», ανέφερε. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου από το ερχόμενο καλοκαίρι, διευκρίνισε κατ' αρχήν πως η απόφαση αυτή δεν ανήκει στη ΔΕΗ, αλλά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρότεινε δε τη χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου στους αγρότες, «καθώς η βασική κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος είναι το πότισμα».

«Αυτά συμβαδίζουν. Το να γίνεται το πότισμα το βράδυ είναι βοηθητικό για την εξοικονόμηση του νερού. Οι εικόνες που έχουμε περνώντας από διάφορους κάμπους, με τα ποτιστικά σε φουλ λειτουργία μέρα μεσημέρι, νομίζω από πολλές απόψεις, πως δεν είναι σκόπιμο να υπάρχουν», παρατήρησε ο κος Ζερβός. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των κατηγοριών προς την επιχείρηση ανέρχονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ - αν και το φαινόμενο παρουσιάζει «σταθεροποίηση» τους τελευταίους μήνες, με άλλες κατηγορίες να παρουσιάζουν αύξηση και άλλες μείωση.

«Το 2011 κάναμε περίπου 400.000 διακανονισμούς και το 2012 ξεπεράσαμε τις 700.000. Εξ ου και οι ουρές στα καταστήματα».Απέναντι δε στις κατηγορίες κατά της εταιρείας για «αναλγησία», ο κος Ζερβός παρατήρησε πως «για μένα η μεγαλύτερη αναλγησία ως πρόεδρος της ΔΕΗ, θα είναι να μην μπορώ να δώσω ρεύμα σε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας. Απ' αυτήν την αναλγησία προσπαθώ να προστατευτώ. Άρα, δεν μπορώ να αφήσω την επιχείρηση να καταρρεύσει, το οποίο θα σημαίνει ότι δεν θα έχει ρεύμα κανένας στη χώρα».

«Η ΔΕΗ δεν είναι ανάλγητη, αλλά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, που περνά από το χέρι της, μέσα στις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί και έχοντας πάντα την κοινωνική διάσταση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα, σε προτεραιότητα στις αποφάσεις που παίρνει. Εξ ου και το κοινωνικό τιμολόγιο, που ήταν απόφαση του υπουργείου σε συνεννόηση μαζί μας: Τα τιμολόγια που είχαμε, μέχρι στιγμής, επιδοτούσαν τη δεύτερη και τρίτη κατοικία. Γιατί να επιδοτείται η δεύτερη και η τρίτη κατοικία, από 0 έως 800 κιλοβατώρες και όχι εκείνος που έχει πραγματικά ανάγκη; Εκείνος πρέπει να επιδοτείται - και όχι κάποιος που απλώς καίει λίγο, για τους άλφα ή βήτα λόγους», σχολίασε ο κος Ζερβός.

«Την 1η Ιανουαρίου του 2012, ένας που κατανάλωνε 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλήρωνε συνολικά 83,6 ευρώ. Ενώ τώρα θα πληρώνει 115,1 ευρώ. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία»,αντέταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. «Έχετε δίκιο - αλλά αυτό δεν είναι το κοινωνικό τιμολόγιο», απάντησε ο κος Ζερβός. «Είναι οι 800 κιλοβατώρες του προηγούμενου κοινωνικού τιμολογίου και οι 200 με τα νέα τιμολόγια. Τα κοινωνικά τιμολόγια έχουν μηδέν αυξήσεις και επεκτείνονται και μέχρι τα 1500 κιλοβάτ», συμπλήρωσε.


pasege.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

                     ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, όπου μείζονες οικονομικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, η ανάγκη για σταθερότητα, αισιοδοξία, ομαδικό πνεύμα και αποφασιστικότητα είναι επιτακτική. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ευρώπη 2014-2020 αναμένεται να λάβει χώρα στον επόμενο χρόνο και ήδη έχουν δρομολογηθεί προτάσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτευχθεί μία «πιο αποτελεσματική πολιτική, για μία πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και ζωντανή στις αγροτικές περιοχές».

  • Γιατί όχι μεγαλύτερη παραγωγή;
  • Ποια είναι τελικά τα κίνητρα για ανάπτυξη;
  • Γιατί η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία;

Το εν λόγω ευρωπαϊκό συνέδριο θα παράσχει το απαραίτητο υπόβαθρο για έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο μεταξύ διακεκριμένων ομιλητών από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και των επιστημών, οι οποίοι θα μοιραστούν με το κοινό του συνεδρίου τη γνώση και την εμπειρία τους σχετικά με τις τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, αλλά και τη στρατηγική εκείνη που είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της προόδου και της ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.




Πληροφοριες στον παρακατω συνδεσμο:

http://www.hazliseconomist.com


Υπό την αιγίδα                                                                      Σε συνεργασία
                                

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ-ΜΗΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


ΜΗΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ


Υλικά (Σερβίρει 10)

10 μήλα
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. καρύδια τριμμένα
1 κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση συνταγής

Διαλέγουμε 10 γερά μήλα και μ'ένα σωληνάκι τα τρυπάμε ώστε να αφαιρέσουμε το κέντρο με τους σπόρους του.
Την τρύπα που σχηματίζεται στη μέση του μήλου, την γεμίζουμε με καρύδια, ζάχαρη και κανέλα.
Τα βάζουμε σ'ένα ταψάκι, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη, κανέλα και ένα φλιτζάνι νερό.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Σημειώσεις συνταγής

Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή των Ζαγορίων!




Πηγή:www.sidages.gr

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΟΜΒΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ


Σήμερα αναμένεται στον κόμβο της Κουλούρας οι αγρότες να μοιράσουν στους διερχόμενους οδηγούς κομπόστες και ενημερωτικά φυλλάδια προς ενημέρωση των προβλημάτων τους ,ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή αγροτών στο μπλόκο, κρατούν στάση αναμονής για το πως θα κινηθούν τις επόμενες ήμερες.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


Εντος της εβδομάδας θα καταβληθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σύμφωνα με πληροφορίες του agrotes.blogspot.com στους αγρότες το 50% θα δοθεί τώρα και το άλλο 50% τον Σεπτέμβριο.Άλλα το ζήτημα είναι ότι με 4-5 ευρώ το στρέμμα δεν καλύπτετε η μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης. 

ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΕΛΓΑ


Δελτίο Τύπου 


Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους 16,8 εκατ. ευρώ.
Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.967 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ , που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς : Έβρου, Πέλλας, Καβάλας, Φλώρινας, Κορινθίας, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Μεσσηνίας, Πιερίας, Λάρισας, Δράμας, Αρκαδίας και Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ DE MINIMIS


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια του Καν (ΕΚ) 1535/2007 και κατ’εφαρμογή της υπ΄ αριθ.4936/130806/27-12-2012 Κ.Υ.Α. και της υπ΄ αριθ. 234/8465/22-01-2013Υ.Α., χορηγήθηκε η κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας, συνολικού ύψους 9.143.700 € , στους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης που προβλέπεται στα πλαίσια του άρθρου 68 του Καν(ΕΚ)73/2009. Ολοκληρώθηκε και η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των εν λόγω δικαιούχων, εκ των οποίων 5.245 ενημερώθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Συντόμου Μηνύματος (SMS).

Η κατ’αποκοπήν ενίσχυση χορηγήθηκε ως ακολούθως : 

Κατηγορία ΕκμετάλλευσηςΚατ’ αποκοπή ποσό ήσσονος σημασίας για εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με αιγοπρόβατα,€Κατ’ αποκοπή ποσό ήσσονος σημασίας για εκμεταλλεύσεις κτηνοτροφικής κατεύθυνσης με βοοειδή, €
1 (7,5 -15ΜΜΖ)300600
2 (15 -30ΜΜΖ)6001.200
3 (30 -60ΜΜΖ)9001.800
4 (60 -120ΜΜΖ)1.5002.400
5 (120 -240ΜΜΖ)2.4003.600
6 (240 - 480ΜΜΖ)3.6004.500
7 (>480 ΜΜΖ)4.5005.100


Η πληρωμή των βοοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων των ορεινών περιοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της καταβολής της ενίσχυσης που προβλέπεται στα πλαίσια του άρθρου 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009 και της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2012. 

Προγραμματίζεται, άμεσα, η καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης, συνολικού ύψους (12.500.000 €) ,στους πτηνοτρόφους/χοιροτρόφους. Καλούνται άμεσα, όσοι από τους πτηνοτρόφους/χοιροτρόφους δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2012, να απευθυνθούν στις κατά τόπους Ε.Α.Σ. μέχρι τις 8/2/2013.

ΦΡΟΥΤΑ = ΕΥΤΗΧΙΑ

ΦΡΟΥΤΑ 

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι παλιοί, υπό την έννοια ότι είναι ένας εύκολος τρόπο για να κρατήσει κανείς το σώμα του υγιές. Τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν ότι βοηθάει και στο να είναι ο νους υγιής!

Μια ομάδα του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία ζήτησε από 281 νέους να κρατήσουν ένα διατροφικό ημερολόγιο για 21 ημέρες.

Στο τέλος αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν πολλά φρούτα και λαχανικά αισθάνονταν πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Αντίθετα, όσοι τρέφονταν με junk food δεν είχαν καμία διαφορά στη διάθεσή τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Tamlin Conner, δήλωσε: «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δήλωναν ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί από ότι συνήθως».

Έπειτα από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περίπου επτά με οχτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα, προκειμένου να νιώσουν και εκείνοι αυτή τη θετική αλλαγή πάνω τους.

Και όταν αναφέρεται η λέξη μερίδα, συνήθως εννοείται ένα φρούτο ή λαχανικό στο μέγεθος της παλάμης μας ή μισής κούπας.

Η Dr Conner και η ομάδα της έκαναν περαιτέρω έρευνα και βρήκαν ότι η σωστή και πλήρης κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προμήνυε θετικές αλλαγές στη διάθεση, ακόμα και από την επόμενη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι οι υγιεινές τροφές έχουν επίδραση στη διάθεσή μας.



πηγη: paseges.gr



ΣΥΝΤΑΓΗ-ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΥΡΟΨΩΜΟ


Τυρόψωμο Πηλίου

Τυρόψωμο Πηλίου - συνταγές μαγειρικής - ψωμιά

Η συνταγή είναι παραδοσιακή για τυρόψωμο όπως το φτιάχνουν στην Πορταριά, στο Πήλιο! Νόστιμη φέτα με ζυμάρι αρωματισμένο με χυμό πορτοκαλιού το οποίο μπορείτε είτε να ψήσετε ως ενιαία πίτα στο φούρνο είτε να κόψετε σε κομματάκια και να τηγανίσετε!


Υλικά (Σερβίρει 6)

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 250 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο

Εκτέλεση συνταγής


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αναμειγνύουμε σε λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη φέτα, τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός που θα είναι το μίγμα για το τυρόψωμο.
Αλείφουμε ένα ταψί (No 30) με ελαιόλαδο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το τυρόψωμο για 40 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή:sidages.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ-ΚΑΛΕΣΜΑ


Στους δρόμους βγαίνουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών 


Καλούμε τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας, με τους κατά τόπους Συλλόγους Παραγωγών και Ομοσπονδίες, να πάρουν ενεργό μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και να βγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας ένταση και δύναμη στο Παναγροτικό ξεσήκωμα, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος «υπάρχει αύξηση του κόστους παραγωγής, μεγάλα προβλήματα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζας, πτώση του τζίρου στις λαϊκές αγορές. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν φέρει μια εκρηκτική κατάσταση στον κλάδο και δεν μπορούν να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Τώρα προχωράμε όλοι μαζί να βγούμε στους δρόμους».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγρότες παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας. Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το εισόδημα μας να συρρικνώνεται.
Οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών μας προϊόντων, οι περικοπές των επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, κλπ. μας οδηγούν στον αφανισμό.

Εφαρμόζοντας τα μνημόνια και με στόχο τα βάρη των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα, που δεν ευθύνονται γι’ αυτή, φορτώνουν και νέα βάρη στη μικρομεσαία αγροτιά, όπως:

Άγρια φορολόγηση, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.
Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, μεγάλες αυξήσεις του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το νερό και στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ).
Χαράτσια παντού
Τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τεράστιες αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία, με παράλληλες περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.
Μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για φέτος με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
Όλα αυτά μαζί, μας οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Αγωνιστικό Κάλεσμα
Καλούμε τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας, με τους κατά τόπους Συλλόγους Παραγωγών και Ομοσπονδίες, να πάρουν ενεργό μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και να βγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας ένταση και δύναμη στο Παναγροτικό αυτό ξεσήκωμα.
Ενάντια στην επιχειρούμενη «φοροεπιδρομή» με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, επιβολή φόρου 13% από το πρώτο Ευρώ, επιβολή φόρου για τα χωράφια, αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Να μην πληρώσουν, οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις-χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, τις αυξήσεις στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, τις αυξήσεις στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία-Σύνταξη, τις αυξήσεις στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, τις αυξήσεις στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας & για τις άδειες των γεωτρήσεων

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος - Μόσχος Παντελής
Ο Γενικός Γραμματέας - Δανιήλογλου Χρήστος



agrotypos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών



Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, στον ιστότοπο www.opengov.gr, το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Με την νέα νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρεται στην Ενότητα Ά του Νομοσχεδίου, επιχειρείται μια ουσιαστική παρέμβαση στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και ζωοτροφών, της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και της υγείας και προστασίας των ζώων, με τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που καθιερώνει ένα ενιαίο, αναλογικό, προληπτικό και αποτρεπτικό σύστημα για την επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία σε αυτούς τους τομείς, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται και άλλα θέματα  αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ.

Οι ρυθμίσεις της Ενότητας Α’ κρίνονται αναγκαίες, διότι με την υπάρχουσα κατάσταση αφενός μεν η ύπαρξη διαφορετικών νομικών βάσεων και διαδικασιών για την επιβολή διοικητικών μέτρων και κυρώσεων στους ανωτέρω τομείς, δεν εγγυάται την ενιαία και αναλογική αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων και αφετέρου οι ελλείψεις στις διαδικασίες επιβολής, η πληθώρα των μεμονωμένων υφιστάμενων διατάξεων και τα προβλήματα στην εφαρμογή τους, δυσχεραίνουν την αποκατάσταση της τάξης και την απόδοση δικαίου.



Παράλληλα, με την Ενότητα Β΄ ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως θέματα διαχείρισης γης, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γεωργικής ασφάλισης, φυτοπροστασίας κλπ. με βελτίωση του θεσμικού τους πλαισίου και αποτέλεσμα την επίλυση προβλημάτων που εντοπίσθηκαν από την εφαρμογή ψηφισθέντων διατάξεων και τα οποία απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση καθώς και την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.



Το Σχέδιο Νόμου θα παραμείνει αναρτημένο, προς δημόσια διαβούλευση, έως τα μεσάνυχτα της 11ης  Φεβρουαρίου 2013. Αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


minagric.gr