ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΕΥΤΛΑ


Υποσχέσεις Τσαυτάρη στη βουλή για τα τεύτλα


"Η ζάχαρη θα υποστηριχθεί και στη νέα ΚΑΠ. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα αγροπεριβαλλοντικά. Επομένως, να μην «σπείρουμε» τις ανησυχίες μας", τόνισε σε ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, σχετικά με τις αλλαγές στο «Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Στο παρελθόν κάναμε αρκετές δράσεις για να βοηθήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια. Σας θυμίζω ότι μέχρι το 2011 τα τεύτλα είχαν δυνατότητα και συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως έχει το βαμβάκι, πέραν δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης. Θυμηθείτε ότι υπήρχε ποιοτικό παρακράτημα. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο, δηλαδή, το 2012, ενέταξα τη δυνατότητα να υποστηριχθούν τα τεύτλα, όπως και εσείς αναφέρατε, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να μείνει στην καλλιέργεια των τεύτλων, θα μπορεί πραγματικά, εφόσον σεβαστεί κάποιους κανόνες αειφορίας - να μη χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, πάρα πολύ λίπασμα, να κοιτάξει να κάνει μια κάποια εξοικονόμηση νερού, έστω και στο 20%, φροντίζοντας καλύτερα τα συστήματα άρδευσης κ.λπ. - και να ενισχυθεί με ακόμη περίπου 30 ευρώ  το στρέμμα, προκειμένου να καλύψει αυτή την αναγκαία διαφορά για να είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια.

Το πρόγραμμα έχει ορισμένες απαιτήσεις και δεν μπορεί να μην έχει, αφού είναι ένα σύστημα αγροπεριβαλλοντικό. Διότι κάποιος λέει «αποφασίζω να κάνω οργανική γεωργία», κάποιος αποφασίζει να κάνει βιολογική γεωργία. Ένα επόμενο αγροπεριβαλλοντικό σύστημα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας σε πιο εξειδικευμένα πράγματα, να σας δώσω τις απαντήσεις που περιμένετε.


paseges.gr