ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ-(ΥΠΟΥΡΓΟΣ)


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, που επίσης είναι σημαντικό αίτημα γιατί ανεβάζει το κόστος των εισροών και ιδιαίτερα το κόστος της ενέργειας. Πράγματι,  οι τιμές των πετρελαίων είναι υψηλές. Στη γεωργία αυτή την περίοδο, όπως ξέρετε, γιατί και εσείς κατάγεστε από την περιφέρεια και το γνωρίζετε, τώρα μόλις τελειώσουν οι βροχές, οι αγρότες θ’ αρχίσουν να οργώνουν τα χωράφια και να σπέρνουν τις λεγόμενες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, τα τεύτλα τους, σε λίγο τα καλαμπόκια, μετά τα βαμβάκια. Τώρα έχουν ανάγκη απ’ αυτό το κόστος του πετρελαίου.

Εμείς για ν’ απαλύνουμε πέρσι αυτό το πρόβλημα με την υψηλή τιμή του πετρελαίου επιστρέψαμε 160 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, παίρνουμε δηλαδή τμήμα αυτού του κόστους πετρελαίου. Δώσαμε λοιπόν την επιστροφή του φόρου πετρελαιοειδών πέρσι σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα 80 εκατ.  ευρώ τον Ιούλιο και 80 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα αντίστοιχα.

Είναι σωστό το αίτημά τους για το κόστος ενέργειας. Είπαμε  ότι θα δώσουμε τώρα αυτά τα 80 εκατ. ευρώ του φόρου πετρελαίου και τα υπόλοιπα θα  τα δώσουμε το Σεπτέμβριο, όταν θα γίνουν οι δηλώσεις των αγροτών και θα υπολογιστούν τα στρέμματα που καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός, για να δούμε πόσο συνολικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών θα του επιστρέψουμε. Στη συνάντηση με τους αγρότες τους είπα ότι θα εξετάσουμε το θέμα και με το οικονομικό επιτελείο, με τον κύριο Μαυραγάνη και τον κύριο Σταϊκούρα. Πραγματικά την επόμενη μέρα το συμφωνήσαμε, έγινε επιτροπή και σε λίγες μέρες θ’ αρχίσουμε να δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και ν’ απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα που και εσείς και αυτοί επισημαίνουν

.Για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς

Το τρίτο θέμα που μου έθεσαν οι αγρότες αφορούσε κυρίως βαμβακοκαλλιεργητές και μάλιστα αρκετοί ήταν και από το θεσσαλικό κάμπο. Οι βαμβακοκαλλιεργητές, μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον κανονισμό θα πάρουν τη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση, δηλαδή πέραν της ενιαίας που πήραν και αυτοί όπως και άλλοι γεωργοί το φθινόπωρο. Σας θυμίζω ότι δώσαμε 2,2 δις στους καλλιεργητές με την ενιαία ενίσχυση, που είναι αρκετά χρήματα, όμως οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν το Φεβρουάριο άλλα 200 εκατ. ευρώ που λέγεται συνδεδεμένη με την παραγωγή τους ενίσχυση. Κάποιοι εξ αυτών λοιπόν ανησυχούσαν γιατί, υπέστησαν ζημιές είτε από χαλάζι, είτε από πλημμύρες είτε από το πράσινο σκουλήκι, που μείωσε την παραγωγή ορισμένων και νομίζανε ότι δε θα καλύψουν το όριο που απαιτείται για να πάρουν τη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Αυτή ήταν λάθος πληροφόρησή τους γιατί τους έδειξα τα στοιχεία που παρέδωσαν τα βαμβάκια τους και τις αποδόσεις στα εκκοκκιστήρια και είπα ότι όσοι έχουν χαμηλή απόδοση και έχουν υποστεί ζημιές, το ποσοστό της ζημιάς που υπέστη το βαμβάκι προστίθεται στην απόδοση και στα κιλά που παρέδωσαν στο εκκοκκιστήριο. Τους εξήγησα ότι δεν αφαιρείται. Επομένως, αν κάποιος έπαθε 30 κιλά ζημιά γιατί «χτύπησε» την παραγωγή του το χαλάζι ή το πράσινο σκουλήκι, αυτό προστίθεται στην απόδοση του και κανείς δεν κινδυνεύει από αυτό το πρόβλημα να χάσει τη συνδεδεμένη. Υπάρχουν και κάποιοι μεμονωμένοι που έχουν μηδενικές αποδόσεις, αυτό δεν είναι αποδεκτό γιατί μηδενική απόδοση έχει μόνο αυτός που δεν καλλιεργεί.