ΦΡΟΥΤΑ = ΕΥΤΗΧΙΑ

ΦΡΟΥΤΑ 

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι παλιοί, υπό την έννοια ότι είναι ένας εύκολος τρόπο για να κρατήσει κανείς το σώμα του υγιές. Τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν ότι βοηθάει και στο να είναι ο νους υγιής!

Μια ομάδα του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία ζήτησε από 281 νέους να κρατήσουν ένα διατροφικό ημερολόγιο για 21 ημέρες.

Στο τέλος αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, προέκυψε ότι όσοι κατανάλωναν πολλά φρούτα και λαχανικά αισθάνονταν πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Αντίθετα, όσοι τρέφονταν με junk food δεν είχαν καμία διαφορά στη διάθεσή τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Tamlin Conner, δήλωσε: «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δήλωναν ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί από ότι συνήθως».

Έπειτα από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περίπου επτά με οχτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα, προκειμένου να νιώσουν και εκείνοι αυτή τη θετική αλλαγή πάνω τους.

Και όταν αναφέρεται η λέξη μερίδα, συνήθως εννοείται ένα φρούτο ή λαχανικό στο μέγεθος της παλάμης μας ή μισής κούπας.

Η Dr Conner και η ομάδα της έκαναν περαιτέρω έρευνα και βρήκαν ότι η σωστή και πλήρης κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προμήνυε θετικές αλλαγές στη διάθεση, ακόμα και από την επόμενη ημέρα, αποδεικνύοντας ότι οι υγιεινές τροφές έχουν επίδραση στη διάθεσή μας.



πηγη: paseges.gr