ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βάζουν τέλος στην ανομία!

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευσής σε χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Καλαμαριάς με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων προσήχθησαν 19 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν συνελήφθησαν οκτώ. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της "ληστείας" και των παραβάσεων νόμων "περί εξαρτησιογόνων ουσιών" και "περί αλλοδαπών"


.parapolitika.gr

Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό, είναι η υπερκατανάλωση της ζάχαρης. Αν το σκεφτείτε, οι ποσότητες ζάχαρης που προσλαμβάνουμε καθημερινά από το φαγητό, τα γλυκά και τα ροφήματα μας είναι τεράστια!

Με αφορμή ακριβώς αυτά τα δεδομένα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όσοι  προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκεια των 15 ετών που διήρκησε η μελέτη.

Όσοι όμως προσλάμβαναν από ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν οι επτά στους δέκα εθελοντές (το 71,4%) προσλάμβαναν το 14,9% κατά μέσον όρο των ημερήσιων θερμίδων τους από τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά με βάση δημητριακά, τα φρουτοποτά, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια  και οι καραμέλες.

Ο ένας στους δέκα εθελοντές, όμως, προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην προέρχεται από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας! Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης τρώνε πολύ περισσότερη, γεγονός άκρως επικίνδυνο!


mantata.gr

ΤΟ ΣΟΚ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το απίστευτο θαύμα που βιώνει ένα κουφό παιδί όταν ακούει για πρώτη φορά.

Ο 3χρονος Grayson Clamp έπαθε πραγματικό σοκ όταν άκουσε τη φωνή του πατέρα του για πρώτη φορά! Ένας πειραματικό εμφύτευμα κοχλία, βοήθησε τον μικρό να ανακτήσει την ακοή του. Το μικροτσιπ εμφυτεύθηκε στον εγκέφαλο του παιδιού και του έδωσε για πρώτη φορά από τη γέννησή του τη δυνατότητα να ακούσει τη φωνή των γονιών του.

Δείτε το βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας απλός πολλαπλασιασμός μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση…αν είσαι Κινέζος!



Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχει αρχίσει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που ετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι μπορούν να τις συμπληρώνουν στα λύκεια όπου φοιτούν και μόνο ηλεκτρονικά.
Οι αιτήσεις είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

Φέτος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για πρώτη φορά δε θα υπάρχει ως επιλογή η εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, καθώς υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που ορίζει το «πάγωμα» των προσλήψεων στις συγκεκριμένες σχολές για το 2013 και το 2014.

Πέρυσι, με κοινή υπουργική απόφαση τα αρμόδια υπουργεία, είχαν αποφασίσει τη διεξαγωγή εξετάσεων εισαγωγής, με τους επιτυχόντες να ξεκινάνε τη φοίτηση το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Μια ακόμα αλλαγή, αφορά τους υποψήφιους για το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας, που δεν θα εξετάζονται πλέον στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

- Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται την αίτηση είτε από το Λύκειο, όπου φοιτούν είτε από το Διαδίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ ΤΕΕ/Έντυπα Εξετάσεων

- Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν, την κατεύθυνση την οποία ακολουθούν και τυχόν ειδικά μαθήματα που είναι υποχρεωτικά για την εισαγωγή σε ορισμένες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ

- Για όσους επιθυμούν να δηλώσουν την εισαγωγή τους σε οικονομικές σχολές θα πρέπει να επιλέξουν την πανελλαδική εξέταση του μαθήματος "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" και υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής Παιδείας τα "Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής".

- Στην αίτηση υπάρχει επιλογή για σε Αστυνομικές Σχολές, η οποία όμως απευθύνεται αποκλειστικά σε αστυνομικούς και όχι σε υποψήφιους ιδιώτες και αφορά μόνο τη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

- Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει την ίδια περίοδο (10-25 Φεβρουαρίου) να κάνουν σχετική δήλωση στο Λύκειο, όπου φοιτούν. Αποκλείονται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στο 2014, μπορούν όμως να συμμετάσχουν οποιαδήποτε άλλη χρονιά τηρουμένων των προθεσμιών για τη σχετική δήλωση.

- Σχετικά με τους υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους με το 10%, η οποία δεν εμπεριέχει νέα εξέταση, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις εξετάσεις του 2013 έχουν αυτή την επιλογή.

- Για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβληθούν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Πηγή: newsit.gr

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 2 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ



Συνελήφθησαν χθες (07.02.2014) το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, δύο ημεδαποί 22 και 25 ετών, για κλοπή από αγρόκτημα.

Ειδικότερα, σε αγροτική περιοχή στην Μέση Ημαθίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν το Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο άνευ πινακίδων κυκλοφορίας του 22χρονου, όπου επέβαιναν οι προαναφερόμενοι, έμφορτο με 50 πλαστικές κλούβες συνολικής αξίας 150 ευρώ, τις οποίες είχαν αφαιρέσει από το αγρόκτημα ενός 72χρονου.

Οι αφαιρεθείσες κλούβες κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στο νόμιμο κάτοχό τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK

Τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, συνελήφθησαν χθες και σήμερα στη Γαλλία μετά την ανάρτηση στο Facebook ενός βίντεο στο οποίο διακρίνονται να βιαιοπραγούν σε βάρος ενός νεαρού με νοητική καθυστέρηση.
Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή σε ένα πάρκο της Φοντέν, κοντά στην Γκρενόμπλ. Στο βίντεο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διακρίνονται δύο από τα παιδιά να κρατούν από τα χέρια το θύμα τους, να το σπρώχνουν και να το ρίχνουν σε ένα ρυάκι.
Την Δευτέρα αστυνομικοί συνέλαβαν δύο από τα παιδιά, ηλικίας 14 και 15 ετών ενώ σήμερα συνελήφθησαν άλλοι δύο ανήλικοι, ένας 12χρονος και ένας 16χρονος, που εμφανίζονται στο βίντεο. Οι δύο μεγαλύτεροι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ ο 12χρονος αφού έδωσε κατάθεση στην αστυνομία παραδόθηκε στους γονείς του.
Το θύμα των παιδιών, ένας 18χρονος που φοιτά σε ειδικό σχολείο, δεν τραυματίστηκε.
Το βίντεο σχολιάστηκε περισσότερες από 19.000 φορές μέχρι το μεσημέρι σήμερα—οπότε και αποσύρθηκε από το Facebook. Σε ανακοίνωσή της η υπουργός Μαρί-Αρλέτ Καρλοτί, που είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κατήγγειλε τη «βάρβαρη επίθεση» και το «σοκαριστικό έγκλημα» σε βάρος του 18χρονου.
Πηγή:www.skai.gr

'' TO ΡΟΖ ΦΟΥΛΑΛΙ" ΣΤΙΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ!

"To Ροζ Φουλάρι" 

μια κωμωδία της Μάγδας Χιόνη παρουσιάζει η Θεατρική ομάδα του Δήμου Αλεξάνδρειας
Την αστυνομική κωμωδία της Γεωργίας Χιόνη "Το ροζ φουλάρι" παρουσιάζει το Τμήμα Θεατρικής Υποδομής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλεξάνδρειας.

Κλέφτες, Αστυνόμοι, Μέντιουμ, φαντάσματα κι ένας μεγάλος αναδευτήρας (mixer) μπερδεύονται για να αποκαλύψουν το έγκλημα. Οι ηθοποιοί αλωνίζουν τη σκηνή με σχοινιά και τσεκούρια για να σας βοηθήσουν να βρείτε τη λύση. Τα υπόλοιπα στη σκηνή.


Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΕΟΣ.

Αντί εισιτηρίου (προεραιτικά) θα γίνει συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Η σκηνοθεσία είναι του Οδυσσέα Γ. Γωνιάδη και παίζουν οι: Δήμητρα Παπαγεωργίου, Ασπασία Γκιουρτζή, Μαρία Τσιγγίδου, Ευαγγελία Ντελιοπούλου, Ντίνα Ματράκα, Νίκος Μέκκας, Ιορδάνης Πέτσογλου, Νίκος Πανταζής, Αθηνά Αποστολάκη και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο μικρός Ευάγγελος Λιμνίας παίζει με το κλαρίνο το κεντρικό μουσικό θέμα της παράστασης.

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Νίκος Μέκκας και η σκηνογραφική παρέμβαση είναι της Ευαγγελίας Ντελιοπούλου.
Για τα ενδύματα φρόντισαν τα μέλη του θιάσου.
Την παράσταση φωτίζει ο Χρήστος Ντόβας

ΑΓΡΙΕΨΑΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ-ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, όταν τα τρακτέρ των διαμαρτυρόμενων προσπάθησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης.
Όπως διαβάζουμε στο inpost, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επέβαιναν στα τρακτέρ έσπασαν τον κλοιό των ΜΑΤ στην είσοδο της πόλης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρήξη χημικών, ενώ αστυνομικές πληροφορίες μιλούν για συλλήψεις οδηγών τρακτέρ.

Να σημειωθεί πως οι αγρότες ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία, να συναντηθούν με την αντιπεριφερειάρχη Έβρου και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Εν τω μεταξύ άνοιξε λίγο μετά τις 7.15 η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, καθώς αποχώρησαν οι αγρότες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό.

Οι αγρότες, μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.
 paseges.gr

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ!


Σχολικός εκφοβισμός δεν είναι απλά μια διαμάχη, σύγκρουση μεταξύ δυο μαθητών, δεν είναι το πείραγμα…
αναφέρουν στο βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές του Λυκείου της Νέας Κυδωνίας.
Στο μικρό αυτό βίντεο οι μαθητές αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα σύγχρονα σχολεία …το λεγόμενο Bullying.

Δείτε το βίντεο των μαθητών:






candianews.gr

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΗΓΑΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΒΟΜΒΑ!

Δύο μαθητές Λυκείου της Πάτρας προσήχθησαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) με την κατηγορία ότι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, χαμηλότατης ισχύος, ο οποίος και ανεφλέγη σε εστιατόριο – μπάρ της Αθήνας!
Οι δυο μαθητές, της Β” τάξης Λυκείου της Πάτρας, είχαν μεταβεί στην Αθήνα στο πλαίσιο ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής.
Κάποια στιγμή, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, αποσπάστηκαν από τους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς τους και κατευθύνθηκαν σε εστιατόριο – μπαρ στο οποίο και τοποθέτησαν χαμηλής ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος αναφλέγη και προξένησε μικροζημιές στο κατάστημα.
Ο ιδιοκτήτης όμως τους είδε και τους κατήγγειλε στην αστυνομία, η οποία και προσήγαγε τους μαθητές στη ΓΑΔΑ.
Δεν ασκήθηκε μήνυση και το σχολικό περιβάλλον θα επιβάλλει ποινή για το παράπτωμα!


ΠΗΓΗ:newsbomb

ΠΟΣΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ?

 Η εξάρτηση από την καφεΐνη θα έπρεπε να αναγνωριστεί σαν κλινική περίπτωση



Μπορεί η καφεΐνη να είναι φοβερή, είναι όμως και ναρκωτικό και εθιστική. Σύμφωνα με νέα μελέτη αρκετοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στον καφέ -χωρίς να το ξέρουν- και μάλιστα έχουν και στερητικά σύνδρομα.

Η νέα μελέτη, αναλύει παλαιότερες μελέτες και σχετικά με την εξάρτηση από την καφεΐνη και συμπεραίνεται πως θα έπρεπε να αναγνωριστεί σαν κλινική περίπτωση αν ισχύει ένα από τα παρακάτω:

- Ο χρήστης έχει εκφράσει την ανάγκη να κόψει ή να ελαττώσει την καφεΐνη αλλά το έχει προσπαθήσει χωρίς επιτυχία.

- Συνεχίζεται η χρήση καφεΐνης παρά την γνώση ότι προκαλεί φυσικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως αϋπνία και ταχυπαλμία.

- Στερητικό σύνδρομο αν δεν ληφθεί η ημερήσια επιθυμητή ποσότητα καφεΐνης

Άλλες περιπτώσεις είναι να προσπαθεί ο χρήστης να πείσει τον εαυτό του ότι χρειάζεται περισσότερο καφέ επειδή δουλεύει ως αργά ή επειδή θέλει να συγκεντρωθεί για να δουλέψει ώστε να πιει παραπάνω καφέ.

Επίσης χρειάζεται προσοχή αν αυξάνεται συνεχώς η ποσότητα καφέ που πίνει κάποιος. Ένας υγιείς άνθρωπος μπορεί να πίνει 2-3 φλιτζάνια καφέ αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουν αν αυτό που πίνουν περιέχει καφεΐνη.

Η καφεΐνη υπάρχει σε πολλές μορφές και βρίσκεται ακόμα και στο ψωμί, τα αναψυκτικά, γλυκά αλλά και φρεντοτσίνο και άλλα προϊόντα καφέ. Πρέπει οι καταναλωτές να μάθουν πόση καφεΐνη καταναλώνουν στην καθημερινότητά τους και να την κόψουν σιγά - σιγά για να αποφύγουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος.

Πηγή: www.newmoney.gr

10 ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Δέκα κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας συνήψαν σύμφωνο συνεργασίας στο πλαίσιο μιας υποστηριζόμενης από την αμερικανική κυβέρνηση προσπάθειας να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι εταιρείες και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) θα μοιραστούν επιστήμονες, ιστούς και δείγματα αίματος, καθώς και δεδομένα, με στόχο την παραγωγή νέων φαρμάκων για ασθένειες όπως η Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης Τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, αναφέρει η εφημερίδα.

Η συνεργασία, η οποία ονομάσθηκε «Σύμπραξη για την Επιτάχυνση της Παρασκευής Φαρμάκων», θα κοστίσει περίπου 230 εκατ. δολάρια και θα συμμετάσχουν σε αυτή οι μεγάλες «αδελφές» των φαρμάκων όπως οι Bristol-Myers Squibb Co, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Takeda Pharmaceuticals και Sanofi.

Η συμφωνία απαγορεύει στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ανακάλυψη για να αναπτύξουν δικό τους φάρμακο έως ότου το πρόγραμμα δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της ανακάλυψης αυτής.
tanea.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΠ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ

Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνει τη ζωή μας, αλλά είναι επίσης και ένα δίκοπο μαχαίρι .
Νέα τεχνολογία επιτρέπει στο φαγητό σας να σας ειδοποιεί όταν είναι χαλασμένο. Σας φαίνεται παράξενο;
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα αναρωτιούνται αν είναι κάτι παρόμοιο με το χάραγμα του θηρίου, στα τρόφιμα.


Η Telegraph γράφει:
Τσιπς υπολογιστών σε φουτουριστική συσκευασία τροφίμων θα μπορούσαν να προειδοποιούν τους καταναλωτές, ότι έχουν αλλοιωθεί.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει
το gadget που μπορεί να εισαχθεί στα πακέτα των ευπαθών τροφίμων και το οποίο θα είναι σε θέση να εκτιμήσει, πότε το περιεχόμενο πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του.
Σε μια χωριστή έκθεση, η Daily Mail ανέφερε ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στο φαγητό σας να λάβει ένα κείμενο-μήνυμα όταν πλησιάζει η διάρκεια λήξης της ζωής του. Αν έχετε πρόβλημα να αποφασίσετε τι θα φάτε για δείπνο, η βοήθεια θα μπορούσε σύντομα να βρίσκεται άμεσα διαθέσιμη - με γραπτά μηνύματα από το φαγητό σας, που θα σας λέει τι διατροφικές ανάγκες έχετε και τι πρέπει να καταναλώσετε πριν χαλάσει.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα τσιπ υπολογιστή που μπορεί να εισαχθεί σε συσκευασίες τροφίμων και είναι σε θέση να εκτιμήσει, όταν τα περιεχόμενα πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους .
«Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές ημερομηνίες πώλησης οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κατω από τις οποίες αποθηκεύονται οι τροφές. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει δραστικά την ποσότητα των τροφίμων που πετιέται ."

Κάθε χρόνο, τόνοι από τρόφιμα πρέπει να πεταχτούν. Μεγάλο μέρος των αποβλήτων λαμβάνει χώρα στην αγορά, αλλά και εκατομμύρια τόνοι από προϊόντα που έχουν χαλάσει σε αμερικανικά και βρετανικά σπίτια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο, το κόστος της αλλοίωσης ανέρχεται περίπου στα 12 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, ή περισσότερο από 19,9 δισ. δολάρια.

Τα εστιατόρια είναι μια άλλη σημαντική πηγή των αποβλήτων τροφίμων.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, ή UNEP, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο για κατανάλωση από τον άνθρωπο κάθε χρόνο - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι - έχει χαθεί ή σπαταληθεί.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει, βέβαια, μια περιβαλλοντική πτυχή σε αυτό το πρόβλημα, καθώς ο αντίκτυπος των αποβλήτων τροφίμων δεν είναι μόνο οικονομικός.

Περιβαλλοντολογικά, τα απορρίμματα τροφίμων οδηγούν σε σπάταλη χρήση χημικών ουσιών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.
Περισσότερα καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά. Και η σήψη των τροφίμων , δημιουργώντας περισσότερο μεθάνιο - ένα από τα πιο επιβλαβή αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή . Το μεθάνιο είναι 23 φορές πιο ισχυρό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου.

Και τελικά που καταλήγουμε;
Με πρόσχημα το περιβάλλον ο ηλεκτρονικός έλεγχος, ακόμα και στα τρόφιμα...

Η διατροφή μας θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας ή στο τέλος θα είναι πλήρως ελεγχόμενη και υπό εποπτεία;

Eva Cat

AΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο οικονομικό επιτελείο έλαβαν απόψε οι δικαστές του Αρείου Πάγου. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, έκριναν αντισυνταγματικό για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ που είχε επιβληθεί για το 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο γεγονός πως δεν λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά υπολογίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποστεί τεράστιες μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι με την απόφαση του ΕΕΤΗΔΕ πλήττεται καίρια το οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών, ο πυρήνας του οικογενειακού ιστού και η αξιοπρεπής διαβίωση των φορολογουμένων.

Την απόφαση έλαβε το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 3-2 και για το λόγο αυτό η τελική απόφαση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφασή του το Πρωτοδικείο είχε επίσης κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή του χαρατσιού και η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά από αναίρεση που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

madata.gr

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ακόμα ένα όργιο σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα στην ετήσια έκθεση του φέρνει στο φως απίστευτες υποθέσεις που καταδεικνύουν πως το μεγάλο φαγοπότι δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα οι περιπτώσεις που αναφέρονται μέσα στις 502 σελίδες είναι ενδεικτικές.

Συγκεκριμένα καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν δαπάνες ή συμβάσεις που ήταν από χαριστικές έως ύποπτες, με το συνολικό τους ύψους να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικά περιστατικά διασπάθισης δημοσίου χρήματος

Ορισμένες μόνο από υπερβολικές «δαπάνες» που δεν πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο:

Αγορά από δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης στην Κεντρική Ελλάδα εισιτηρίων διαρκείας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας κόστους 5.700 ευρώ με αντίστοιχη δαπάνη για φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων.
Υπάλληλος στη υγειονομική περιφέρεια (Δ.Υ.ΠΕ.) Πειραιά που είχε αποσπαστεί σε γραφείο βουλευτή επρόκειτο να λάβει ποσό 2.676,35 ευρώ για υπερωρίες από την παλαιά του υπηρεσία στην οποία δεν εμφανίζονταν.
Νυχτοφύλακες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζονταν την ίδια ώρα να έχουν βάρδια σε δύο διαφορετικές πόλεις. Πρόκειται για δαπάνη 34.702,80 ευρώ του Πανεπιστημίου για τη φύλαξη των Σχολών ΤΕΦΑΑ και Κτηνιατρικής που βρίσκονται σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Εξοδα προβολής από ΟΤΑ καλοκαιρινών αθλητικών γεγονότων με ενοικίαση γιγαντοοθόνης κόστους 7.500 ευρώ για αγώνες Μουντιάλ
Εξοδα κηδείας δημοτικού συμβούλου κόστους 6.690 ευρώ, την ώρα που το πλαφόν για κηδεία υπουργών φτάνει τα 3.000 ευρώ και του Προέδρου της Δημοκρατίας τα 6.400 ευρώ.
Υπάλληλος του δήμου επαρχιακής πόλης επρόκειτο να πάρει επιδότηση για ανέγερσης κατοικίας σε προβληματική περιοχή (όπως προβλέπεται για δημοσίους υπαλλήλους) αν στην ίδια υπό ανέγερση πολυκατοικία είχε ήδη προαγοράσει άλλα δύο διαμερίσματα.
Εξοδα κίνησης σε δημοτικό υπάλληλο και για διάστημα που είχε βγει στη σύνταξη.


Πηγή: Το μεγάλο φαγοπότι του δημοσίου χρήματος -Πετούσαν λεφτά σε εισιτήρια διαρκείας, κηδείες και υπερωρίες φαντάσματα

.iefimerida.gr

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αλήθεια γνωρίζετε ποια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο; Από τι πεθαίνουν στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι; Από καρδιά; Από εγκεφαλικό, μήπως τα τροχαία ατυχήματα αποδεκατίζουν την ανθρωπότητα; Διαβάστε το top-20 των αιτιών θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο και θα εκπλαγείτε. Εξάλλου όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι, «ο θάνατος είναι σίγουρος, η ώρα του δεν είναι…»

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο medhelp.org οι 20 κυριότερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι:

20: Πυροβολισμός. Αφορά τόσο τον πόλεμο που μαίνεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όσο και τις κατά τόπους διαμάχες. Ακόμη και τους πυροβολισμούς σε γάμους, ή σε ληστείες, ή σε συρράξεις συμμοριών. Το ποσοστό είναι 1 στους 5.890 ανθρώπους να βρει τον θάνατο από κάποια σφαίρα

19: Αεροπορικά ατυχήματα. Τουλάχιστον 1 στους 5.600 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο θα πεθάνει σε αεροπορικό ατύχημα. Βέβαια ακόμη και έτσι το αεροπλάνο είναι το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο.

18: Εργατικά ατυχήματα. Η 18η αιτία θανάτου στον κόσμο. Με πιθανότητες 1 στους 5.000 ανθρώπους. Η κακή χρήση των μηχανημάτων αλλά και η κακή τους συντήρηση είναι υπεύθυνες για το αίτιο αυτό. Και για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, τα μηχανήματα εξόρυξης, θέρμανσης και κατασκευής είναι τα πιο επικίνδυνα.

17: Πνιγμός ενώ τρώμε: Και όμως όσο και εάν ακούγεται παράξενο οι άνθρωποι πεθαίνουν σε μεγάλο ποσοστό την ώρα που τρώνε και στραβοκαταπίνουν. Το ποσοστό είναι 1 στα 4.000 άτομα, το οποίο θα πεθάνει από πνιγμό την ώρα που τρώει και δεν θα καταπιεί σωστά.

16: Πτώση από έπιπλα. Μια παροιμία λέει: «ο ηλικιωμένος ή από πέσιμο θα πάει ή από…» Στην περίπτωση μας ταιριάζει το πρώτο. Το πέσιμο από έπιπλα, μια καρέκλα, ένα σκαμπό, έναν καναπέ, ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων άνω των 65 ετών.

15: Ποδήλατο: Σε κάποιες χώρες το να οδηγείς ποδήλατο δεν είναι επικίνδυνο. Σε κάποιες άλλες, όπως στην Ελλάδα, είναι. Παγκοσμίως πάντως 1 στα 3.900 άτομα θα σκοτωθούν.

14: Πυρκαγιά. Η φωτιά σε κάποιο κτίριο είναι στη 14η θέση. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πεθάνει από τα εγκαύματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και ο καπνός που θα εισπνεύσει κάποιο εγκλωβισμένο άτομο μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος. Στατιστικά να ξέρετε κάποιος που θα βρεθεί σε φλεγόμενο, γεμάτο καπνούς κτίριο, έχει 3 λεπτά καιρό να βγει έξω και να αναπνεύσει καθαρό αέρα.

13: Πνιγμός στη θάλασσα: Ειδικά σε χώρες που έχουν θάλασσα το καλοκαίρι είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Σκεφτείτε μόνο τι γίνεται στη χώρα μας. Οι άντρες μάλιστα, είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό από ότι οι γυναίκες και ο λόγος είναι ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο από αυτούς τους θανάτους, ενώ στατιστικά οι αποδόσεις να πεθάνει κάποιος από ακούσιο πνιγμό είναι 1 στις 1.073.

12: Τροχαία ατυχήματα: Παγκοσμίως είναι μια πληγή, που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Λίγο οι κακοί δρόμοι, λίγο η επιπολαιότητα και η κακιά στιγμή φέρουν τον τρόπο αυτόν του θανάτου σε πολύ υψηλή θέση. Στα τροχαία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι συγκρούσεις με μηχανή, με αυτοκίνητα, αλλά και οι παρασύρσεις πεζών

11: Ναρκωτικά: Ότι και να γράψουμε για τους θανάτους από ναρκωτικά θα είναι λίγο. Είναι μια κατάσταση που ισχύει και που καθημερινά καταγράφει όλο και περισσότερους θανάτους ανά την υφήλιο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των φτηνών ναρκωτικών τύπου «σίσα» η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Συνέχεια στη λίστα βρίσκονται οι πτώσεις από κτίρια (όχι εσκεμμένες) οι δηλητηριάσεις από υπερδοσολογία φαρμάκων (όχι εσκεμμένες) τα ατυχήματα με γεωργικά μηχανήματα, κ.α και φτάνουμε στο νούμερο τέσσερα…

4: Αυτοκτονίες: ένας πολύ λεπτό ζήτημα που έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα στη χώρα μας οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Πάντως 9 στους 10 ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να δώσουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.

3: Εγκεφαλικό. Στις 3 πρώτες θέσεις της «μοιραίας» λίστας βρίσκονται δυστυχώς οι πιο κοινές ιατρικές παθήσεις. Με πιθανότητες 1 προς 28, τα εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται στην Τρίτη θέση. Οι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, τη σωματική αδράνεια, την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, και το κάπνισμα.

2: Καρκίνος: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και διατροφής, μαζί με τη γενετική προδιάθεση έχουν φέρει τον καρκίνο στη δεύτερη θέση σε θανάτους παγκοσμίως. Μια στις 7 περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από καρκίνο θεωρείται στατιστικά θανατηφόρα. Η πιο θανατηφόρα μορφή ωστόσο θεωρείται ο καρκίνος στους πνεύμονες, ενώ ο καρκίνος στον προστάτη και το στήθος κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

1: Έμφραγμα: Αν και τα νέα σε γενικές γραμμές είναι αισιόδοξα, οι θάνατοι από έμφραγμα παγκοσμίως, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Και λέμε αισιόδοξα διότι τα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες της καρδιάς μειώνονται σημαντικά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, αλλά παρόλα αυτά είναι ακόμη πρώτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άγχος η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με το κάπνισμα έχουν φέρει τις καρδιακές παθήσεις στο Νο 1.

ΒΕΡΟΙΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8/2/2014

Εκδήλωση: Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά: Προκλήσεις και Ευκαιρίες 

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, 11.30 π.μ. 
Χώρος: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας 

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες μίας ξεχωριστής κατηγορίας μαθητών – αυτής των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών – αποτελούν τον θεματικό άξονα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και το ΚΕ.Δ.Δ.Υ- Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης Ημαθίας.
Ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Αποστόλου, Διευθυντής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, ο οποίος θα παρουσιάσει το Κέντρο που θα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2014 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο John Hopkins και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο, μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει ως στόχο να εντοπίσει ταλαντούχους και χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Για τη συμμετοχή στο Κέντρο διεξάγονται, ήδη, εξετάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα προσφέρει σημαντικό αριθμό υποτροφιών για τους μαθητές που θα επιλεγούν για το θερινό πρόγραμμα

Ε.Ε. : ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συναντούν σήμερα οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα, αναφέρεται σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν δράσεις όπως η δυνατότητα ενισχυμένων εθνικών ορίων για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, την καλύτερη προώθηση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δημόσιων αγαθών, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να αναζητήσουν τρόπους που θα επιτρέψουν στους μικρούς γεωργούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να βεβαιωθούν ότι το μελλοντικό γεωργικό μοντέλο της ΕΕ δεν οδηγεί σε απλή μείωση του αριθμού των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λέει το ψήφισμα.

«Οι μικρές εκμεταλλεύσεις παρέχουν απασχόληση και έχουν θετικό αντίκτυπο για την ύπαιθρο και το περιβάλλον. Κρατούν ζωντανές τις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά συχνά είναι δύσκολο για τους μικρούς αγρότες να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ως εκ τούτου , πρέπει να δημιουργήσουμε μια προοπτική για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της τοπική παραγωγής και την ενίσχυσή της με μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες» δήλωσε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Πολωνός Ευρωβουλευτής Ceslaw Adam Siekierski, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας πως ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας.

Καλύτερη χρήση όλων των εργαλείων για να βοηθηθούν οι μικροί αγρότες και να αποτραπεί η ερήμωση της υπαίθρου

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά κατάλληλες λύσεις για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις εστιάζοντας όχι μόνο στη στήριξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε εναλλακτικό εισόδημα για τους αγρότες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνο από την αγροτική δραστηριότητα, καθώς και την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές - οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των μικρών αγροτών, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της ερήμωσης της υπαίθρου.

Η ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στα

μέσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση και όλων των άλλων διαθέσιμων μέσων, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές. Η νέα πολιτική συνοχής θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της τεχνικής υποδομής και στην πρόσβαση των δημόσιων υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μεταφορά γνώσεων, αναφέρει το ψήφισμα.

Η μείωση του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση για να εξασφαλιστεί βιώσιμη προοπτική για τις υφιστάμενες μικρές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα. Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν το καλύτερο με την διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση, την ανάπτυξη υποδομών - συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των παιδικών σταθμών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, καθώς και τη δημιουργία και ανάπτυξη των αγροτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία μελλοντικών προοπτικών για τους νέους, μορφωμένους άνδρες και γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, λένε οι ευρωβουλευτές.

Ενισχυμένα εθνικά όρια για αντιστάθμιση της έλλειψης ιδίων κεφαλαίων

Οι μικροί γεωργοί συχνά δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ακόμη και μέσω δανείων και πιστώσεων, προκειμένου να καταβάλουν το μερίδιό του, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίτευξη στήριξης στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ, σημειώνει το ψήφισμα.

Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν χρηματοπιστωτικά μέσα όπως οι μικροπιστώσεις, τα επιδοτούμενα επιτόκια για τα δάνεια, χρηματοδοτική μίσθωση, πρώτη αποπληρωμή με δόσεις ή πιστωτικές εγγυήσεις, για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Επιπλέον, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην παροχή αυτής της στήριξης στους μικροκαλλιεργητές, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές .

Πρέπει επίσης να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παράσχουν πρόσθετη στήριξη από εθνικούς πόρους για τους μικρούς αγρότες, χωρίς να παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό , λέει το εγκεκριμένο κείμενο.

Άμεσες πωλήσεις και γεωργικές μεταποιητικές εκμεταλλεύσεις

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης δράσεις για την αύξηση των άμεσων πωλήσεων, π.χ. παραδοσιακών προϊόντων, στις τοπικές και περιφερειακές αγορές. Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να αναπτύξουν την υποδομή για απευθείας πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και των αστικών αγορών, οι οποίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να πάρουν στα χέρια τους φτηνά, υγιεινά και υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα, αναφέρει το ψήφισμα.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για να καταστεί ευκολότερο για τους αγρότες να αναπτύξουν μια βιώσιμη, υπεύθυνη μορφή επεξεργασίας σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους με τα ανάλογα συστήματα παρακολούθησης. Για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μικροί αγρότες με τον τρόπο αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσουν τις διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων για αυτούς.

Λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη προβολή

Για να ελαφρυνθεί το βάρος της γραφειοκρατίας για τους μικρούς αγρότες, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει δωρεάν συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρών εκμεταλλεύσεων και τεχνική βοήθεια καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών για τους αιτούντες προς τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, οι μικροκαλλιεργητές θα πρέπει να επιτρέπεται να υποβάλλουν πολυετείς αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες θα ενημερώνονται μόνο αν υπάρχουν μεταβολές, αναφέρει το ψήφισμα .

Θα πρέπει να ενισχυθούν καμπάνιες προώθησης για τα προϊόντα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι μικροί αγρότες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το σκοπό αυτό, αναφέρει το ψήφισμα, το οποίο ζητεί επίσης ειδική κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση για όλους τους τύπους των ενώσεων των μικροκαλλιεργητών όπως οι συνεταιρισμοί ή οι οργανώσεις παραγωγών.

Οι μικροί γεωργοί σε μειονεκτικές περιοχές

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μικρές εκμεταλλεύσεις που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ζωτικότητας των ορεινών, μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, επισημαίνει το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τη συνδεδεμένη στήριξη, π.χ. για την κτηνοτροφία, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές λειτουργίες, αναφέρει το ψήφισμα.

 .paseges.gr

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2014

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την Β φάση του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός για Όλους 2014 που υλοποιεί ο ΕΟΤ από τον Μάρτιο 2014, όπου τα ΚΕΠ θα δέχονται τα δικαιολογητικά των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr εγκρίθηκε από τον ΕΟΤ η β φάση του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός για Όλους 2014 και θα υλοποιηθεί από τον Μάρτιο έως και την 30 Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η β φάση για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός για όλους 2014 εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΟΤ που πραγματοποιήθηκε στις 27/1/2014.

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή των δικαιούχων και την παραλαβή απο τα ΚΕΠ των εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού 2014 του ΕΟΤ δεν πρόκειται να έχουν αλλαγές από την Α φάση του προγράμματος και θα αφορούν δύο κατηγορίες δικαιούχων με δύο υποπρογράμματα.

Το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους 2014 αποτελείτε από δύο υποπρογράμματα αυτό των εξαήμερων διακοπών 2014 και το υποπρόγραμμα Γ ηλικίας 2014.


Τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού που θα διατεθούν θα είναι λιγότερα από το πρόγραμμα του 2013 που έληξε στο τέλος του χρόνου αφού ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τις πληροφορίες του dikaiologitika.gr θα είναι 2 εκατ. ευρώ αντί για 3 εκατ ευρώ που ήταν το 2013 και αναμένεται να δοθούν σε περίπου 30.000 δικαιούχους Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις που αναμένεται να ισχύσουν για τον Κοινωνικό Τουρισμό για όλους 2014.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με έρευνα της Interview το 73% δεν έχει σκοπό απολύσεων

Θετική μεταβολή καταγράφηκε τον Ιανουάριο στις προσδοκίες των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων-INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2014 άνοδο στο -6, έναντι -19 τον Δεκέμβριο, -26 το Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -36 τον Ιανουάριο του 2013.

Τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις απάντησαν σε ποσοστό 21% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 13% τον Δεκέμβριο του 2013. Στο 50% διαμορφώθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώθηκε στο 29%, έναντι 38% τον Δεκέμβριο το ποσοστό όσων τόνισαν ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 24% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% τον Δεκέμβριο. Στασιμότητα προβλέπει το 49% (46% τον Δεκέμβριο) και επιδείνωση το 26%, έναντι 33% τον προηγούμενο μήνα. Στο πεδίο της απασχόλησης, ενισχύεται ελαφρά η τάση για προσλήψεις, που είχε υποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2013 έπειτα από αύξηση τριών συνεχόμενων μηνών.

Η πρόθεση απολύσεων έφθασε τον Ιανουάριο στο 15%, έναντι 23% του Δεκεμβρίου, ενώ στο 12% (έναντι ποσοστού 10% τον Δεκέμβριο) ανήλθε  η πιθανότητα για προσλήψεις. Το 73% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 68% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Ιανουάριο καταδεικνύουν υποχώρηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (20%, έναντι 25% τον Δεκέμβριο). Μείωση πωλήσεων δηλώνεται από το 44% (40% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Δεκεμβρίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 36%, έναντι 35% τον Δεκέμβριο.

 .tovima.gr

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ


Αγροχημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) που επίσημα έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ακόμα και από το 1985, πιθανόν να κυκλοφορούν εδώ και 28 χρόνια στην αγορά της Κρήτης ανεξέλεγκτα.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε πτώματα ζώων και δείγματα δηλητηριασμένων δολωμάτων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αυτοψιών που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2010.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων αποτελείται από 15 συνολικά εκπαιδευμένους σκύλους και μαζί με τον εκπαιδευτή τους επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τις επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (4 στην Ισπανία, 2 στην Πορτογαλία και 2 στην Ελλάδα, ήτοι: Πιλοτική Περιοχή Κρήτης [Ψηλορείτης, Δίκτη και Αστερούσια] και Πιλοτική Περιοχή Θεσσαλίας [Αντιχάσια-Μετέωρα και Όρος Κόζιακας]) προκειμένου να εντοπίσει πιθανά νεκρά δηλητηριασμένα ζώα καθώς και δηλητηριασμένα δολώματα. Η ομάδα επισκέφτηκε την Κρήτη τον Οκτώβριο το 2011 και τον Οκτώβριο του 2012.
Τριάντα δύο (32) νεκρά ζώα και 45 δηλητηριασμένα δολώματα ήταν το σύνολο των ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2012, αριθμός τριπλάσιος των ευρημάτων του Οκτωβρίου 2011. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα των επισκέψεων των εκπαιδευμένων σκύλων στην Πιλοτική Περιοχή Θεσσαλίας (Αντιχάσια Όρη-Μετέωρα και Όρος Κόζιακα) όπως αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν για τα εκεί ευρήματα.
Από τα νεκρά ζώα που έχουν συλλεχθεί από τις αυτοψίες της Ε.Ο.Σ. το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σκύλοι και γάτες ενώ αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός νεκρών άγριων ζώων, κυρίως ζουρίδων και προστατευόμενων πτηνών (γερακίνες, γύπες κ.λπ.).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των δηλητηριασμένων άγριων ζώων που συλλέγονται κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε ένα ελάχιστο ποσοστό των πραγματικών περιστατικών. Τα περισσότερα άγρια ζώα είναι αδύνατον να εντοπιστούν στην ύπαιθρο (π.χ. ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κάθετα βράχια όσον αφορά τα πουλιά). Αντίθετα τα κατοικίδια ζώα εντοπίζονται ευκολότερα καθώς κινούνται κοντά σε αστικές ή αγροτικές περιοχές.
Τα δείγματα (νεκρά ζώα και δολώματα) τα οποία βγήκαν θετικά (10 σε σύνολο 32, ποσοστό 31,25%) ως προς την ύπαρξη δηλητηρίων (οργανοφωσφορικά, καρβαμιδικά, πυρεθρίνες) έδειξαν τη χρήση δραστικών ουσιών όπως το methomyl, το oxamyl, το chlorpyrifos-methyl του οποίου η έγκριση έχει λήξει από το 2010 αλλά και το αποσυρμένο από το 1985 carbofuran (σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Οι τοξικολογικές εξετάσεις διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία carbofuran χρησιμοποιούνταν για την προστασία καλλιεργειών πατάτας, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών, λαχανοκομικών κ.α., είναι τοξικά για ψάρια, άγρια ζώα, πουλιά και μέλισσες. Βάσει των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία τους καθώς έχει λήξει η άδεια έγκρισης των προϊόντων (1985, 1987 και 2007) αλλά και η λήξη διάθεσης των αποθεμάτων τους είχε οριστεί για τα τέλη του 2008. Παρόλα αυτά φαίνεται να κυκλοφορούν και να πωλούνται στην αγορά του νησιού παράνομα, ακόμα και τώρα.
Η δραστική ουσία chlorpyrifos-methyl κυκλοφορούσε σε ένα μόνο εμπορικό σκεύασμα, το RELDAN 2Ε του οποίου όμως η έγκριση έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2010. Χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θεωρείται πολύ τοξικό για τα ψάρια και τις μέλισσες.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί την κύρια αιτία μη-φυσικού θανάτου αρκετών σημαντικών και προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως είναι ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus), ο βασιλαετός (Aquila heliaca), ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), η αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus) και ο λύγκας (Lynx pardinus στην Ιβηρική χερσονήσο και Lynx lynx στα Βαλκάνια). Παράλληλα αποτελεί και σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ σε εθνικό επίπεδο αποτελεί και σημαντική απειλή και για οικόσιτα ζώα, κυρίως ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους. Αξίζει επίσης να τονισθεί -μετά και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό με κρούσματα λύσσας στην ηπειρωτική Ελλάδα- πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί πολύ θετικό παράγοντα μετάδοσης της νόσου καθώς τα πτώματα των δηλητηριασμένων ζώων αποτελούν εστίες μαζικής μετάδοσης της νόσου τόσο σε είδη της άγριας πανίδας όσο και σε αδέσποτους σκύλους.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το άρθρο VI της Κοινοτικής Οδηγίας για τους Βιοτόπους καθώς και από πλήθος εθνικών διατάξεων, κοινών υπουργικών αποφάσεων και νόμων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Δρ Σταύρος Ξηρουχάκης, 2810 393292
Πόπη Μπαξεβάνη, 2810 393281

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:<ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΡΤΙΠΙ > ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Κυβερνητικό τερτίπι» και απόπειρα της κυβέρνησης να σπάσει τα μπλόκα χαρακτηρίζουν αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας τις αποφάσεις που έλαβε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Τονίζουν ότι οι διορθωτικές κινήσεις «δεν αποτελούν καν ασπιρίνη» για τον αγροτικό κόσμο και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν και θα μαζικοποιήσουν τα μπλόκα. Επίσημες αντιδράσεις από τους αγροτικούς συλλόγους της χώρας αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας
Περίπου 700 αγρότες, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, απέκλεισαν συμβολικά γύρω στις 12 το μεσημέρι το δρόμο στην Εγνατία οδό για μία περίπου ώρα, στον κόμβο της Κουλούρας. Οι αγρότες είχαν προαναγγείλει για την κίνησή τους αυτή, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές επί του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κυκλοφορία στο σημείο επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Αγροτικοί σύλλογοι από την Πελοπόννησο ετοιμάζονται να ανέβουν το Σάββατο στη Νίκαια για την σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών και μέλος της Πρωτοβουλίας Κώστας Λιολιόπουλος, για το υπόλοιπο της ημέρας δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση. «Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν» τόνισε ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας: «Μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή».
Υπενθυμίζεται ότι στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται από την Τετάρτη αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.
Μαζεύει κι άλλους αγρότες ο Μπούτας στη Νίκαια
Σημαντική ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας όπου έχουν συγκεντρωθεί ήδη εκατοντάδες τρακτέρ, αναμένεται καθώς θα προσέλθουν αγρότες από τους νομούς Λαρίσης και Τρικάλων. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η μαζικότητα των μπλόκων της Πελοποννήσου, ειδικότερα της Αργολίδας και της Αχαίας.

candianews.gr

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΟ 0,25% Η Ε.Κ.Τ.

Στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των αγορών, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πριν λίγο ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,25%.

Εξάλλου η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης και μηδενικό το καταθετικό επιτόκιο.

Πηγή: skai.gr

ΓΙΑΤΙ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ?

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, για να τιμήσουν την Άρτεμη, τη θεά της Σελήνης και του κυνηγιού, είχαν τη συνήθεια να ανάβουν λαμπάδες και να τις τοποθετούν μαζί με μεγάλα στρογγυλά γλυκά από μέλι στο βωμό της. Το φως από τις λαμπάδες πίστευαν ότι βοηθούσε τη θεά να δει τις βαθιές επιθυμίες όσων προσεύχονταν σε αυτήν.

Με τα χρόνια το σβήσιμο των κεριών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διατύπωσης της ευχής που θέλουμε να πραγματοποιηθεί.

Πηγή: Infokids.gr

ΑΣΤΕΙΑ: ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ " ΑΣΣΟΣ " ΣΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ! ( ΒΙΝΤΕΟ)



ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ




Μάρτυρες μιας ιστορίας απίστευτου θράσους έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι γονείς των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών το 2003.
Ήταν μια τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, δεν εμπόδισε όμως κάποιους να την εκμεταλλευτούν με το χειρότερο τρόπο.
Στη μνήμη των θυμάτων είχαν δοθεί από τον ΟΠΑΠ ως δωρεά 400.000 ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν στο Μακροχώρι Ημαθίας- ιδιαίτερη πατρίδα των περισσότερων θυμάτων- και σε ένα ακόμη σημείο του τότε δήμου Αποστόλου Παύλου, δύο αθλητικές εγκαταστάσεις.
Για υπεξαίρεση των χρημάτων αυτών αλλά και άλλων πόρων του δήμου, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, κατηγορείται – σε βαθμό κακουργήματος- ο τότε δήμαρχος Αποστόλου Παύλου.
«Το πρώτο γήπεδο, αξίας 100.000 ευρώ το κατασκευάσαμε και μετά δεν υπήρχαν λεφτά να το πληρώσουμε. Μάλιστα ο ανάδοχος προχώρησε σε πλειστηριασμό άλλων εκτάσεων του δήμου αφού δεν πληρώθηκε ποτέ», λέει ο διάδοχος του κατηγορούμενου δημάρχου, δημοτικός σύμβουλος στη Βέροια σήμερα, Απόστολος Νεστορόπουλος.
Φυσικά, το δεύτερο γήπεδο, αξίας 300.000 ευρώ δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
Οι κάτοικοι του Μακροχωρίου και κυρίως οι γονείς των θυμάτων είναι, πάντως, ανάστατοι από την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο πρώην δήμαρχος που κατηγορείται για την υπεξαίρεση θα δικαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.


Πηγή: gazzetta.gr

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Οι αγρότες από την Κουλούρα Ημαθίας, χωρίς τρακτέρ, σχημάτισαν το μεσημέρι ανθρώπινη αλυσίδα, κλείνοντας το ένα ρεύμα της Εγνατίας, προς τη Βέροια.

Η συμβολική αυτή κίνηση των αγροτών που διήρκησε μισή ώρα έγινε, όπως μετέδωσε ο Σκάι, σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Στις 12.00, άλλωστε, έληγε η διορία που έδωσαν στους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς, αγρότες της Β. Ελλάδας για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής.

Για το υπόλοιπο της ημέρας δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος.

"Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν" τόνισε ο κ. Λιολιόπουλος,

"Μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ", πρόσθεσε.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.000 ΕΥΡΩ Η ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τι θα ισχύει για όσους έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ - Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος και υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ - Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου για το 2015

Σε ελιγμό προκειμένου να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες για το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η κυβέρνηση την ώρα που πυκνώνει η παρουσία των τρακτέρ στις εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποφασίστηκαν τα εξής για τους αγρότες:

- Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

- Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

- Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

- Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρη

protothema.gr

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ !

Στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων έως 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια.


Τα στοιχεία παρουσίασε ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα» (Alliance for a Cavity Free Future - ACFF). Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα στον γενικό ελληνικό πληθυσμό, με βάση τα ευρήματα μελέτης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, αφού οι ενήλικες από 35 έως 44 ετών έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα δόντια και έχουν υποστεί 5 εξαγωγές.


.tanea.gr

10 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΙ...ΑΙΝΣΤΑΙΝ!

Είναι γνωστό ότι ο Αϊνστάιν είχε αποτύχει όταν υποβλήθηκε σε IQ test, ενώ απορρίφθηκε στις πρώτες του εισαγωγικές εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Επίσης γνωστό είναι ότι ο δάσκαλος του Μπετόβεν τον χαρακτήριζε «περίπτωση χωρίς ελπίδα». Τόσο ο Αινστάιν όσο και ο Μπετόβεν είναι δυο παγκόσμιες ιδιοφυίες. Κι όμως μέχρι την ενηλικίωση τους, τους αντιμετώπιζαν ως μετριότητες. Τι ακριβώς όμως σημαίνει «προικισμένο παιδί» και ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου παιδιού και μιας ιδιοφυίας;

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τα προικισμένα παιδιά μια που τα παιδιά αυτά δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα. Παρατηρείται ωστόσο σύγκλιση σε ένα σημείο: το χαρισματικό παιδί είναι αυτό που δείχνει και μπορεί να επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις.

Σύμφωνα πάντως με το Κέντρο Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής, οι πιο σημαντικές ενδείξεις ότι το παιδί είναι προικισμένο είναι οι ακόλουθες.


Τα κοινά χαρακτηριστικά των προικισμένων παιδιών

Τα προικισμένα παιδιά είναι όλα πολύ διαφορετικά, αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μπορείτε να τα δείτε αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει ξεχωριστά ταλέντα.

1. Το διάβασμα: Πολλά ταλαντούχα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν εύκολα. Παρόλα αυτά, το διάβασμα από μικρή ηλικία δεν είναι κάποιο σημάδι από μόνο του – μερικά έξυπνα παιδιά παλεύουν για να μάθουν να διαβάζουν και πολλά παιδιά που διαβάζουν από νωρίς δεν είναι και τόσο έξυπνα

2. Το περπάτημα και η ομιλία: Τα παιδιά με υψηλές ικανότητες έχουν την τάση να μαθαίνουν να περπατούν και να μιλάνε από πολύ μικρή ηλικία. Έχουν πλούσιο λεξιλόγιο και ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τις λέξεις

3. Η περιέργεια: Οι ερωτήσεις που κάνουν είναι ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι μιας ιδιοφυΐας. Τα ξεχωριστά παιδιά εντυπωσιάζονται από τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Το μάτι τους βλέπει αμέσως τις λεπτομέρειες και εντοπίζουν πολύ γρήγορα τις διαφορές.

4. Η διαφωνία: Η αρνητική πλευρά των αναλυτικών τους μυαλών είναι ότι πολλές μικρές ιδιοφυές αμφισβητούν την εξουσία και διαφωνούν με κάθε παράκληση ή οδηγία. Έχουν την απάντηση για όλα, όπως για ποιους λόγους δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και γιατί δεν πρέπει να κάνουν τίποτα όταν βρίσκονται εκεί. Πολλές φορές τα επιχειρήματά τους έχουν βάση εξαιτίας της εξυπνάδας τους.

5. Ο άσχημος γραφικός χαρακτήρας: Πάρα πολλά έξυπνα παιδιά έχουν πρόβλημα με τον γραφικό τους χαρακτήρα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά επειδή προσπαθούν να γράψουν γρήγορα., αλλά μπορεί και να είναι σύμπτωμα κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής, όπως η δυσγραφία ή η δυσπραγία.

6. Η ευαισθησία: Πολλά χαρισματικά παιδιά είναι υπερευαίσθητα και σωματικά και ψυχικά. Συμπάσχουν εύκολα και μερικά είναι υπερευαίσθητα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο πολύς θόρυβος ή τα έντονα χρώματα. Αυτό μπορεί να τα κάνει να αντιδράσουν άσχημα ή να κλειστούν στους εαυτούς τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με θορυβώδης και γεμάτες κόσμο περιστάσεις.

7. Η δημιουργική σκέψη: Τα προικισμένα παιδιά απολαμβάνουν τις πνευματικές προκλήσεις, κυρίως τα παζλ, τους λαβυρίνθους, τα παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι.

8. Τα επίπεδα ενέργειας: Τα παιδιά με ξεχωριστά ταλέντα έχουν συχνά πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας και μπορεί να σταματήσουν να κοιμούνται το μεσημέρι από πολύ μικρή ηλικία. Δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν κοιμούνται πολύ.

9. Ο πειραματισμός: Τα έξυπνα παιδιά λατρεύουν τα πειράματα. Τους αρέσει να ψάχνουν πράγματα από μόνα τους και απολαμβάνουν να αναλαμβάνουν πράγματα και να τα φέρνουν εις πέρας μόνα τους.

10. Το επάγγελμα των γονιών του: Κι όμως είναι πολύ πιθανόν να έχετε ένα πολύ έξυπνο παιδί αν εσείς ή ο σύζυγός σας ασχολείστε με μηχανολογία, υπολογιστές, επιστήμες ή μουσική

imommy.gr

ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΑΡΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ!

Τα αντικαρκινικά συστατικά των καρότων είναι πιο δραστικά εάν μαγειρευτούν ολόκληρα. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν βράζονται τεμαχισμένα χάνουν περίπου το 25% των ουσιών που έχουν αντικαρκινική δράση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής την Δρ Κίρστεν Μπραντ από το τμήμα Γεωργίας, Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσαν ότι τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα έχουν 25% περισσότερη φαλκαρινόλη, την ουσία με τις αντικαρκινικές ιδιότητες, συγκριτικά με τα καρότα που είχαν κοπεί σε φέτες και μετά είχαν μαγειρευτεί.

Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους που σιτίστηκαν με φαλκαρινόλη έδειξαν ότι ανέπτυσσαν λιγότερους όγκους.

Η Δρ Μπραντ εξηγεί ότι «όταν το καρότο κόβεται αυξάνεται η επιφάνεια του κι έτσι περισσότερα από τα συστατικά του ξεπλένονται εντός των υγρών που προκύπτουν από τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Όταν όμως το καρότο μαγειρεύεται ολόκληρο και κόβεται μετά, διατηρείται το θρεπτικό του περιεχόμενο και η γεύση του, άρα τελικά καταλήγει να είναι καλύτερο για την υγεία μας».

Οι επιστήμονες από το Νιουκαστλ συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Δανίας και ανακάλυψαν τα οφέλη της φαλκαρινόλης στα καρότα πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι αρουραίοι που σιτίστηκαν με διατροφή που περιείχε καρότα ή φαλκαρινόλη διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν όγκους, συγκριτικά πάντα με την ομάδα ελέγχου των πειραματόζωων.

Μάλιστα σε τεστ γευσιγνωσίας που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι το καρότο όταν είναι ολόκληρο έχει πολύ καλύτερη γεύση. Οκτώ στους δέκα ανθρώπους προτιμούν τα λαχανικά ολόκληρα παρά τεμαχισμένα.

Αυτό συμβαίνει λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν τα λαχανικά και τα οποία είναι υπεύθυνα για την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που έχουν τα καρότα και επίσης εμπεριέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα καρότα που έχουν μαγειρευτεί ολόκληρα.

Πηγή: tanea.gr

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΓΑ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!



Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, και Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, συναντήθηκαν με τον Διοικητή του ΟΓΑ κο Ξενοφώντα Βεργίνη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν στον Διοικητή του ΟΓΑ μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και ζήτησαν να υπάρξουν λύσεις.
Συγκεκριμένα έθεσαν:
1) Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το μνημονιακό εφαρμοστικό νόμο 4093/2012. Η εφαρμογή του νόμου αυτού είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της ευτελούς σύνταξης του ΟΓΑ των 360 € σε χιλιάδες δικαιούχους οι οποίοι έχασαν ένα επίδομα ή μια μικρή σύνταξη. Αποκορύφωμα είναι η διακοπή της σύνταξης του ΟΓΑ των 360 € ακόμα και στους αγωνιστές της Εθνικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να πρέπει να ζήσουν με το «τεράστιο» ποσό των 66 € τον μήνα!!! Για μια ακόμη φορά οι αγωνιστές που έχουν επιζήσει τιμωρούνται να πεθάνουν από την πείνα.
2) Τόνισαν ότι είναι ανάγκη να μειωθεί αποφασιστικά ο χρόνος που απαιτείται για να χορηγηθούν οι συντάξεις γήρατος αλλά και οι αναπηρικές. Διότι σήμερα παρατηρείται  μεγάλη καθυστέρηση (3-4 χρόνων) στην έκδοση των αποφάσεων για συνταξιοδότηση ιδιαίτερα όσοι έχουν την ατυχία να είναι στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Επίσης ανάλογα μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην έκδοση αποφάσεων για αναπηρικές συντάξεις.
3) Ζήτησαν να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων.
4) Τέλος έθεσαν θέμα της έλλειψης προσωπικού στις περιφερειακές υπηρεσίες γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην υποβολή των δικαιολογητικών από τα υποκαταστήματα προς την κεντρική υπηρεσία για δαπάνες υγείας.
Ο διοικητής του ΟΓΑ κος Ξ. Βεργίνης συμφώνησε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι
α) Πρέπει να βρεθεί λύσης και να επαναχορηγηθούν οι διακοπείσες συντάξεις των ανασφαλίστων υπερηλίκων λόγω εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4093/2012.
β) Για τα άλλα ζητήματα τόνισε ότι προχωράει σε αναδιοργάνωση της υπηρεσίας με νέο οργανόγραμμα εφαρμογή του οποίου έχει όμως καθυστερήσει. Επίσης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του οργανισμού με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο αλλά και ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία με τους άλλους συνταξιοδοτικούς φορείς ώστε να μειωθεί αποφασιστικά ο χρόνος καθυστέρησης και των αναπηρικών συντάξεων αλλά και γήρατος.
γ) Τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στην επαρχία
δ) Στο ερώτημα της βουλευτού Κοζάνης Ευγενίας Ουζουνίδου ότι είναι επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα Διεύθυνση του ΟΓΑ στην Κοζάνη, απάντησε ότι η Διεύθυνση Κοζάνης θα λειτουργήσει.
Τέλος ζήτησε να υπάρξει τακτική συνεργασία με τους βουλευτές της επαρχίας ώστε να αντιμετωπίζονται τα παρατηρούμενα προβλήματα

paseges.gr

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΩΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προθεσμία έως τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης δίνουν αγρότες της Β. Ελλάδας στην κυβέρνηση για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής.

«Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα κλείσουμε τον δρόμο στον κόμβο της Κουλούρας επ' αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβουμε όλοι στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε» λένε.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και  άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Οι αγρότες αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων– ζητούν: αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.


.tovima.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ!

Ένα γιαούρτι λίγων λιπαρών σχεδόν κάθε μέρα μπορεί να μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο των ενηλίκων να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Το είδος του γιαουρτιού δεν έχει σημασία, ενώ ανάλογη προστατευτική δράση μπορεί να ασκούν και τα λίγων λιπαρών τυριά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο κατά 24%.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 4.255 εθελοντές, οι 753 εκ των οποίων εκδήλωσαν τύπου 2 διαβήτη στη διάρκεια μιας ενδεκαετούς περιόδου παρακολουθήσεως.

Όπως γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην επιθεώρηση «Diabetologia» την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), οι έως τώρα μελέτες για τη δυνητική συσχέτιση γαλακτοκομικών προϊόντων και διαβήτη είχαν αντιφατικά αποτελέσματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη δική τους μελέτη η οποία - όπως λένε - είναι η πιο αναλυτική που έχει διεξαχθεί έως σήμερα.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καταγράφοντας κάθε τι που έτρωγαν και έπιναν.

Αυτό επέτρεπε στους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σχετιζόταν με τον διαβήτη, ανεξάρτητα από το αν είχαν πολλά ή λίγα λιπαρά.

Εξετάζοντας στη συνέχεια ένα-ένα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα υψηλής παστερίωσης γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το φρέσκο τυρί (fromage frais) και το λίγων λιπαρών κότατζ τσηζ μείωνε σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και στους παχύσαρκους εθελοντές - εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τους εθελοντές που έτρωγαν κατά μέσον όρο 4,5 κεσεδάκια (των 125 γρ.) γιαούρτι λίγων λιπαρών την εβδομάδα.

Μάλιστα όσοι εθελοντές αντικατέστησαν στο πέρασμα του χρόνου άλλα σνακ (όπως τα πατατάκια) με το γιαούρτι αυτό, ήταν ακόμα πιο προστατευμένοι

tanea.gr

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 06/02/2014

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 06 Φεβρουαρίου 201 4

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης – παγετού, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανά Αστυνομική Διεύθυνση, έχει ως εξής:

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΛΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου ΒΟΡΡΑΣ, από το 12ο χλμ. έως το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΛΚΙΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΡΡΩΝ :

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ - ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΟΡΝΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 3 ΕΥΡΩ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ρεπορτάζ του Skynews για τη Βραζιλία, τη χώρα που αναμένεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ο δημοσιογράφος Jason Farell βρέθηκε στις φαβέλες, εκεί που μαστίζουν η πείνα, τα ναρκωτικά και η πορνεία ακόμα και στις τρυφερές ηλικίες των μικρών παιδιών.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, παιδιά ηλικίας 12 ετών εκπορνεύονται ακόμα και για £2.55 (3 ευρώ) με £5.10 (6 ευρώ).

Στην πόλη Recife που είναι στη βορειανατολική Βραζιλία, ο δημοσιογράφος συνάντησε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ενώ πολλά από αυτά πουλούν το κορμί τους.

Οπως αποκαλύπτει πηγαίνουν σε clubs και βρίσκουν ενήλικες που θέλουν να πάνε μαζί τους ή πολλές φορές κάνουν πιάτσα στους δρόμους από όπου και οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν και «παραλαμβάνουν» τις δυστυχισμένες αυτές ψυχές.

Ο δημοσιογράφος συνομίλησε και με την 17χρονη Rochelle η οποία εκπορνεύεται από την ηλικία των 13 ετών, όπως κάνουν και οι τρεις αδερφές της. «Εφυγα από το σπίτι μου… Κάνω χρήση ναρκωτικών και πολλές φορές πηγαίνω με άντρες για λιγότερα από £2.55 (3 ευρώ)»,

Δείτε το σχετικό video:




aftodioikisi.gr

ΕΛΛΑΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ(όλη η εγκύκλιος)

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι υποψήφιοι να καταθέσουν φέτος τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια περίοδο θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των αποφοίτων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ


aftodioikisi.gr

ΝΑΟΥΣΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Νάουσας)

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα των αγροτών της Ημαθίας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο αγροτικός τομέας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, εξ αιτίας των οξυμένων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων. Ο πρωτογενής τομέας που θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας της ανάπτυξης της οικονομίας μας και της εξόδου απ” την κρίση, βρίσκεται κάτω από προγραμματισμένο σχεδιασμό υποβάθμισης, με τελικό στόχο την εξαφάνιση του. Η περιοχή της Νάουσας, που θα μπορούσε να στηριχθεί στην αγροτική της οικονομία, είναι απ” τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Τώρα έρχονται να επιβαρύνουν τον αγρότη, με νέα φορολογικά μέτρα, που σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, βάζουν τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την σημερινή Δημοτική της Αρχή, αναλώνεται για μια ακόμη φορά στις δημόσιες σχέσεις, στις ανώδυνες δηλώσεις και στα ευχολόγια, αντί να συμπαρασταθεί στους αγρότες μας, έμπρακτα κι αποφασιστικά από τη θέση που της αρμόζει. Εμείς όμως, οι πολίτες του δήμου της Νάουσας, ενώνουμε το θυμό μας, την αγανάκτηση μας, με τον θυμό και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Συμμετέχουμε κι αντιστεκόμαστε μαζί. Κανείς μόνος του στην κρίση.»

 Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Νάουσας

ΚΑΙΡΟΣ : ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πρόσκαιρη μεταβολή, με σποραδικές βροχές, καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά, θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 0 έως 12 στη βόρεια Ελλάδα, 3 έως και 17 στη δυτική και νότια Ελλάδα, 0 έως 15 στο βόρειο Αιγαίο και από 8 έως και 17 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση από 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από το βράδυ σε βορειοδυτικούς, ενώ στο Αιγαίο θα είναι αρχικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν βαθμιαία από τα νότια σε νοτιάδες με μικρή ενίσχυση.

TO ANEΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 05/02/2014

Ένας τύπος μπαίνει σε ένα μπαράκι και βλέπει στον τοίχο ένα κατάλογο που έγραφε :

 Ρακή σφηνάκι 1€

Μπύρa 2,50€

Σπανακόπιτα 2€

Σάντουιτς 3€

Χάιδεμα σεξουαλικών οργάνων 10€

 Κοιτάζει τι λεφτά έχει στο πορτοφόλι του, κάθεται στον πάγκο που σερβίριζαν τρεις κοπέλες και λέει στη μία : Έι, δεσποινίς σε παρακαλώ… Μάλιστα κύριε, σε τι μπορώ να βοηθήσω απαντά εκείνη με ένα προκλητικό χαμόγελο. Μήπως είσαι εσύ που χαϊδεύεις τα γεννητικά όργανα των θαμώνων, όπως γράφει στον πίνακα;; Είμαι εγώ η ίδια! απαντάει εκείνη με ζεστή φωνή και πολύ προκλητικό βλέμμα… Τότε πήγαινε να πλύνεις καλά τα χέρια σου και έλα να μου δώσεις ένα σάντουιτς...!!!

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΛΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΒΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς, ανακοινώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πρόσωπα που διατίθενται να αποστείλουν βοήθεια για την υποστήριξη της κοινωνίας του νησιού, να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26710-26342, προκειμένου να καταγραφεί η προσφορά τους και να γίνει η διαχείριση της βοήθειας.

MEΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK!



Δέκα χρόνια τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι περιπλανώνται στη συγκεκριμένη σελίδα. Υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν ξέρει κανείς για το facebook και τον δημιουργό του, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ; Αν κάποιος δεν γνωρίζει γιατί το περίφημο σήμα είναι μπλε, ότι μπορεί να δει τη σελίδα… ανάποδα ή δεν έχει ακούσει για το… Σύνταγμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τότε η απάντηση είναι καταφατική.

Το περίφημο μπλε

Το σήμα του Facebook είναι μπλε γιατί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν διακρίνει το κόκκινο και το πράσινο. «Το μπλε είναι το πιο πλούσιο χρώμα για μένα», έχει πει ο ίδιος. Το χρώμα έχει γίνει τόσο διάσημο, που το κατάστημα στο κάμπους του Facebook πουλάει ακόμη και μανό με ακριβώς την ίδια απόχρωση.

Το ανάποδο facebook

Μπορεί κανείς να δει τη σελίδα του Facebook… ανάποδα. Επιπλέον, μέχρι τώρα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει πάνω από 70 γλώσσες, ανάμεσά τους «ανάποδα» αγγλικά.

Η εμμονή με τα ρούχα

Η περίφημη εμμονή του Ζούκερμπεργκ στα γκρι T-shirt και τα φούτερ με κουκούλα έχει εξήγηση. Το κάνει προκειμένου να μην χάνει χρόνο καθημερινά προσπαθώντας να αποφασίσει τι θα φορέσει. Βέβαια, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ενδυματολογικές επιλογές του. Για παράδειγμα, όταν το 2011 συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, φορούσε κοστούμι. «Είμαι ο Μπαράκ Ομπάμα και είμαι ο τύπος που ανάγκασε τον Μαρκ να βάλει σακάκι και γραβάτα», είχε συστηθεί τότε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πρόταση που απέρριψε

Τον Ιούλιο του 2006 ο Ζούκερμπεργκ απέρριψε πρόταση ενός δισ. δολαρίων από τη Yahoo για την εξαγορά του Facebook. Ο 22χρονος τότε ιδιοκτήτης του 25% της εταιρείες εξήγησε πως δεν ήξερε τι να κάνει με τα χρήματα. «Θα δημιουργούσα ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και μου άρεσε αυτό που έχω ήδη., πρόσθεσε. Προφανώς έκανε τη σωστή επιλογή. Η αξία του Facebook αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 135 δισ. δολάρια.

Οι φωτογραφίες

Περίπου 350 εκατ. φωτογραφίες δημοσιεύονται στο Facebook καθημερινά, με τη σελίδα να εκτιμά τον περασμένο Σεπτέμβριο πως έως τότε είχαν «ανέβει» πάνω από 250 δισ. εικόνες. Αυτό μεταφράζεται σε 4.000 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Μετά από την οικονομική κρίση το 2008, η Ισλανδία αποφάσισε να ξαναγράψει το Σύνταγμά της χρησιμοποιώντας το facebook για να μαζέψει ιδέες από τους πολίτες της. Αν και η ιδέα ήταν ιδιαιτέρως προοδευτική, η… επανάσταση καταπνίγηκε σε πολιτικό επίπεδο, αφού για τεχνικούς λόγους απορρίφθηκε στην ψηφοφορία.

Οι μεθυσμένοι χρήστες

Ερευνα απέδειξε ότι τα τρία τέταρτα των χρηστών του facebook στη Βρετανία έχουν ως φωτογραφία προφίλ κάποια στην οποία πίνουν ή είναι εμφανώς μεθυσμένοι.

Κόντρα στο Twitter

O Ζούκερμπεργκ δεν είναι λάτρης του Twitter. Αν και έχει 295.000 followers, έχουν γράψει μόνο 19 φορές, μία το 2012 και οι υπόλοιπες το 2009. Μπορεί το Facebook να κερδίζει κατά κράτος το Twitter σε όρους αριθμούς χρηστών- 1 δισ. σε σύγκριση με 200 εκατ.- αλλά το δεύτερο χειρίζεται καλύτερα την «κυκλοφορία» των ειδήσεων.

«Πόλεμος» στους ιούς

Το facebook έχει πρόγραμμα για… κυνήγι επικηρυγμένων. Αφορά βέβαια ιούς, καθώς- όπως και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες- προσφέρει αμοιβή σε όσους βρουν τις ατέλειες της σελίδας. Αυτή κυμαίνεται από 500 έως 33.500 δολάρια.

Αιτία διαζυγίου

Πάνω από το ένα τρίτο των αιτήσεων διαζυγίων που έγιναν το 2011 περιείχαν αναφορά στο facebook σύμφωνα με νομική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία. Ο ακριβής αριθμός παγκοσμίως δεν μπορεί να διευκρινιστεί, αλλά με 8 τρισ. μηνύματα να έχουν σταλεί μέσω της σελίδας το 2013 είναι βέβαιο πως ανάμεσά τους περιέχονται αρκετές αποδείξεις για να επισημοποιηθεί το τέλος ενός γάμου

parapolitika.gr

ΣΕΞ Η ΤΣΙΓΑΡΟ??? ΔΕΙΤΕ ΠΙΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ!

Μπορεί το δίλημμα να φαίνεται μεγάλο, αν όμως το καλοσκεφτείς σε real time κατάσταση φαντάζομαι δεν θα επέλεγες να αντικαταστήσεις το σεξ με το τσιγάρο…

Και αυτό θα συνέβαινε αν δεν ήσουν Βρετανός! Οι Βρετανοί, -αν και δεν τους φαίνεται- μάλλον είναι τόσο εξαρτημένοι από το τσιγάρο, που θα… πρόδιδαν ακόμα και το σεξ για χατίρι του!

Νέα έρευνα που έγινε σε site για ανθρώπους που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα, έδειξε ότι ενώ το 68% έχει βάλει σε πρόγραμμα να κόψει την κακιά συνήθεια μέσα στο 2013, οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμούσαν στην πραγματικότητα να μην ξανακάνουν σεξ και να μείνουν χωρίς σύντροφο παρά να κόψουν το τσιγάρο!

Μέσα σε όλα αυτά, οι Βρετανοί δήλωσαν επίσης ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κρίση, το τσιγάρο είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Υπερνικώντας ακόμη την υγεία αλλά και τα οικογενειακά μικροέξοδα, υποστηρίζουν ότι θα ξόδευαν και τα τελευταία τους λεφτά για ένα πακέτο τσιγάρα…

Σίγουρα ο εθισμός είναι δύσκολος να κοπεί, αλλά και εκεί θα πρέπει να υπάρχουν κάποια λογικά όρια.

Πηγή: faysbook.gr

ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΠΑΕΙ...ΣΥΝΝΕΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Πληρώνουμε 550 εκατομμύρια κάθε χρόνο για μπαξίσια και «λαδώματα»


Σοκάρουν τα στοιχεία για τη διαφθορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η χώρας και σε αυτόν τον τομέα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά σε επίπεδο ΕΕ.
Η έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει για ακόμη μια φορά τα σκήπτρα στην Ελλάδα, καταγράφει πως το 99% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα.
Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου στο 76%, ποσοστό πολύ υψηλό, αλλά αισθητά χαμηλότερο από το δικό μας. Συγχρόνως το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά του, ένα ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται στο 26%.
Τα στοιχεία, όπως τα δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι ούτως ή άλλως σοκαριστικά, αλλά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, δυστυχώς, σε αυτό που αποκαλείται «μικρή διαφθορά» και σχετίζεται άμεσα με καθημερινές συναλλαγές με δημόσιους αξιωματούχους και όχι μόνο.
Η λεγόμενη διαφθορά «μικρής κλίμακας» στοίχισε στην Ελλάδα περίπου 554 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2011. Σε αυτή περιλαμβάνονται περιπτώσεις δωροδοκίας για απόκτηση πολεοδομικής άδειας, διπλώματος οδήγησης, ρύθμισης οικονομικών βιβλίων κλπ. Η έκθεση, μάλιστα, διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός πως έχουν γίνει κάποια βήματα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα αναφέρονται περισσότερες από 2.000 υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν για πειθαρχικά παραπτώματα.
Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζονται πέντε ακόμη βασικές εστίες διαφθοράς
Αναλυτικά, όπως τις παρουσιάζει η εφημερίδα:

  • Ο τομέας της Υγείας: Το φακελάκι πάει… σύννεφο στην Ελλάδα, καθώς, το 11% των ερωτηθέντων Ελλήνων παραδέχεται ότι έδωσε «δωράκι» σε γιατρούς και προσωπικό, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η έρευνα αναφέρεται και σε μια σειρά υποθέσεων μεγάλης διαπλοκής, ανάμεσά τους η κατασκευή εγκαταστάσεων για ανάλυση πλάσματος αίματος, που στοίχισε 11,2 εκατομμύρια, δεν λειτούργησε ποτέ και η Ελλάδα σήμερα αναγκάζεται να στέλνει μεγάλες ποσότητες για ανάλυση στο εξωτερικό.
  • Η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων: Το 86% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Καμία από τις 16 συστάσεις της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.
  • Τρίτη εστία, η αναποτελεσματική δίωξη της διαφθοράς που παρεμποδίζεται από καθυστερήσεις στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μεγάλος αριθμός ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς και συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρεται στη φυλάκιση του πρώην υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, και του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ως θετικά βήματα.
  • Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι δημόσιες συμβάσεις: Το 76% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε αυτόν τον τομέα.
  • Πέμπτη και τελευταία εστία διαφθοράς, η φορολογική διοίκηση. Μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή καταλήγουν στα ταμεία του κράτους, καθώς το 40% συνήθως διαγράφεται, ενώ το 40% κατακρατείται από εφοριακούς. Εξετάζεται αυτή τη στιγμή η πλήρης κατάργηση πληρωμής με μετρητά στις εφορίες. Ιδιαίτερη αναφορά είχε η λίστα Λαγκάρντ που η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ επίσης αναφέρεται ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί αυτή τη στιγμή έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία 54 εν ενεργεία και πρώην πολιτικών.

 .candianews.gr