Ε.Ε. : ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συναντούν σήμερα οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα, αναφέρεται σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν δράσεις όπως η δυνατότητα ενισχυμένων εθνικών ορίων για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, την καλύτερη προώθηση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δημόσιων αγαθών, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να αναζητήσουν τρόπους που θα επιτρέψουν στους μικρούς γεωργούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να βεβαιωθούν ότι το μελλοντικό γεωργικό μοντέλο της ΕΕ δεν οδηγεί σε απλή μείωση του αριθμού των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λέει το ψήφισμα.

«Οι μικρές εκμεταλλεύσεις παρέχουν απασχόληση και έχουν θετικό αντίκτυπο για την ύπαιθρο και το περιβάλλον. Κρατούν ζωντανές τις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά συχνά είναι δύσκολο για τους μικρούς αγρότες να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ως εκ τούτου , πρέπει να δημιουργήσουμε μια προοπτική για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της τοπική παραγωγής και την ενίσχυσή της με μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες» δήλωσε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Πολωνός Ευρωβουλευτής Ceslaw Adam Siekierski, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας πως ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας.

Καλύτερη χρήση όλων των εργαλείων για να βοηθηθούν οι μικροί αγρότες και να αποτραπεί η ερήμωση της υπαίθρου

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά κατάλληλες λύσεις για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις εστιάζοντας όχι μόνο στη στήριξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε εναλλακτικό εισόδημα για τους αγρότες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνο από την αγροτική δραστηριότητα, καθώς και την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές - οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των μικρών αγροτών, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της ερήμωσης της υπαίθρου.

Η ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στα

μέσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση και όλων των άλλων διαθέσιμων μέσων, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές. Η νέα πολιτική συνοχής θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της τεχνικής υποδομής και στην πρόσβαση των δημόσιων υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μεταφορά γνώσεων, αναφέρει το ψήφισμα.

Η μείωση του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση για να εξασφαλιστεί βιώσιμη προοπτική για τις υφιστάμενες μικρές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα. Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν το καλύτερο με την διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση, την ανάπτυξη υποδομών - συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των παιδικών σταθμών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, καθώς και τη δημιουργία και ανάπτυξη των αγροτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία μελλοντικών προοπτικών για τους νέους, μορφωμένους άνδρες και γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, λένε οι ευρωβουλευτές.

Ενισχυμένα εθνικά όρια για αντιστάθμιση της έλλειψης ιδίων κεφαλαίων

Οι μικροί γεωργοί συχνά δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ακόμη και μέσω δανείων και πιστώσεων, προκειμένου να καταβάλουν το μερίδιό του, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίτευξη στήριξης στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ, σημειώνει το ψήφισμα.

Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν χρηματοπιστωτικά μέσα όπως οι μικροπιστώσεις, τα επιδοτούμενα επιτόκια για τα δάνεια, χρηματοδοτική μίσθωση, πρώτη αποπληρωμή με δόσεις ή πιστωτικές εγγυήσεις, για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Επιπλέον, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην παροχή αυτής της στήριξης στους μικροκαλλιεργητές, τονίζουν ακόμη οι ευρωβουλευτές .

Πρέπει επίσης να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παράσχουν πρόσθετη στήριξη από εθνικούς πόρους για τους μικρούς αγρότες, χωρίς να παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό , λέει το εγκεκριμένο κείμενο.

Άμεσες πωλήσεις και γεωργικές μεταποιητικές εκμεταλλεύσεις

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης δράσεις για την αύξηση των άμεσων πωλήσεων, π.χ. παραδοσιακών προϊόντων, στις τοπικές και περιφερειακές αγορές. Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να αναπτύξουν την υποδομή για απευθείας πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και των αστικών αγορών, οι οποίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να πάρουν στα χέρια τους φτηνά, υγιεινά και υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα, αναφέρει το ψήφισμα.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για να καταστεί ευκολότερο για τους αγρότες να αναπτύξουν μια βιώσιμη, υπεύθυνη μορφή επεξεργασίας σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους με τα ανάλογα συστήματα παρακολούθησης. Για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μικροί αγρότες με τον τρόπο αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσουν τις διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων για αυτούς.

Λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη προβολή

Για να ελαφρυνθεί το βάρος της γραφειοκρατίας για τους μικρούς αγρότες, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει δωρεάν συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρών εκμεταλλεύσεων και τεχνική βοήθεια καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών για τους αιτούντες προς τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, οι μικροκαλλιεργητές θα πρέπει να επιτρέπεται να υποβάλλουν πολυετείς αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες θα ενημερώνονται μόνο αν υπάρχουν μεταβολές, αναφέρει το ψήφισμα .

Θα πρέπει να ενισχυθούν καμπάνιες προώθησης για τα προϊόντα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι μικροί αγρότες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το σκοπό αυτό, αναφέρει το ψήφισμα, το οποίο ζητεί επίσης ειδική κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση για όλους τους τύπους των ενώσεων των μικροκαλλιεργητών όπως οι συνεταιρισμοί ή οι οργανώσεις παραγωγών.

Οι μικροί γεωργοί σε μειονεκτικές περιοχές

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μικρές εκμεταλλεύσεις που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ζωτικότητας των ορεινών, μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών, επισημαίνει το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τη συνδεδεμένη στήριξη, π.χ. για την κτηνοτροφία, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές λειτουργίες, αναφέρει το ψήφισμα.

 .paseges.gr