Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό, είναι η υπερκατανάλωση της ζάχαρης. Αν το σκεφτείτε, οι ποσότητες ζάχαρης που προσλαμβάνουμε καθημερινά από το φαγητό, τα γλυκά και τα ροφήματα μας είναι τεράστια!

Με αφορμή ακριβώς αυτά τα δεδομένα, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όσοι  προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκεια των 15 ετών που διήρκησε η μελέτη.

Όσοι όμως προσλάμβαναν από ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν οι επτά στους δέκα εθελοντές (το 71,4%) προσλάμβαναν το 14,9% κατά μέσον όρο των ημερήσιων θερμίδων τους από τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά με βάση δημητριακά, τα φρουτοποτά, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια  και οι καραμέλες.

Ο ένας στους δέκα εθελοντές, όμως, προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην προέρχεται από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων μας! Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης τρώνε πολύ περισσότερη, γεγονός άκρως επικίνδυνο!


mantata.gr