ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΜΥΘΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ?

Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι οι αθλητές πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν τους αγώνες. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά μέχρι και σήμερα,  αθλητές και προπονητές θεωρούν πως η αποχή από το σεξ είναι από σημαντική έως απαραίτητη για μια καλή αθλητική επίδοση.

 Τα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα όμως, έρχονται να καταρρίψουν το  μύθο δείχνοντας πως η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από έναν αθλητικό αγώνα δε μειώνει την επίδοση ούτε στο ελάχιστο.

 Ο βασικός μηχανισμός πίσω από την πεποίθηση ότι το σεξ βλάπτει την αθλητική επίδοση σχετιζόταν με την υποτιθέμενη μείωση των επίπεδων της τεστοστερόνης που προκαλείται από τη σεξουαλική πράξη, η οποία όμως σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα δεν υφίσταται. Ήδη από το 1995, μια ερευνητική ομάδα δε βρήκε  στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αερόβια ισχύ, την αρτηριακή πίεση και τη επίδοση ανάμεσα σε δυο ομάδες ανδρών. Στην πρώτη, οι άνδρες δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα 12 ώρες πριν τον αγώνα, ενώ στη δεύτερη είχαν.

 Σε μια μελέτη που διεξάχθηκε σε ποδηλάτες το 2000, βρέθηκε ότι η σεξουαλική πράξη όταν έλαβε χώρα το βράδυ πριν από την αθλητική δραστηριότητα δεν επηρέασε την επίδοση των αθλητών, βρέθηκε όμως να τη μειώνει όταν έλαβε χώρα δύο ώρες πριν.

 Σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό οι ειδικοί αναφέρουν ρητά πως η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζει κανένα φυσιολογικό κριτήριο που να σχετίζεται με την επίδοση του αθλητή και ότι είναι προσωπική του επιλογή ο τρόπος που θα περάσει το προηγούμενο βράδυ από τον αγώνα. Πολλές φορές όταν υπάρχει άγχος επίδοσης η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τη χαλάρωση του ατόμου. Από την άλλη, εάν ένας αθλητής είναι χαλαρός και δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για τη σεξουαλική πράξη, μπορεί να επωφεληθεί από έναν καλό ύπνο.

Οι αθλίατροι μάλιστα σήμερα, αναφέρουν όλο και πιο συχνά τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας για τους αθλητές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, φαίνεται ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που μπλοκάρουν τον πόνο, μειώνουν τη συνολική μυϊκή ένταση που νιώθει η αθλήτρια και επιτρέπουν ένα πιο έντονο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

 Φυσικά διευκρινίζεται ότι μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα ως τέτοια να είναι ωφέλιμη για τους αθλητές, πολλές άλλες δραστηριότητες που τη συνοδεύουν όμως, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η στέρηση ύπνου , δεν είναι. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, έλλειψη συγκέντρωσης  και μειωμένη χωρητικότητα στους πνεύμονες με καταστροφική επίπτωση στην αθλητική επίδοση.



Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 25/01/2014

  Κάθε άνθρωπος αγαπάει τη δικαιοσύνη για λογαριασμό των άλλων
( κανένας όμως δε φροντίζει να είναι και ο ίδιος δίκαιος ).

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (Ο ΔΙΚΑΙΟΣ) (540 – 468 π.Χ.)

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΕ Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας, συνεχίζει να βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας και την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης, που υποστηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Μέχρι χθες, είχαν καταγράφει 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Οι ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι, όλοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. H συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος και στην Ελλάδα, μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.








πηγη topomtiki.gr

ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΕΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ....( VIDEO )





ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΑΙΝΕΤΕ

Ακούγεται σαν όνειρο, όμως είναι δυνατό να τρώμε σοκολάτες και πίτσα όλη μέρα χωρίς να πάρουμε κιλά! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία ανακάλυψαν ένα υπερ-σνακ που κρατά μακριά τα κιλά όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά.

Ονομάζεται θαμνόμουρο ή κόκκινο μύρτιλλο (lingonberry ή cowberry) και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσε να αποτρέψει το επιπρόσθετο βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκανδιναβικές χώρες και μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.

Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία να μην προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα κόκκινα μύρτιλλα ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όμως καλλιεργούνται και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.


πηγη zougla.gr

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

Για να νοσηλευτεί στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης.


Ο μικρός Παναγιώτης Γεωργοτάς είναι 4.5 χρονών και τους τελευταίους 20 μήνες παλεύει με το νευροβλάστωμα, μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου. Για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα επιβίωσης του παιδιού οι γονείς, ζητούν τη βοήθεια όλων μας, καθώς κρίνεται αναγκαία η μετάβαση του παιδιού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2014 ένας τηλεμαραθώνιος για τον μικρό Παναγιώτη στο κερκυραϊκό τηλεοπτικό κανάλι Start Chanell. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν  για την θεραπεία του παιδιού που προσπαθεί να εισαχθεί στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, οι γονείς και οι φίλοι του μικρού Παναγιώτη έχουν δημιουργήσει μία σελίδα στο facebook όπου ενημερώνουν για την πορεία της υγείας του αλλά και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν προκειμένου ο μικρός Παναγιώτης να βγει από αυτή τη δύσκολη μάχη νικητής!

Μπορείτε να μπείτε στην σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/groups/511458078974630/ ή διαφορετικά να γράψετε στο search του facebook Ελπιδα για τον Πανουλη. Οσοι φίλοι εκτός Κέρκυρας θέλουν να παρακολουθήσουν live τον τηλεμαραθωνιο μπορούν μέσω ιντερνετ στο startmedia.gr.

ΜΟΡΦΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 11.000 ΧΡΟΝΙΑ!











 Λονδίνο, ΗνωμένοΒασίλειο


Ο αρχαιότερος… εν ζωή καρκίνος είναι ηλικίας 11.000 ετών, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές. Εμφανίστηκε πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια σε έναν σκύλο και έχει επιβιώσει έκτοτε καθώς τα καρκινικά κύτταρα πέρασαν από αυτόν τον πρώτο σκύλο σε έναν άλλο και συνεχίζουν να… μεταδίδονται μεταξύ σκύλων μέσω του ζευγαρώματος.



Οι δύο μεταδοτικοί καρκίνοι των θηλαστικών



Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων (Canine Transmissible Venereal Tumour, CTVT) που προκαλεί όγκους στα γεννητικά όργανα, είναι ένας από τους μόλις δύο γνωστούς καρκίνους των θηλαστικών που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της φυσικής επαφής. Ο δεύτερος αφορά μια μορφή που μεταδίδεται μεταξύ των διαβόλων της Τασμανίας όταν δαγκώνουν ο ένας τον άλλον.



Τώρα μια νέα γενετική ανάλυση έδειξε ότι το CTVT εμφανίστηκε πριν από περίπου 11.000 χρόνια και επιβίωσε περνώντας από σκύλο σε σκύλο μέσω του ζευγαρώματος. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger κοντά στο Κέιμπριτζ αποκωδικοποίησαν το DNA του καρκίνου. Η αποκωδικοποίηση αποκάλυψε τη γενετική «ταυτότητα» ενός αρχαίου σκύλου που έμοιαζε με χάσκι και πρωτοανέπτυξε τη νόσο.



Πώς ήταν ο πρώτος «ένοχος»



Το ζώο ήταν μεσαίου μεγέθους με κοντό, ίσιο τρίχωμα και το χρώμα του ήταν γκρι-καφέ ή μαύρο. «Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο ο συγκεκριμένος σκύλος ‘γέννησε’ έναν μεταδοτικό καρκίνο» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ελίζαμπεθ Μάρτσισον. «Ωστόσο είναι εκπληκτικό ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και να ανασυνθέσουμε την ταυτότητα αυτού του αρχαίου σκύλου του οποίου το γονιδίωμα είναι ζωντανό ακόμη και σήμερα στα κύτταρα του καρκίνου που ‘πρωτοδημιούργησε’ και τα οποία εντοπίζουμε στους σύγχρονους σκύλους».



Μέσω της αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος του συγκεκριμένου καρκίνου και εξετάζοντας έναν τύπο μετάλλαξης που λειτουργεί ως «μοριακό ρολόι», οι ερευνητές ήταν σε θέση να τοποθετήσουν την πρώτη εμφάνισή του πριν από 11.000 έτη. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ο καρκίνος αυτός επιβίωσε παρ’ότι συσσώρευσε εκατομμύρια γενετικές μεταλλάξεις. «Αντί να πεθάνει μαζί με τον πρώτο ξενιστή του ο καρκίνος εξαπλώθηκε ‘μεταπηδώντας’ σε άλλα σκυλιά» είπε η δρ Μάρτσισον και συμπλήρωσε: «Είναι ο αρχαιότερος καρκίνος τον οποίον γνωρίζουμε».



Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» δείχνει ότι το CTVT υπήρχε σε έναν απομονωμένο πληθυσμό σκύλων στο μεγαλύτερο μέρος της «πορείας» του. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 500 χρόνια, πιθανώς καθώς τον είχαν σκύλοι που συνόδευαν τους εξερευνητές στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια τους.



Κατανόηση της εξάπλωσης του καρκίνου



Τι μπορεί να προσφέρει αυτή η νέα μελέτη; Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Sanger, σερ Μάικ Στράτον «το γονιδίωμα αυτού του μεταδοτικού καρκίνου των σκύλων θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που επιτρέπουν στους καρκίνους να μεταδίδονται και να εξαπλώνονται».








Βήμα Science

ΚΑΚΟΣΜΙΑ-ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ


Κακοσμία; χαλασμένα δόντια; ποια ουσία τα καταπολεμά;



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορείτε να κάνετε για να μην καταστρέφονται και σαπίζουν τα δόντια σας; Υπάρχει κάποιο φυσικό αντιβιοτικό που μειώνει τη δράση τους στη στοματική κοιλότητα; Πως μπορεί τα δόντια μας να μην σαπίζουν με όλα τα επακόλουθα; Να μην πονάμε, να μην μυρίζει άσχημα το στόμα μας;


Σύμφωνα με Ιρλανδούς επιστήμονες η χρησιμοποίηση λαδιού καρύδας από κοκοφοίνικα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, τα οποία σαπίζουν τα δόντια. Το εν λόγω λάδι αποτελεί αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε εμπορικά προϊόντα οδοντικής προστασίας, σύμφωνα με την ίδια ερευνητική ομάδα. Που παρουσίασε τα ευρήματα της, σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ντάμιεν Μπρέιντι, έλεγξαν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του λαδιού καρύδας τόσο στη φυσική ανεπεξέργαστη κατάστασή του, όσο και μετά από την επεξεργασία του με ένζυμα (όπως κατά την πέψη). Το λάδι δοκιμάστηκε εναντίον στελεχών του στρεπτόκοκκου, ενός βακτηρίου πολύ συνηθισμένου μέσα στο στόμα.
Όπως διαπιστώθηκε, ιδίως η επεξεργασμένη μέσω ενζύμων μορφή του λαδιού της καρύδας εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου, μεταξύ των οποίων ενός (Streptococcus mutans) που παράγει οξύ και συνιστά μείζονα απειλή για φθορά των δοντιών.
Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι διάφορες τροφές έχουν προστατευτική δράση κατά διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών. Μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί ότι το γάλα, μετά την προσθήκη ορισμένων ενζύμων, προστατεύει την αδαμαντίνη των δοντιών από τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου.
Οι Ιρλανδοί ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τον συγκεκριμένο μοριακό μηχανισμό μέσω του οποίου το λάδι της καρύδας δρα πάνω στον στρεπτόκοκκο, καθώς και για να διαπιστώσουν έναντι ποιών άλλων βακτηρίων και ζυμομυκήτων είναι δραστικό το λάδι. Ήδη οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τροποποιημένο με ένζυμα λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό εναντίον του μύκητα Candida albicans, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προκαλεί άφτρες στο στόμα.
Σύμφωνα με τον Ντ. Μπρέιντι, το εν λόγω λάδι -και μάλιστα σε χαμηλές ποσότητες- θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συνήθη χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά προϊόντα οδοντικής προστασίας. Εξάλλου, πρόσθεσε, καθώς αυξάνεται διεθνώς η αντίσταση των μικροβίων στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να αναζητηθούν νέοι τρόποι καταπολέμησης των μικροβιακών λοιμώξεων.






iatropedeia.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Tο FLL ή αλλιώς First ® Lego ® League είναι  μια παγκόσμια διοργάνωση  ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού,  για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών.

 Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της FIRST ® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO EDUCATION® και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το μη κερδοσκοπικό-αγαθοεργές σωματείο Δράση για την Εκπαίδευση - EDU ACT. Η πρωτιά αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα  και τη Θεσσαλονίκη, αφού  το πρώτο ελληνικό πρωτάθλημα FLL θα διεξαχθεί φέτος στην πόλη μας με τη συμμετοχή 34 ομάδων των  δέκα ατόμων. Από το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη συμμετέχουν 40 μαθητές των σχολείων και υποστηρίζονται υλικοτεχνικά από τις Σχολικές Επιτροπές.
Οι συναντήσεις των ομάδων γίνονται κάθε Κυριακή 16.30 μ.μ στα σχολεία στα τοπικά διαμερίσματα, ωστε να διευκολύνται όλοι οι μαθητές.
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στις 8 & 9 Μαρτίου 2014 με τη συμβολή δεκάδων εθελοντών και το συντονισμό ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συναντήσεις των ομάδων με γνωστούς επιστήμονες, ομιλίες και εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και καθώς και 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos θα διεξαχθούν σεμινάρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για  όλους με κορυφαίους έλληνες και ξένους επιστήμονες.  Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού που φέτος  έχει ως θέμα το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα, (Nature’s Fury), θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη η κορυφαία ομάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τα Νησιά Φερόες, οι Lego Vinir, όπως και οι παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές ρομποτικής, Lee Magpilli και Βασίλης Χρυσανθακόπουλος.

Αποκλειστικός αρωγός της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Νεότητας της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Το διαγωνισμό υποστηρίζουν ο Οργανισμός "Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014",  το Κέντρο Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, η Εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια», το Mediterranean Cosmos, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα πλαισιώνεται από εθελοντές που αγαπούν τη τεχνολογία και την ιδέα του διαγωνισμού.




πηγη seleo.gr

ΟΙ 20 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ

Deloitte: Στα 5,4 δις. ευρώ τα έσοδα των 20 κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων



Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων του κόσμου έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη των 400 εκ. (8%), σύμφωνα με τη 17η έκδοση του Football Money League της Deloitte, εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Money League για ένατη συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο σερί των οκτώ χρόνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνολικά έσοδα ύψους €518,9 εκ. Αυτό βασίστηκε στα εμπορικά έσοδα ύψους €211,6 εκ., τα οποία αυξήθηκαν κατά €7,8 εκ. (4%) το 2012/13 και τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα ύψους €188,3, αυξημένα κατά €5,7εκ. (3%). Η Μπαρτσελόνα διατήρησε τη δεύτερη θέση, ενώ η κατάκτηση τριών τίτλων από τη Μπάγερν Μονάχου είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την τρίτη θέση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Η κατάταξη των πρώτων 20 ομάδων σύμφωνα με το Football Money League της Deloitte - βάσει εισοδήματος 2012/13

Θέση (Θέση προηγούμενου έτους)Ομάδα2012/13 Έσοδα (€εκ.) (2011/12 Έσοδα)2012/13 Έσοδα (£εκ.) (2011/12 Έσοδα)
1 (1)   Ρεάλ Μαδρίτης  518,9 (512,6)  444,7 (414,7)
2 (2)Μπαρτσελόνα482,6 (483)413,6 (390,8)
3 (4)Μπάγερν Μονάχου431,2 (368,4)369,6 (298,1)
4 (3)Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ423,8 (395,9)363,2 (320,3)
5 (10)Παρί Σαν Ζερμέν398,8 (220,5)341,8 (178,4)
6 (7)Μάντσεστερ Σίτι316,2 (285,6)271 (231,1)
7 (5)Τσέλσι303,4 (322,6)260 (261)
8 (6)Άρσεναλ284,3 (290,3)243,6 (234,9)
9 (13)Γιουβέντους272,4 (195,4)233,5 (158,1)
10 (8)Μίλαν263,5 (256,9)225,8 (207,9)
11 (12)Μπορούσια Ντόρτμουντ256,2 (196,7)219,6 (159,2)
12 (9)Λίβερπουλ240,6 (233,2)206,2 (188,7)
13 (15)Σάλκε198,2 (174,5)169,9 (141,2)
14 (14)Τότεναμ172 (178,2)147,4 (144,2)
15 (11)Ίντερ 168,8 (200,6)144,6 (162,3)
16 (19)Γαλατασαράι157,0 (129,7)134,6 (104,9)
17 (20)Αμβούργο135,4 (121,1)116 (98)
18 (νέα)Φενερμπαχτσέ126,4 (103,2)108,3 (83,5)
19 (νέα)Ρόμα124,4 (115,9)106,6 (93,8)
20 (νέα)Ατλέτικο Μαδρίτης120,0 (107,9)102,8 (87,3)





Πηγή: tovima.gr



ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 2014-ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΟΛΕΣ Η ΟΧΙ?

Με τα σενάρια για το τι θα ισχύσει φέτος για τη συλλογή αποδείξεων να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2014 έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου στο 10% του συνολικού εισοδήματος, από 25% που ίσχυε το 2013.

Πατώντας στο δεδομενο αυτό κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το απαιτούμενο ποσό μειώνεται σημαντικά, ακόμη και αν τελικά ισχύσει το μέτρο που προβλέπει ότι θα υπολογίζεται το 50% της αξίας των αγορών από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Το εν λόγω μέτρο φέρεται να απορρίφθηκε με εντολη του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου φαίνεται ότι το υποστηρίζουν, προσπαθώντας μέσα από παραδείγματα να αποδείξουν ότι δεν θα έχει αρνητική επίπτωση για τους φορολογούμενους.

Όπως λοιπόν υποστηρίζουν, ακριβώς επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10%, σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ-μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50% δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση όπως φαίνεται και από μια σειρά παραδείγματα:


* Σε περίπτωση μηνιαίας κατανάλωσης 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων: το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων υπερκαλύπτεται και στα τρία παραδείγματα (φορολογητέο εισόδημα 10.000, 15.000 και 20.000), χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων.

* Για μηνιαία κατανάλωση 200 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων πρέπει να γίνει διάκριση αναλόγως του φορολογητέου εισοδήματος:

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 10.000 ευρώ δεν απαιτείται η συγκέντρωση άλλων αποδείξεων (έναντι υποχρέωσης επιπλέον συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας 100 ευρώ κατά το 2013).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 15.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 300 ευρώ (έναντι 1350 ευρώ κατά το 2013).

- Σε περίπτωση φορολογητέου εισοδήματος 20.000 ευρώ απαιτείται η συγκέντρωση επιπλέον αποδείξεων ποσού 800 ευρώ (έναντι 2600 ευρώ κατά το 2013).

Όπως αποδεικνύεται, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, παρέχοντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλη ελάφρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο, εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και τη μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων.

Τι ισχύει για τις φετινές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2014 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 ισχύουν τα ακόλουθα:

Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης των φόρων μισθωτών και συνταξιούχων (που ανέρχεται σε ποσό 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και περιορίζεται κατά εκατό ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ) απαιτείται να προσκομισθεί ποσό αποδείξεων που ορίζεται σε ποσοστό 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.

Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει το ποσό των 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ, και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.




Newsroom ΔΟΛ

AΠΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Απάτη «μαμούθ» με σπιρουλίνα: Εξαπάτησαν 80.000 καταναλωτές και έβγαλαν 300.000 ευρώ

Μεγάλη απάτη που αφορούσε πώληση του συμπληρώματος διατροφής σπιρουλίνα «ξεσκέπασαν» οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Οι απατεώνες απέσπασαν περίπου 300.000 ευρώ από 80.000 καταναλωτές.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων για την υπόθεση, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια ανακριτή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συστήσει- από το 2010 -διαφημιστική εταιρεία, μέσω της οποίας ήρθαν σε συμφωνία με εταιρεία παραγωγής σπιρουλίνας για την αγορά του γνωστού συμπληρώματος διατροφής.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, κάθε συσκευασία σπιρουλίνας των τριάντα δισκίων κόστιζε στους κατηγορουμένους 79 λεπτά, όταν τα φαρμακεία και τα καταστήματα πώλησης τυποποιημένων προϊόντων, στα οποία επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση του εν λόγω προϊόντος, χρεώνουν την κάθε συσκευασία των 70 δισκίων προς 10 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατάλληλα εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της διαφημιστικής εταιρείας, ανέλαβαν, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σε υποψήφιους αγοραστές, να προωθήσουν το προϊόν, υποστηρίζοντας δήθεν ότι το προσφέρουν δωρεάν, με μοναδική επιβάρυνση τα έξοδα αποστολής, που, κατά τους ισχυρισμούς τους, ανέρχονταν σε 7,95 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα έξοδα μεταφοράς- που πάντως καταβλήθηκαν κανονικά για τη διανομή της συσκευασίας των 30 χαπιών -ανέρχονταν σε 2,9 ευρώ.

Στο διάστημα των τριών μηνών, οι κατηγορούμενοι, μέσω της εταιρείας τους, έπεισαν συνολικά 78.180 καταναλωτές να αγοράσουν από τη δική τους σπιρουλίνα, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 278.320 ευρώ.

H υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελίες των αγοραστών.




πηγη topontiki.gr

TA ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ PASSWORD ΤΟΥ 2013 !

Με τόσες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, πολύς κόσμος έχει αρχίσει να αναθεωρεί το κατά πόσο το password του μπορεί να πέσει εύκολα θύμα κάποιου κακόβουλου λογισμικού, εξαιτίας της μη πολυπλοκότητάς του.

  Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα "κακόβουλα λογισμικά" είτε βρίσκουν τρόπο να παρακάμψουν εντελώς την "πόρτα" που απαιτεί την εισαγωγή του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης, είτε κατηγοριοποιούν τα passwords, με βάσει τις λίστες που συγκεντρώνουν τα πιο κοινά passwords που χρησιμοποιεί ο πολύς κόσμος.


  Ευτυχώς, η εταιρεία SplashData, συγκέντρωσε μια λίστα με τα χειρότερα (δηλαδή τα πιο επισφαλή) passwords του 2013, προκειμένου να πείσει τους απλούς χρήστες να μην κάνουν register με ευκολομνημόνευτους κωδικούς που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα. Η συγκέντρωση έγινε με βάση τους πίνακες με "σπασμένα" passwords που διέρρευσαν στο internet, τη χρονιά που μας πέρασε.


 Ιδού η πλήρης λίστα:

1. 123456
2. password
3. 12345678
4. qwerty
5. abc123
6. 123456789
7. 111111
8. 1234567
9. iloveyou
10. adobe123
11. 123123
12. admin
13. 1234567890
14. letmein
15. photoshop
16. 1234
17. monkey
18. shadow
19. sunshine
20. 12345
21. password1
22. princess
23. azerty
24. trustno1
25. 000000





Πηγή:lifo.gr

TO BAMBAKI ΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΩΝ

Η κατακόρυφη μείωση των διεθνών τιμών βάμβακος, δημιούργησε εικόνα δύο ταχυτήτων στις ελληνικές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Από τη μια όσοι είχαν
κλεισμένες διεθνείς συμφωνίες πούλησαν κανονικά το προϊόν τους, όσες ωστόσο επιχειρήσεις ανέμεναν την διαμόρφωση των τιμών έχουν μείνει με την μισή παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος στις αποθήκες.
Το γεγονός οφείλεται στο ότι η Κίνα «έριξε» στην αγορά μεγάλη ποσότητα βάμβακος από το εθνικό της απόθεμα, καθώς και άλλων διεθνών συγκυριών, όπως η πολιτική που ακολουθούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο προϊόντων, με αποτέλεσμα η τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος μέσα σε 3 εβδομάδες να πέσει κατά 14%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένει αδιάθετη σε αποθήκες πολλών ελληνικών εκκοκκιστηρίων η μισή και πλέον φετινή εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν εγκλωβιστεί σε επίπεδα τιμών που οδηγούν στην καταγραφή μικρών ή μεγαλύτερων ζημιών, ενώ και οι τρέχουσες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες. Το πρόβλημα αναμένεται να το πληρώσει και ο παραγωγός, καθώς είναι υπαρκτή η πιθανότητα, μια σειρά επιχειρήσεων να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί κανονικά στις υποχρεώσεις έναντι των καλλιεργητών βάμβακος.
Η κατάσταση αυτή επικρατεί μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά, όπου η παραγωγή βάμβακος είναι καλύτερη του αναμενόμενου ποιοτικά και ποσοτικά. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της χώρας περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάμβακος, έναντι των 777.246.402 κιλών πέρυσι. Η φετινή, καλή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν ασθένειες που να προσβάλλουν το προϊόν και να το καταστήσουν άχρηστο, όπως έγινε πέρυσι με το πράσινο σκουλήκι.
Επιπροσθέτως, ενώ κατά την περσινή εκκοκκιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (κατά 400.000), η απόδοση ήταν σημαντικά μικρότερη έναντι της φετινής, οπότε και σπάρθηκαν συνολικά (στη χώρα) 2.470.571 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, έχοντας μερίδιο αγοράς 7% στη χώρα μας από το σύνολο της παραγωγής βάμβακος, διαχειρίστηκαν συνολικά 55 εκατ. κιλά, με το 65% της συγκεκριμένης ποσότητας να δίνεται στον ιαπωνικό εμπορικό οίκο Toyosima με την οποία υπάρχει υπογεγραμμένη μόνιμη συμφωνία, με προορισμό την Άνω Ανατολή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Η δε υπόλοιπη ποσότητα κατευθύνθηκε στις προαναφερόμενες αγορές, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρούδης, η πώληση του βάμβακος δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για κανέναν, ενώ αντίθετα μεγάλο ζήτημα είναι η έντονη διακύμανση της τιμής του προϊόντος, οι εισφορές υπέρ τρίτων που καλούνται να πληρώνουν οι επιχειρηματίες, τα μεγάλα ποσά που «χάνονται» στον δρόμο, λόγω μεσαζόντων, αλλά και οι γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο πολιτείας.




πηγη paragogi.net

9 ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ '' RED BULL '' (VIDEO)




ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ '' STRAIGHT ''

Ενας δισεκατομμυριούχος από το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί με τίποτε να χωνέψει ότι η κόρη του είναι λεσβία και γι αυτό αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Ο Cecil Chao έγινε ευρέως γνωστός τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν ανακοίνωσε ότι προσφέρει 65 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον άντρα κερδίσει την καρδιά της κόρης του, η οποία μόλις το είχε σκάσει στη Γαλλία με τη σύντροφό της.
Ωστόσο από τότε κανείς δεν τα κατάφερε και έτσι ο Chao αποφάσισε να επανέλθει. Με συνέντευξή του στους Financial Times πριν λίγες ημέρες δεσμεύτηκε ότι αν κάποιος άντρας καταφέρει να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό της κόρης του, τότε εκείνος θα του χαρίσει μία παραμυθένια ζωή. Μάλιστα ο Chao αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό της προσφοράς του και πλέον τον «τυχερό» περιμένουν 130 εκατομμύρια δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην πρώτη προσφορά εμφανίστηκαν 20.000 «καρδιοκατακτητές», αντιλαμβάνεσθε τι πρόκειται να συμβεί τώρα...

Η νεαρά πάντως για την οποία γίνεται ο όλος χαμός ξεκαθάρισε τα πράγματα σε μία μαλαισιανή εφημερίδα: «Οσα λεφτά και να δώσει ο πατέρας μου δεν θα με κάνουν να βρω κάποιον άντρα γοητευτικό. Εχω ήδη σύζυγο, τη γυναίκα μου. Πάντως μπαμπά σε ευχαριστώ κι εγώ σ' αγαπώ» ήταν τα λόγια της.






πηγη protothema.gr

ΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ


Pίξτε τη χοληστερίνη σας σε δύο μήνες




Στη μάχη κατά της χοληστερίνης, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η διατροφή. Aν, λοιπόν, οι τιμές της χοληστερίνης σας έχουν την τάση να ανεβαίνουν, πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Aλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να επιφέρουν μείωση της χοληστερίνης που φτάνει το 20-30%, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η υψηλή χοληστερίνη σας δεν οφείλεται σε κληρονομικούς, παθολογικούς ή άλλους παράγοντες, αλλά επηρεάζεται κυρίως από μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη. Yπάρχουν, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένες οδηγίες από τους ειδικούς, που αν τις ακολουθήσετε, σύντομα θα δείτε διαφορά.


Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Tο λίπος πρέπει να αποτελεί κάτω από το 30% των συνολικών θερμίδων του καθημερινού σας διαιτολογίου και τα κορεσμένα λίπη κάτω από το 10%. Mε βάση, για παράδειγμα, ένα διαιτολόγιο 1.700 θερμίδων, αυτό σημαίνει πρόσληψη περίπου 57 γρ. λίπους την ημέρα, από τα οποία τα κορεσμένα πρέπει να είναι λιγότερα από 19 γρ. Tα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν το βασικότερο διατροφικό συστατικό που επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Θεωρούνται «κακά» λιπαρά, γιατί αυξάνουν την ολική και «κακή» (LDL) χοληστερίνη. Yπολογίζεται ότι για κάθε αύξηση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπαρών κατά 1%, η χοληστερίνη του αίματος αυξάνεται κατά 2,7 mg/dL. Oι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος του κρέατος, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, τα πλήρη γαλακτοκομικά (π.χ. τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι με πέτσα κλπ.). Yπάρχουν, επίσης, και κάποιες φυτικές τροφές πολύ πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως η καρύδα.


 Tις βαριές πλούσιες σε λίπη σάλτσες, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος, τα κρεμώδη επιδόρπια, τα τηγανητά με βούτυρο και τα γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτες και πάστες).
 Tο ορατό λίπος από το κρέας, την πέτσα του κοτόπουλου, της γαλοπούλας, του αρνιού και του κατσικιού.
 Γάλα, γιαούρτι και τυριά με μειωμένα λιπαρά.
 Στη μαγειρική το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
 Yγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, που περιορίζουν το λίπος, όπως ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό, ποσάρισμα κ.ά.


Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, όπως ονομάζονται, προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης. Eίναι σημαντικό, λοιπόν, η δίαιτά σας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα που αποδίδουν τουλάχιστον 20 με 25 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χοληστερίνης.


Eκτός από τη μείωση των ζωικών λιπαρών, πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερίνης, αυτής δηλαδή που περιέχουν τα τρόφιμα, αφού έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα τρόφιμα με χοληστερίνη, όπως τα αυγά, αλλά να τα καταναλώνετε με μέτρο. Έτσι, συστήνεται η διαιτητική πρόσληψη χοληστερίνης να μην ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 200-250 mg ημερησίως. Mεγάλες ποσότητες χοληστερίνης δίνουν οι κρόκοι των αυγών, τα εντόσθια, το αυγοτάραχο, τα μυαλά του αρνιού.


Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή, κατά άλλους ερευνητές, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερίνης). Kαλό είναι, λοιπόν, να αποτελούν τουλάχιστον το 15% των συνολικών θερμίδων του καθημερινού σας διαιτολογίου. Aν, δηλαδή, η ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη πρέπει να είναι 1.700 θερμίδες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γρ. μονοακόρεστα την ημέρα. Mε άλλα λόγια, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας. Eκτός από το ελαιόλαδο, άλλες πηγές μονοακόρεστων είναι το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.


Στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης συντελούν, επίσης, και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπου ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν και την «καλή» χοληστερίνη, γεγονός που αποτελεί και την κυριότερη αρνητική επίδρασή τους στον οργανισμό. Tα συγκεκριμένα λιπαρά, όμως, φαίνεται ότι λειτουργούν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προτιμάτε, λοιπόν, τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. τα καρύδια.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Nα έχετε όμως πάντα υπόψη σας ότι όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτό το στόχο σε συνδυασμό πάντα με δίαιτα και άσκηση




Nιφάδες βρόμης25 γρ.
Aμύγδαλα11,8 γρ.
Φακές βραστές7,9 γρ.
Άσπρα φασόλια βραστά10,4 γρ.
Φάβα βραστή8,3 γρ.
Λαχανάκια Bριξελών, βραστά4,1 γρ.
Aρακάς5,5 γρ.
Kριθάρι βρασμένο3,8 γρ.
Aραβική πίτα ολικής άλεσης7,4 γρ.
Ψωμί ολικής άλεσης6,9 γρ.
Xόρτα από παντζάρια βραστά3,7 γρ.
Kαρότα ωμά3,1 γρ.
Aκτινίδια3,4 γρ.
Mαϊντανός3,4 γρ.


Mυαλά αρνιού μαγειρεμένα2.043 mg
Aυγά γαλοπούλας βραστά933 mg
Συκώτι κοτόπουλου μαγειρεμένο631 mg
Xαβιάρι588 mg
Συκώτι αρνιού μαγειρεμένο501 mg
Aυγά κότας βραστά424 mg
Aυγοτάραχο374 mg
Bούτυρο219 mg
Kρέμα γάλακτος137 mg
Aρνί ψητό (ωμοπλάτη)123 mg
Παϊδάκια χοιρινά ψητά121 mg


H χοληστερίνη είναι ουσία αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι τροφές φυτικής προέλευσης (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, αμυλούχα προϊόντα, έλαια) περιέχουν μηδενική ποσότητα χοληστερίνης. Mηδενική επίσης χοληστερίνη περιέχει και το ασπράδι του αυγού!



•Ψωμί, παξιμάδια και φρυγανιές ολικής άλεσης
•Kαστανό ρύζι, όσπρια
•Mαύρα ζυμαρικά
•Aποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά
•Kοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα
•Άπαχα κομμάτια κρέατος
•Ψάρια ψητά ή βραστά
•Φρούτα με τη φλούδα και φρέσκους χυμούς
•Λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά
•Eλαιόλαδο, ταχίνι, σουσάμι


•Aρτοσκευάσματα (μπισκότα, κρουασάν, τσουρέκια)
•Πατάτες τηγανητές, πατατάκια, ποπ κορν
•Γλυκά (πάστες, τούρτες, γλυκά ταψιού, παγωτά κλπ.)
•Kρέμες γάλακτος, πλήρες και συμπυκνωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με πολλά λιπαρά
•Πουλερικά με πέτσα, πανσέτες, κατσικάκι με πέτσα, αρνάκι
•Aλλαντικά (μπέικον, σαλάμι, μορταδέλα κλπ.)
•Έτοιμο φαγητό (πίτσες, τσίζμπεργκερ, καρμπονάρα κλπ.)
•Πολλά αυγά (έως 2 την εβδομάδα)
•Aυγοτάραχο
•Eντόσθια
•Bούτυρο, μαγειρικά λίπη, λιπαρές σάλτσες




Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να μειώσετε αισθητά τις τιμές της χοληστερίνης σας όταν αυτή είναι πάνω από τα επιθυμητά όρια, πρέπει να μπείτε σε ένα ειδικό πρόγραμμα δίαιτας. Kαι σωστή δίαιτα κατά της χοληστερίνης δεν νοείται αν πρώτα δεν μειώσετε το σωματικό σας βάρος. H μείωση του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη.
Eνδεικτικά, σας παρουσιάζουμε ένα ειδικό διαιτολόγιο 1.600-1.800 θερμίδων για μείωση της χοληστερίνης και του σωματικού βάρους, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε για δύο μήνες (πρόκειται για ένα μενού 2 εβδομάδων που μόλις το ολοκληρώσετε, το αρχίζετε ξανά από την αρχή). Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι δυνατό να απευθύνεται σε όλους, αφού κάθε άτομο με υψηλή χοληστερίνη χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο διαιτολόγιο, ανάλογα με το βάρος, το ύψος, την ηλικία, το φύλο, τις δραστηριότητές του, το βασικό του μεταβολισμό, τα κιλά που πρέπει να χάσει, το ύψος της χοληστερίνης του κλπ. Γι’ αυτό, αν ο αριθμός των συγκεκριμένων θερμίδων (1.600-1.800) δεν αντιστοιχούν στις δικές σας ανάγκες, κρατήστε από το διαιτολόγιο τα είδη και τους συνδυασμούς των τροφίμων, καθώς και τη συχνότητα που θα πρέπει να τα καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα και όχι την ποσότητα που θα καθοριστεί κατά περίπτωση.

Aν χάσετε 5-10% του σωματικού σας βάρους, η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί έως και 18% και η «καλή» χοληστερίνη να αυξηθεί έως και 27%. Eλέγξτε, λοιπόν, το βάρος σας και, αν είναι αυξημένο, αρχίστε να χάνετε περίπου 1 κιλό την εβδομάδα



•1 ποτήρι γάλα (0-1,5% λιπαρά), 1 φέτα μαύρο ψωμί σίκαλης ή 1/2 κριθαρένιο παξιμάδι ή παξιμάδι βρόμης, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι (προαιρετικά)


•1 φρούτο εποχής με τη φλούδα και 3-4 μικρά καρύδια





Eπιλέγετε ένα από τα παρακάτω γεύματα για κάθε μέρα της εβδομάδας με όποια σειρά θέλετε, φροντίζοντας όμως να επιλέγετε και το βραδινό με τον ίδιο αύξοντα αριθμό.
● 120 γρ. στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα, 2 μέτριες βραστές ή ψητές πατάτες, 1 μερίδα χόρτα με 2 κουταλιές ελαιόλαδο
● 1 μερίδα φασολάκια ή μπάμιες με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, 60 γρ. τυρί κότατζ ή κατίκι, 2 φέτες ψωμί σίκαλης
● 120 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς ορατό λίπος, ψητό στη σχάρα, 1 φλιτζάνι ρύζι ή ζυμαρικά (χωρίς βούτυρο), σαλάτα λάχανο ή μαρούλι με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
● 1 φλιτζάνι φακές ή φασόλια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 60 γρ. τυρί κότατζ ή κατίκι, 1 φέτα ψωμί, 1 μερίδα χόρτα με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
● 150 γρ. ψάρι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά (π.χ. φιλέτο σολομού σχάρας ή 1 τσιπούρα), σαλάτα κουνουπίδι-μπρόκολο και 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, 2 λεπτές φέτες ψωμί σίκαλης ή πολύσπορο
● 120 γρ. γαλοπούλα ψητή, 1 φλιτζάνι αρακά ή 1 φλιτζάνι φασολάκια, 1 φέτα ψωμί, 1 σαλάτα (ντομάτα αγγούρι και 2 κουταλάκια ελαιόλαδο)
● 1 μερίδα ζυμαρικά (80 γρ. άβραστα με μέτρια προσθήκη λαδιού και όχι βουτύρου) με σάλτσα με ντομάτα, πιπεριά, τόνο σε νερό


3 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα) ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με κομματάκια φρέσκων φρούτων ή 1 φρούτο, 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) και 2 κουταλιές ξηρούς καρπούς


● 1 φλιτζάνι ρύζι, 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), σαλάτα καρότο
● 1 μικρό φιλέτο κοτόπουλο σχάρας, σαλάτα μαρούλι με απλό ντρέσινγκ (λάδι-μουστάρδα), 1 φέτα ψωμί
● 1 παξιμάδι κριθαρένιο με 2 φέτες ντομάτα και 2 κουταλιές τυρί κότατζ
● 1 σαλάτα μαρούλι ή λάχανο-καρότο με 60 γρ. τόνο σε νερό, 1-2 μικρές βραστές πατάτες
● 1 τοστ με γαλοπούλα βραστή και τυρί κίτρινο (χαμηλό σε λιπαρά, <10%), 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)
● 2 φλιτζάνια φασολάκια ή 1 μπολ χορτόσουπα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 25 γρ. κατίκι ή 80 γρ. τυρί κότατζ, 2 φέτες ψωμί
● 120 γρ. τόνο σε νερό, 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι, 1 κουταλιά κόκκινα φασόλια με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί σίκαλης


•1 ποτήρι γάλα (0-1,5% λιπαρά) ή 1 γιαούρτι (0-2% λιπαρά)




•1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά ), 3 κουταλιές νιφάδες βρόμης, 1 κουταλιά σταφίδες, 1 φλιτζάνι τσάι ή καφέ (προαιρετικά) ή
•1 γιαούρτι (0-2% λιπαρά) με 2 κουταλιές δημητριακά ολικής άλεσης, 3 καρύδια, 1/2 μπανάνα,
1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι (προαιρετικά) ή
•1 ποτήρι γάλα (0-1,5% λιπαρά), 3 φρυγανιές ολικής άλεσης, 1 κουταλιά ταχίνι, 2 κουταλάκια μέλι, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι (προαιρετικά)


•1 φρούτο εποχής ή 1 φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή 3 αποξηραμένα φρούτα, π.χ. δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα


● 1 μερίδα ψαρόσουπα από άπαχο ψάρι (π.χ. κοκκινόψαρο, βακαλάο) με βραστά λαχανικά (πατάτα, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, κολοκυθάκια και 2 κουταλάκια ελαιόλαδο)
● 120 γρ. γαλοπούλα φιλέτο, 1 κούπα κριθαράκι (γιουβέτσι), σαλάτα μαρούλι με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
● 1 μερίδα σπανακόρυζο, 60 γρ. τυρί κότατζ ή κατίκι, 1 φέτα ψωμί
● 1 μερίδα όσπρια, κολοκυθάκια και μανιτάρια ψητά, 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
● 120 γρ. μοσχαρίσιο μπιφτέκι από άπαχο κιμά, ψητό στη σχάρα, 1 φλιτζάνι ρύζι (χωρίς βούτυρο) με 3 κουταλιές ανάμεικτα λαχανικά (καρότο, καλαμπόκι, αρακά), σαλάτα μαρούλι
● 1 φλιτζάνι ρεβίθια, 3 μικρές σαρδέλες,1 φέτα ψωμί, σαλάτα χόρτα με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
● 1 πιάτο χορτόσουπα (λάχανο, καρότο, μανιτάρια, ντομάτα) με λίγο ρύζι ή κριθαράκι, 30 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα ψωμί με σαλάτα κουνουπίδι, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο


•1 μικρό παστέλι ή 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με φρέσκα φρούτα ή 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κουταλάκι ταχίνι.


● 1 γιαούρτι (2% λιπαρά), 3 κουταλιές δημητριακά, 3 μέτρια καρύδια ή ανάλατα αμύγδαλα
● 1 παξιμάδι κριθαρένιο, 2 φέτες ντομάτα, 3 κουτ. τυρί κότατζ, μπρόκολο βραστό με 1 κουταλιά λάδι
● 1 σαλάτα μαρούλι-καρότο, 1 αυγό βραστό, 30 γρ. τυρί με λίγα λιπαρά, 1 φέτα ψωμί
● 1 καλαμάκι κοτόπουλο, 1 πίτα ψητή στη σχάρα (αλάδωτη), σαλάτα μαρούλι ή λάχανο, 2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
● 1 τοστ με γαλοπούλα βραστή και τυρί κίτρινο (χαμηλό σε λιπαρά, <10%), 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)
● 1 μπιφτέκι σχάρας, 1 μικρό παξιμάδι και σαλάτα ντομάτα-αγγούρι
● 2 φέτες γαλοπούλα βραστή, 1 φέτα τυρί κίτρινο (<10% λιπαρά), σαλάτα μαρούλι με απλό ντρέσινγκ (ελαιόλαδο, μπαλσάμικο), 1 φέτα ψωμί


•1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά)




Για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερίνη, ενδείκνυται και η άσκηση με βάρη. Πριν όμως ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα σε γυμναστήριο, κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση της (HDL) «καλής» χοληστερίνης. Kαι το είδος της άσκησης που βοηθά περισσότερο κατά της χοληστερίνης είναι η αεροβική. Οι πιο ασφαλείς αεροβικές άσκησεις που ενδείκνυνται για όλους και δεν απαιτούν να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο είναι το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και το συχνό ανέβασμα μιας σκάλας. H άσκηση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και να διαρκεί περίπου 20-30΄ την ημέρα.


•Nα διαρκεί τουλάχιστον 30΄. Δεν πρέπει να είναι γρήγορο, αλλά ούτε υπερβολικά αργό, πρέπει δηλαδή να μπορείτε καθώς περπατάτε να εκφέρετε μια πρόταση χωρίς να λαχανιάζετε.
•Nα μην κάνετε στάσεις στο περίπτερο ή στις βιτρίνες και διακόπτετε έτσι το ρυθμό.


•Nα διαρκεί 15-20΄.
•Nα μην τρέχετε, αλλά να έχετε μια σταθερή ροή κίνησης.
•Nα μη σταματάτε.
•H μυοσκελετική σας κατάσταση να το επιτρέπει (π.χ. να μην έχετε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα).


•Nα κολυμπάτε για 10-15΄.
•Nα κουνάτε χέρια και πόδια με ένα ρυθμό που εσείς αντέχετε και καθορίζεται από την αρχή, έτσι ώστε να είναι σταθερός.
•Nα μην κάνετε στάσεις.


•Nα ανεβοκατεβαίνετε 34 σκαλιά.
•Nα μη βιάζεστε, αλλά η κίνησή σας να έχει σταθερό ρυθμό.



vita.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΚ- ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΕΩΣ 24 ΧΡΟΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ

Για έναν χρόνο, υπό την μορφή εξειδίκευσης στο εκάτοστε επάγγελμα – Κατάργηση και των επιδομάτων ανεργίας


Την απασχόληση νέων ανέργων, ηλικίας έως 24 ετών, ακόμα και χωρίς μισθό για διάστημα έως ένα έτος φέρεται να προτείνει – μεταξύ άλλων – το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, δηλαδή το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για τον ευαίσθητο τομέα της εργασίας, προκαλούν σοκ, καθώς επί της ουσίας προβλέπουν κατάργηση του βασικού μισθού στους νέους, αλλά κι αυτού ακόμα του επιδόματος ανεργίας! Για το τελευταίο προτείνεται να αντικατασταθεί από τις λεγόμενες “επιταγές πρόσληψης” που παίρνουν οι άνεργοι όταν προσλαμβάνονται σε κάποια εταιρεία.

Προτείνεται τέλος ακόμα και η... εξαγωγή ανέργων σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και με την παροχή κινήτρων σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των τειχών, καθώς όσες κινούνται εντός συνόρων ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα προσλήψεων.





πηγη protothema.gr

25η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ '' AGROTICA '' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/1-2/2/2014

Με ενδιαφέρον αναμένει ο αγροτικός κόσμος της χώρας τη διοργάνωση της 25ης διεθνούς έκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Οι χώροι για τους εκθέτες έχουν ήδη «κλείσει», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο paseges.gr ο υπεύθυνος της έκθεσης, κ. Βασίλης Σπύρου, προσθέτοντας ότι «συνολικά έχουμε 1.400 εκθέτες και αναμένουμε περίπου 80.000 επισκέπτες».

Η AGROTICA θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουάριου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2014 από τη ΔΕΘ-HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με όσα λέει στο paseges.gr ο κ. Σπύρου «θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και από χώρες των Βαλκανίων αλλά και της Τουρκίας, σε επίπεδο εμπορικών επισκεπτών».


Στοιχεία για την έκθεση – «θεσμό»


«Η AGROTICA αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός του κλάδου στη χώρα, αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ επαναφέρει δυναμικά το μείζον ζήτημα της υγιούς ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής.


Στην έκθεση παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική τεχνολογία και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν οι σημαντικότερες επιχειρήσεις εμπορίας και πώλησης εφοδίων και  γεωργικών μηχανημάτων, με καθολική παρουσία των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες  (τρακτέρ).


Η AGROTICA υποστηρίζεται από ευρύ πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα εκθέματα, που θα παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν: Ελκυστήρες - Μηχανήματα και εργαλεία κατεργασίας και βελτίωσης εδάφους - Μηχανήματα σποράς, φύτευσης, λίπανσης -  Μηχανήματα και εργαλεία κλαδέματος και κηποτεχνίας - Μηχανήματα και εξοπλισμός άρδευσης - Μηχανήματα και εργαλεία συγκομιδής- Μηχανήματα επεξεργασίας, συντήρησης, μεταποίησης και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων - Μηχανήματα φόρτωσης, διακίνησης, μεταφοράς και ζύγισης - Θερμοκήπια και εξοπλισμός θερμοκηπίων - Δασικός εξοπλισμός - Βοηθητικός εξοπλισμός και ανταλλακτικά - Γεωργικά φάρμακα και Λιπάσματα, σπόροι, υβρίδια, φυτώρια και μοσχεύματα.


Την έκθεση θα επισκεφτούν εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν για μία ακόμη φορά εξειδικευμένα συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις για να καταγράφουν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.





πηγη paseges.gr

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τροπολογία με διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου ο αρμόδιος υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Η νέα ρύθμιση, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα επτά με δέκα χρόνων, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνονται σημαντικά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, η ρύθμιση για την υπερυποθήκευση που είχε επιβληθεί εις βάρος των αγροτών-δανειοληπτών από την παλαιά ΑΤΕ, εξ αρχής είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, αλλά όπως είχε αναφέρει ο υπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, αναμενόταν η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση αυτών των δανείων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική επιδότηση μη σύννομη ή κεκαλυμμένη.

Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτή, αφού διευκρινίστηκε το θέμα ότι ο τρόπος με τον όποιο θα εφαρμοστεί δεν αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό καθεστώς.

Ειδικότερα, επειδή μεγάλης έκτασης αγροτική γη (περίπου 500.000 στρέμματα) είχε υπερυποθηκευτεί για αξία πολλαπλάσια του ποσού των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες, με αποτέλεσμα και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους  και να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αυτή την τροπολογία. Σημειώνεται ότι είχε απομειωθεί των ύψος των υποθηκών με προηγούμενη τροπολογία του ΥπΑΑΤ. Τώρα επιλύεται το ζήτημα της αποπληρωμής των δάνειων που είχαν προσαυξηθεί ιδιαίτερα με τους τόκους υπερημερίας.

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα αποπληρωμής  των οφειλών των αγροτών σε μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το εναπομείναν μέρος του οφειλόμενου δανείου τους σε βάθος χρόνου, και παράλληλα, στην περίπτωση που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης των αγροτικών τους εκτάσεων δια του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μίσθωμα πηγαίνει στη δόση του δανείου.





πηγη paseges.gr

H ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου σχεδιάζουν στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την υψηλή τεχνολογία.

Με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των φορτίων τσιγάρων και με τη χρήση ακτίνων Χ στα Τελωνεία, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να εξοικονομήσει το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που τα χάνει ως τώρα λόγω της ανεξέλεγκτης δράσεως των λαθρεμπόρων.

Σαν λύσεις έχουν προταθεί η προμήθεια ειδικών ταινιών ασφαλείας που μπαίνουν στα πακέτα των τσιγάρων, για να ιχνηλατούνται οι διαδρομές και να αποτραπούν οι «μαϊμού» εξαγωγές καπνικών προϊόντων που τελικώς «επιστρέφουν» παράνομα στη χώρα μας και διακινούνται αφορολόγητα σε λαϊκές αγορές και άλλα στέκια  όπου ανθεί το παραεμπόριο.

 Το σχέδιο δράσης για την αύξηση των εισπράξεων των Τελωνείων και των ειδικών φόρων στα τσιγάρα και τα πούρα, εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχαν απόψε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών ο κ.Γιάννης Στουρνάρας με τον αρμόδιο υφυπουργό κύριο Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Καθώς η είσπραξη δημοσίων εσόδων εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ενώ η Τρόικα αμφισβητεί έντονα πλέον την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των «ισοδύναμων» μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση,  το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους για να πείσει τους ξένους ελεγκτές πως μπορεί να βρει έσοδα από την καταπολέμηση του παραεμπορίου και της λαθρεμπορίας. Και η Τρόικα άλλωστε ανησυχεί αν θα εισπραχθούν τελικώς τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα, που αντικατέστησε το 25ευρώ στο εισιτήριο για τα νοσοκομεία.

 Αν οι μέθοδοι αυτές φέρουν αποτελέσματα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2014-2015. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τη χώρα μας δεν είναι η δήθεν εξαγωγές αλλά η παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας «αντιγράφων» κακής ποιότητας τσιγάρων από τρίτες χώρες (κυρίως Βουλγαρία και Τουρκία).

 Οι νέες ταινίες ασφαλείας στα τσιγάρα θα «μαρτυρούν» αν ένα πακέτο προέρχεται από φορτίο που είχε δήθεν εξαχθεί σε άλλη χώρα αφορολόγητο, αλλά καταλήγει στην ελληνική αγορά. Με τη χρήση των ειδικών συστημάτων «ακτίνων Χ», που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Τελωνεία, θα μπορεί επίσης να ανιχνεύονται παράνομα φορτία σε κρύπτες φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα μας.






πηγη protothema.gr

2.800 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ RYANAIR

Mέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ryanair η προκήρυξη των 2.800 θέσεων εργασίας που θα προσφερθούν...
στους ενδιαφερόμενους, λόγω της δημιουργίας των δύο σταθμών της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οπως ανακοίνωσε η ιρλανδική εταιρεία με την ευκαιρία της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας και τη δημιουργία των δύο αεροπορικών βάσεων, θα δημιουργηθούν συνολικά 2.800 θέσεις εργασίας, 1.200 στην Αθήνα και 1.600 στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, το ένθετο «Εργασία» της εφημερίδας Εθνος αναφέρει ότι οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα αφορούν τις εξής ειδικότητες:

πιλότοι
αεροσυνοδοί
ιπτάμενοι φροντιστές
μηχανικοί
προσωπικό εδάφους (check in, βαλίτσες και άλλα)
προσωπικό πίστας (οδηγοί και άλλα).

Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, να διαθέτουν διαβατήριο της ΕΕ και φυσικά να έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση.






laikoura.gr

PHTO THΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το τεμπέλικο χέρι φέρνει φτώχεια,
  πλούτο φέρνει το χέρι του
         εργατικού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΤΕΣ-ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ

Με το φορολογικό να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα εκπρόσωποι των αγροτών από όλη τη χώρα.



Στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης αποφασίστηκε να προτείνουν προς τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αναβολή της εφαρμογής τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων για τη φετινή χρονιά και κατά το διάστημα της μεταβατικής αυτής περιόδου να εξεταστεί η φορολογία των αγροτών από μηδενική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τομέα.

Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχουν στο αίτημά τους, είπαν, θα καθορίσουν και την περαιτέρω στάση τους. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσουν σε μαζικής κλίμακας κινητοποιήσεις και τι μορφή θα έχουν αυτές.

Στη σημερινή συνάντηση, που ήταν μια κίνηση της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, συζητήθηκε εκτενώς η εντατικοποίηση της προσπάθειας που καταβάλλεται την τελευταία διετία για τη συγκρότηση μιας νέας ενιαίας, σύγχρονης κι αξιόπιστης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Μια οργάνωση, που όπως ειπώθηκε, θα εκπροσωπεί όλο το φάσμα της πρωτογενούς τομέα, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς.

Στο προσεχές διάστημα μάλιστα, η οργανωτική επιτροπή της Πρωτοβουλίας θα προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Στο μεταξύ, με αιχμή το φορολογικό, ήδη έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας κινητοποιήσεις με τη μορφή συγκεντρώσεων, αποκλεισμού εφοριών κ.ά.



πηγη in.gr