<< ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ >> ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μείζον ζήτημα που απαιτεί διευκρίνιση αποτελεί η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος εκ μέρους των
αγροτών, το επόμενο διάστημα, καθώς παραμένουν τα ερωτηματικά για το ποιoί θα πληρώσουν και ποιοί όχι. Η ΠΑΣΕΓΕΣ πάντως ζητά την απαλλαγή των παραγωγών από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, κάτι που αν υιοθετηθεί θα φέρει αποφυγή επιβαρύνσεων και κόστους.
agrotes.blogspot.gr
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης έχει δεσμευτεί για απαλλαγή των παραγωγών κατά τα πρώτα τρία χρόνια. Και παραμένει ανοιχτό, αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά την πρόσφατη εγκύκλιο Θεοχάρη, στην οποία υπάρχει η πρόβλεψη για την έννοια του υποκαταστήματος. Και εδώ αναρωτιέται εύλογα κανείς γιατί να υπάρχει η συγκεκριμένη πρόβλεψη, εφόσον δεν τίθεται θέμα πληρωμής εκ μέρους των αγροτών του τέλους επιτηδεύματος;


Πέρα από αυτό όμως τίθεται κι άλλο ζήτημα που χρήζει διευκρίνισης, κι έχει να κάνει με ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων παραγωγών.


Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο Θεοχάρη για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πως η εφετινή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019-020, που βρίσκονται στην παράγραφο 11 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).


Παράλληλα, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι.


Ακόμη μόνο για φέτος, εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η/12/1950. Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς 027-028 που βρίσκονται στην παράγραφο 12 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φετινής φορολογικής δήλωσης».


Τι θα γίνει λοιπόν με αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς κ.λπ που ασκούν επάγγελμα σε περιοχές με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή νησιά, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών είναι δεδομένο πως δραστηριοποιείται σε τέτοιες περιοχές; Θα μπορούν να δηλώσουν έδρα σε συγκεκριμένες περιοχές (όσοι έχουν τέτοια δυνατότητα), για να εξαιρεθούν από την καταβολή τέλους; Θα συμπεριληφθούν στις ευνοικές διατάξεις ή θα εξαιρεθούν;


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που προκύπτουν και αναφέρουν σε καθημερινές τους συζητήσεις οι αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τα λογιστικά γραφεία των Ενώσεων ως μοναδικό τους “αποκούμπι” για την ενημέρωσή τους.



πηγη paseges.gr