ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Β.Ζ.

Πυρετώδες πολιτικό παρασκήνιο, έχει πυροδοτήσει όλο το τελευταίο 48ωρο το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για την τευτλοκαλλιέργεια, που θέλει να ακολουθήσει το 2014 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μετά τις πληροφορίες, που πρώτο ανέδειξε το Agronews, ότι στο Δ. Σ. της εταιρείας, της περασμένης Παρασκευής, επρόκειτο να αποφασιστεί μείωση των τιμών, για τις κατηγορίες της παραγωγής με χαμηλό ζαχαρικό τίτλο (Pol).
agrotes.blogspot.com

Αγρότες από όλα τα βασικά κέντρα καλλιέργειας του τεύτλου, σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, αλλά και εργαζόμενοι στη βιομηχανία, πνέουν μένεα ενόψει μιας τέτοιας εξέλιξης κι έχουν βάλει… λυτούς και δεμένους σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου πάση θυσία να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πειραχτεί το τιμολόγιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο αύριο Τρίτη 21 Ιανουαρίου να κάνουν κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πρώτος στόχος των παραγωγών και των εργαζομένων ήταν να αναβληθεί η ανακοίνωση του νέου τιμολογίου και από ό,τι φαίνεται οι έως τώρα ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις που ασκούνται έχουν φέρει αποτέλεσμα, μια και η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, μολονότι είχε γνωστοποιήσει πως θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της από το απόγευμα της Παρασκευής.

Η πρώτη πολιτική παρέμβαση επιδιώχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ. Σ. της ΕΒΖ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών με τη συνδρομή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδου ζήτησαν επιτακτικά και είδαν τον πρόεδρο της εταιρείας κ.Η. Μπέτση, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λ. Χαραλάμπους για να τους εκθέσουν τις απόψεις τους.

Όπως πληροφορούμαστε στη συζήτηση που ακολούθησε οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι φέρονται να είπαν στους επικεφαλής της επιχείρησης πως θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μην λαμβάνουν την έκπτωση που τους παρέχεται στα εφόδια (σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ), αρκεί να μην γίνει καμία αλλαγή στο τιμολόγιο που ίσχυσε το 2013. Τους είπαν ακόμη ότι αν θέλει η βιομηχανία να καλλιεργηθούν τεύτλα, τότε δεν πρέπει να κάνει καμία τέτοια κίνηση.

Οι πληροφορίες λένε πως, ήδη, οι τοπικοί βουλευτές ανέλαβαν πρωτοβουλία να κλείσουν ραντεβού μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών και του Αθανάσιου Τσαυτάρη, από το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μειώσεων των τιμών.

Δίαυλος επικοινωνίας των παραγωγών φέρεται να έχει ανοίξει, επίσης και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι παραμονές των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica θα γίνει, εκτός απροόπτου, συνάντηση με τον κ. Τσαυτάρη και με τον κ. Κορασίδη, για να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που «καίνε» τους τευτλοπαραγωγούς, όπως είναι η καταβολή του ποσού που δικαιούνται οι παραγωγοί για την ολοκληρωμένη διαχείριση του 2012, αλλά και για τη συνδεδεμένη στα τεύτλα.




πηγη agronews.gr