ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ!

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν με διάφορες σκοτεινές μεθοδεύσεις να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αμέσως πριν το PSI το καλοκαίρι του 2011 για να δουν τεράστιο μέρος των χρημάτων τους να εξανεμίζεται λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση αντίστοιχων ταμείων της Δανίας να εμπιστευθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους σε επενδυτικό fund που κάνει επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κλιματικά έργα σε χώρες του επονομαζόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου.
agrotes.blogspot.gr

Για πολλούς επενδυτές φαίνεται ότι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής χαίρουν πολύ μεγαλύτερης εκτίμησης από την ελληνική παρά τις σημερινές κορώνες και τα “we delivered” του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Στρασβούργο (τι εστί  “we delivered” με 28% ανεργία είναι “αλλουνού παππά ευαγγέλιο”).

Στα σοβαρά θέματα πάλι: το ταμείο PensionDanmark παρέδωσε 37 εκατομμύρια δολάρια στο Danish Climate Investment Fund, ενώ ακόμα 180 εκατ.δολάρια θα προέλθουν από τα συνταξιοδοτικά ταμεία PKA και PBU, το επενδυτικό fund Dansk Vækstkapital, το Επενδυτικό Fund για Αναπτυσσόμενες Χώρες και τη δανική κυβέρνηση.

Τέλος, ακόμα 37 εκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές σε δεύτερο επενδυτικό γύρο, αποφέροντας στο επενδυτικό fund συνολικά πάνω από 250 εκατ. δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν για “πράσινες” επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το Danish Climate Investment Fund θα διαρκέσει για μια τετραετία με εκτιμώμενη απόδοση της τάξης του 12% σύμφωνα με το ταμείο PensionDanmark.

Οι επενδύσεις θα γίνουν σε έργα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι μεταφορές.

Θα χρηματοδοτηθούν επίσης έργα που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία κοινοτήτων και γεωγραφικών περιοχών από τις ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της διάβρωσης των παράκτιων περιοχών.

Στο fund μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά “παίκτες” από τη Δανία είτε με χρήματα είτε με προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογίας .

“Αναμένουμε το Danish Climate Investment Fund να αποφέρει καλές αποδόσεις στα μέλη μας τα επόμενα χρόνια και να συνεισφέρει στην ενίσχυση της παρουσίας των εγχώριων επιχειρήσεων στις νέες αγορές” δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Torben Möger Pedersen.

Το ταμείο PensionDanmark είχε στα τέλη του 2011 642.000 μέλη και στοιχεία ενεργητικού αξίας 16 δισ. Ευρώ. Αναμένεται η περιουσία του να εκτιναχθεί στα 24 δισ. Ευρώ ως το 2016.




πηγη econews