ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Στην Ελλάδα έχουμε την φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια προτιμάται σε ήπιους χειμώνες, η σπορά γίνεται τους μήνες Οκτώβρη-Νοέμβρη και η συγκομιδή Μάιο-Ιούνιο. Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια γίνεται με απευθείας σπορά ή με κοκκάρι, τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο και η συγκομιδή για την πρώτη περίπτωση σποράς γίνεται Αύγουστο-Σεπτέμβρη, ενώ για την δεύτερη Ιούνιο-Ιούλιο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το έδαφος οργώνεται όταν βρίσκεται στο ρώγο του σε βάθος 20-30cm, και πριν την σπορά φρεζάρεται ώστε να αφρατοποιηθεί και να σπάσουν οι σβόλοι και ισοπεδώνεται. Τελευταίο στάδιο είναι διαμόρφωση του εδάφους ανάλογα με την μέθοδο σποράς και άρδευσης. Συνηθίζεται η απευθείας σπορά στο χωράφι και γίνεται με διασπορά σπόρου ή με σπαρτικές μηχανές.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ
Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι τα σκαλίσματα, η καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση, η λίπανση, το αραίωμα και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
Τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα Linuron ( σε αναλογία 60-120 γρ/στρ), Trifluralin (60-120 γρ/στρ) και loxynil (60-120 γρ/στρ).
Η επιφανειακή λίπανση είναι κυρίως αζωτούχα. Στην φθινοπωρινή καλλιέργεια εφαρμόζεται τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου 5-10 κιλά/στρ και στην ανοιξιάτικη εφαρμόζεται Απρίλιο-Μάιο ως ασβεστούχο νιτρική αμμωνία 26-0-0 και νιτρική αμμωνία 33,5-0-0.

halofgarden.gr