ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ


Μάχες για τα αγροτικά κονδύλια στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.


Μάχες για τα αγροτικά κονδύλια στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.Μετά από πολύωρες ολονύχτιες διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν σήμερα – από τις 7.30, νέο γύρο συνομιλιών για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, καλούμενοι να συζητήσουν τη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, ο οποίος θα ανέρχεται πλέον στα 960 δισ. ευρώ και φυσικά θα είναι χαμηλότερα και από τον τρέχοντα προϋπολογισμό που είναι στα 994 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση των 1,047 τρισ. ευρώ, ενώ είναι και μικρότερο –πρωτοφανές για την ΕΕ- ακόμη και από τα 994 δισ. ευρώ του ο ισχύοντος προϋπολογισμού.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τις βρετανικές απαιτήσεις για μειώσεις στον προϋπολογισμό να συναντούν την αντίδραση της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ανατολικών και νότιων ευρωπαϊκών οικονομιών που θέλουν τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Είναι η πρώτη εμφάνιση του Κάμερον σε σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών ύστερα από την ανακοίνωση των σχεδίων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στην συμφωνία για τον προϋπολογισμό, μπορεί να ασκηθεί βέτο από οποιαδήποτε χώρα.

Οι συζητήσεις για τα κονδύλια του προϋπολογισμούς επικεντρώνονται στις δαπάνες για τη γεωργία, τις υποδομές και την περιφερειακή αναπτυξιακή βοήθεια.

Χαρακτηριστικό τω αντιπαραθέσεων είναι το γεγονός ότι ο Ρομπέι καθυστέρησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων περισσότερο από 5 ώρες, και αρχικά δεν παρουσίασε προς συζήτηση το σχέδιό του για τον προϋπολογισμό καθώς θεώρησε πως οι κυβερνήσεις απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε μια συμφωνία.



paseges.gr