ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤIΘΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΥΛΙΑ ( VIDEO)

ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΥΛΙΑ

Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο με ένα τιγρόψαρο σε λίμνη της Αφρικής που πηδά από το νερό για να επιτεθεί σε ένα χελιδόνι.

Το απίστευτο στιγμιότυπο καταγράφηκε σε λίμνη στο Εθνικό Πάρκο Mapungubwe, στη Νότιο Αφρική στο πλαίσιο μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το βίντεο έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα καθώς, αν και υπήρχαν φήμες, μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι το σαρκοφάγο τιγρόψαρο Hydrocynus vittatus πηδά έξω από το νερό για να επιτεθεί σε πουλιά.

«Το ψάρι πήδηξε και έπιασε το χελιδόνι τόσο γρήγορα που όταν παρακολουθήσαμε το βίντεο μας πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε ακριβώς τι είχαμε δει», δήλωσε ο Nico Smit διευθυντής του τμήματος περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο North-West, στη Νότιο Αφρική.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Smit, από τη δεκαετία του ’40 κυκλοφορούν φήμες ότι το αφρικανικό τιγρόψαρο, που φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο, επιτίθεται σε θηράματα στον αέρα, ωστόσο η ομάδα του δεν είχε πειστεί από τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές.

Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τη συμπεριφορά του ψαριού στη λίμνη, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες κατέγραψαν ως και 20 επιθέσεις ψαριών Hydrocynus vittatus σε σμήνη χελιδονιών την ημέρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ψάρια ακολουθούν δυο στρατηγικές για να πιάσουν τα θηράματά τους.

Είτε παραμονεύουν και καταδιώκουν τα πουλιά στην επιφάνεια του νερού, πηδώντας για να τα πιάσουν, είτε τους επιτίθενται από βαθειά νερά, όπου και σε αυτή την περίπτωση πηδούν για να τα φτάσουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το τιγρόψαρο ενδέχεται να υιοθέτησε αυτή τη συμπεριφορά με την πάροδο των χρόνων λόγω της έλλειψης τροφής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το κυνήγι των πουλιών το καθιστά εύκολη λεία σε άλλους θηρευτές, με κυριότερο τον αετό Haliaeetus vocifer.




πηγη econews