ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΕ Α.Ε.Ι.

Τέλος στην εισαγωγή παιδιών από πολύτεκνες οικογένειες στα Πανεπιστήμια της χώρας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, σηματοδοτούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με δύο διαφορετικές συνθέσεις, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 40/71 του 2012 και 3966 του 2011 σταματώντας με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα που ίσχυαν για τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να σπουδάζουν τα παιδιά τους, απολαμβάνοντας το προνόμιο που τους έδιναν οι σχετικοί νόμοι.

Το ΣτΕ με τρεις αποφάσεις του έκρινε πως τα προνόμια αυτά αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι λόγοι είναι δύο:

Ο πρώτος αφορά τη δυσλειτουργία που προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εισαγωγή των παιδιών πολυτέκνων κατά παρέγκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την αφαίρεση θέσεων από άλλους υποψηφίους φοιτητές οι οποίοι έχουν συγκριτικά πληρέστερες δεξιότητες και ικανότητες.

Ως εκ τούτου εισάγονται –όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι του ΣτΕ- τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανατρέψουν τον προγραμματισμό των οικογενειών.

Zougla.gr