ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Το σκόρδο καλλιεργείται σε εύκρατο κλίμα στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, που ως ένα βαθμό το βοηθούν στην ανάπτυξη. Υψηλά ποσοστά υγρασίας καθυστερούν την ωρίμανση και μεγαλώνει ο κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το έδαφος πρέπει να οργώνεται βαθειά ώστε να αφρατοποιείται προκειμένου να εισέρχονται εύκολα οι σκελίδες κατά τη φύτευση και να απορροφάται ικανοποιητικά το νερό. Το έδαφος πρέπει να είναι έτσι ώστε να γίνεται ομοιόμορφο πότισμα. Τέλος διαμορφώνεται ανάλογα τη μέθοδο φύτευσης.
Για τη φύτευση του σκόρδου χρησιμοποιείται η μέθοδος των αναχωμάτων. Σχηματίζουμε αναχώματα 15-20cm και τοποθετούμε το σπόρο περίπου σε απόσταση ενός μέτρου ή και λιγότερο από το κέντρο ανάμεσα σε δύο αναχώματα και σε  2.5-5 cm  βάθος.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ

Μετά τη βλάστηση είναι αναγκαίο να γίνονται κάποιες περιποιήσεις ώστε το έδαφος να διατηρείται κατάλληλο. Αυτές είναι διατήρηση των αναχωμάτων, καταστροφή των ζιζανίων με μηχανική βοήθεια, λίπανση του εδάφους και επαρκές πότισμα.
Συνεπώς αποφεύγονται οι βαθιές καλλιέργειες. Το πιο γνωστό ζιζανιοκτόνο είναι το Linuron που χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 50-75γρ. σε 40-80 λίτρα/στρέμμα. Η επιφανειακή λίπανση γίνεται με άζωτο και η κατάλληλη ποσότητα είναι 5-9 Ν/στρέμμα.

halofgarden.gr