ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ;

Αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% των εισοδημάτων τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να γλυτώσουν φόρο και να έχουν την έκπτωση ύψους 2.100 ευρώ που θα αντικαταστήσει το αφορολόγητο.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει το τελικό «Ok» από την τρόικα, για να προχωρήσει στις αλλαγές στο ύψος των φορολογικών προστίμων, της συλλογής αποδείξεων, στον φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, αλλά και στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 2.000 ευρώ. Τι γίνεται, όμως, εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων; Θα επιβάλλεται φόρος ίσος με το 22% του ποσού για το οποίο δεν μπόρεσε να συλλέξει αποδείξεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης θα αντιστοιχούν στο 50% της αξίας (π.χ. απόδειξη αξίας 50 ευρώ θα προσμετράται για 25 ευρώ), ενώ όλες οι υπόλοιπες στο 100%.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις όπως υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η μη έκδοση αποδείξεων από 1.000 ευρώ που είναι για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για αυτές που τηρούν διπλογραφικά θα μειωθούν αντίστοιχα σε 250 και 500 ευρώ. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, που θα οριστεί στα 30.000 ευρώ.

Θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας 15% οι πωλήσεις ακινήτων που έχουν μείνει στην κατοχή των ιδιοκτητών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος ή η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν και στην υπεραξία που προκύπτει θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου.

Αλλαγές αναμένονται και στο σύστημα απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με τη χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ να υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού και χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Πάντως, θα διατηρηθεί το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις.

Zougla.gr