Η ΚΛΩΣΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης θα επιτρέπεται σύντομα και στην Ελλάδα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Αγροτικής ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, που θα ρυθμίζει του όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας κάνναβης.

Η κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέεται με την ινδική κάνναβη που χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό, καθώς η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει παραλάβει το σχέδιο της ΚΥΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αναθέσει την επεξεργασία της σε εισαγγελικό λειτουργό.

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τη Βουλή για το θέμα έπειτα από ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης και επισήμανε ότι η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί παρόλο που ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2013.

Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε αναφορά και σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη σπορά την άνοιξη του 2014. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι επιμέρους παράμετροι του θέματος θα εξετάζονταν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κλωστική κάνναβη, που στα αγγλικά λέγεται hemp, είναι διάφορες ποικιλίες του είδους Cannabis sativa, του ψηλότερου από τα δύο είδη κάνναβης. Είναι ένα μονοετές φυτό που συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης και καλλιεργούνται σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και άλλες χώρες.

Λόγω της πιθανότητας να φυτευτεί ψυχοτρόπος κάνναβη κρυμμένη μέσα στις καλλιέργειες, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί στην Ελλάδα θα καλύπτει μεταξύ άλλων και το θέμα των ελέγχων και των κυρώσεων για όσους δεν τηρούν τους όρους.

Πηγή: enet.gr