ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΩΝ 450 ΕΥΡΩ

Απίστευτο αλαλούμ αλλά και θύελλα αντιδράσεων έχει δημιουργηθεί με το θέμα της διαγραφής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, ανέργων που αρνούνται θέσεις εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα, είτε λόγω διαφορετικού αντικειμένου ή λόγω απόστασης. Μετά από αυτό ο ΟΑΕΔ έρχεται να εκδώσει νέα διευκρινιστική εγκύκλιο....
 

Η αρχική εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2013 με θέμα «Οδηγός Εφαρμογής των διαδικασιών υποδείξεων, αντικαταστάσεων, προσλήψεων και καταβολής της επιχορήγησης, σε συνέχεια των αναρτήσεων των Οριστικών Πινάκων Κατάταξης Ανέργων, στο πλαίσιο των Δημοσίων Προσκλήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Επιβλέποντες Φορείς» προβλεπόταν ότι:
άνεργοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για θέση εργασίας και δεν την αποδέχθηκαν διαγράφονται από τον ισχύοντα Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και το μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το θέμα αυτό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο σε κοινωνικό ΄/οσο και σε πολιτικό επίπεδο.
\Υπήρξαν καταγγελίες ανέργων που, έμεναν για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη και προσλήφθηκαν στην Καβάλα και επειδή δεν δέχτηκαν την θέση διαγράφησαν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, αλλά και άνεργος που αρνήθηκε να δουλέψει σε θέση άσχετη με το αντικείμενο που προσλήφθηκε στο ΚΕΠ Καισαριανής και ο οποίος γι’ αυτό το λόγο απολύθηκε και του μηδενίστηκε η κάρτα ανεργίας. 
Μάλιστα για το θέμα αυτό την περασμένη εμβδοπμάδα γύρω στα 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνέλευσης ανέργων/εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και στα προγράμματα ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ, των άνεργων από γειτονιές της Αθήνας, του ΣΩ.Β.Α., σωματείων, συνελεύσεων εργαζομένων/ανέργων, και συνελεύσεων γειτονιών.
Σε συνομιλία που είχαν οι άνεργοι με τον υπέυθυνο του ΟΑΕΔ  αρνήθηκε ότι πραγματοποιούνται διαγραφές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων που αρνούνται θέσεις εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει αποσταλεί οδηγία του ΟΑΕΔ προς τα επιμέρους παραρτήματα του να μην προχωρούν σε διαγραφές «ωφελουμένων» που δεν εργάζονται στη θέση εργασίας που πέρασαν.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα εγκύκλιος του διοικητή του ΟΑΕΔ στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι οι άνεργοι δεν θα χάνουν τυχόν επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν , τον χρόνο ανεργίας τους καθώς και τα προνόμια που τους δίνει η κάρτα ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η σχετική οδηγία.
Μάλιστα θα αναφέρεται ότι θα επανέλθουν στα μητρώα των εγγεγραμμένων του Οργανισμού όσοι έχουν ήδη τυχόν διαγραφεί


fpress.gr