Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ

Η Ουκρανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως και η αστάθεια στην χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη ζήτηση, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη, σχολιάζουν οι διεθνείς αναλυτές. Η χώρα αναμένεται να εξάγει συνολικά 10 εκατ. τόνους αυτή τη σεζόν και η Ρωσία άλλους 17 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έκθεση του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κοινωνικές αναταραχές στην Ουκρανία ή τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, που ανακοινώνουν οι δυτικές κυβερνήσεις, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των σιτηρών. Ήδη τη Δευτέρα (3/3/2014) στα διεθνή χρηματιστήρια η τιμή του σιταριού ενισχύθηκε κατά 5,27% και του καλαμποκιού κατά 0,92%.

«Όλα τα μάτια είναι στραμμένα προς την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η αυξανόμενη ένταση θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τονίζει σε έκθεσή της η γερµανική τράπεζα Commerzbank. «Υπάρχουν φόβοι για καθυστερήσεις στις εξαγωγές εμπορευμάτων, δεδομένου ότι αρκετά εκατομμύρια τόνοι αν και έχουν ήδη πωληθεί δεν μπορούν να φύγουν από τα λιμάνια», προσθέτει η έκθεση.

Οι φόβοι δεν αφορούν όμως μόνο τις εξαγωγές αλλά και ότι αυτή τη χρονική περίοδο οι Ουκρανοί αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν στις σπορές για τη συγκομιδή του 2014. «Αν καταρρεύσει το νόμισμα της Ουκρανίας θα είναι πολύ δύσκολο για τους αγρότες να προμηθευτούν τους σπόρους για τη φύτευση», τονίζει η Commerzbank.

Πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία, το USDA ανέφερε, στην ενημερωτική έκθεση Φερβουαρίου, ότι η παγκόσµια παραγωγή σιταριού αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στους 711,89 εκατ. τόνους, µε αποτέλεσµα τα παγκόσµια αποθέµατα να διαµορφώνονται στους 183,73 εκατ. τόνους. Στο καλαµπόκι, οι αµερικανικές εξαγωγές είναι µέχρι στιγµής διπλάσιες σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά και έτσι τα αποθέµατα των ΗΠΑ είναι χαµηλότερα των αρχικών εκτιµήσεων.

Παράλληλα, ο δείκτης τιµών Standard & Poor’s GSCI Agriculture, ο οποίος διαµορφώνεται από τις τιµές των οχτώ σηµαντικότερων αγροτικών εµπορευµάτων, ενισχύθηκε κατά 4,6%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 µηνών. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτή είναι η σηµαντικότερη στροφή των επενδυτών προς τα αγροτικά προϊόντα τους τελευταίους 18 µήνες. Σύµφωνα µε τον στρατηγικό αναλυτή της Allendale, Ριτς Νέλσον, «οι πρόσφατες κινήσεις στις τιµές των αγροτικών προϊόντων προέρχονται από την επιστροφή µέρους των επενδυτών από τις µετοχές, οι οποίες έχουν πραγµατοποιήσει αδύναµο ξεκίνηµα τις πρώτες εβδοµάδες του 2014».