ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ " PROJECT " ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕΣΩ ΑΞΙΟΥ

Σχέδιο με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις



Ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα προσδώσει  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης  κομβικό ρόλο  για την Ευρώπη και παράλληλα θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο την ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά τις ποτάμιες θαλάσσιες μεταφορές με την εκμετάλλευση του ποταμού Αξιού, ο οποίος  προεκτείνεται βορειοδυτικά στη FYROM,  ενώνεται με τον ποταμό Μοράβα,  περνάει μέσα από τη Σερβία και καταλήγει στο Δούναβη κοντά στο Βελιγράδι. Πρόκειται για μία διαδρομή 650 χιλιομέτρων που καταλήγει  Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο εκτός από οικονομικές έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Στο παιχνίδι μπαίνουν γερά και οι Κινέζοι οποίοι θέλουν  να κυριαρχήσουν  εμπορικά   στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς το λιμάνι του Πειραιά.

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) στο πλαίσιο στήριξης της διαμορφωμένης πολιτικής της Ε.Ε. για τις ποτάμιες μεταφορές (NAIADES II) οι οποίες εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ), έχει μία πλήρη εικόνα ανάπτυξης του άξονα που ξεκινά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω του Αξιού ποταμού.

Πηγή:newmoney.gr