ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου δίνουν στην κυβέρνηση αγροτοσυνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα, για να απαντήσει στα αιτήματα τους. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούν κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κατά τόπους συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών.


Στην απόφαση αυτή είχε καταλήξει συνάντηση αγροτικών στελεχών από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την οποία συντονίζονται οι αγρότες της Κρήτης.

Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσει φέτος ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών που «λεηλατεί» το αγροτικό εισόδημα. Προτείνουν να δοθεί παράταση ενός χρόνου και παράλληλα να ξεκινήσουν συζητήσεις από μηδενική βάση για τη φορολόγηση των αγροτών, μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων θεσμοθετημένων οργανώσεων αγροτών.

Οι αγρότες θα περιμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν τους ικανοποιήσουν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, οι μορφές των οποίων θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των αγροτών κάθε περιφέρειας.

Εν τω μεταξύ, σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των εφοριών όλης της Κρήτης θα προχωρήσουν τη  Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι αγροτικές οργανώσεις του νησιού, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα τους σχετικά με το φορολογικό ή τουλάχιστον δεν κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις στην περίφημη εγκύκλιο Θεοχάρη, η οποία σύμφωνα με τους αγρότες οδηγεί σε «λεηλασία» το εισόδημα που προέρχεται από τις πωλήσεις των προϊόντων.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε σύσκεψη των επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης, συντονίζοντας τις ενέργειες των Κρητικών αγροτών για το φορολογικό με τις δραστηριότητες των οργανώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη θα συζητηθεί στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση 32 βουλευτών της Ν.Δ. για το φορολογικό των αγροτών. Και από τις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα κριθούν πολλά, ως προς το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως είπε  ο ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.

Στις πλατείες βγαίνουν και οι Σερραίοι αγρότες

Την απόφαση να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου έλαβαν Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα για στους αγρότες και κυρίως στο νέο καθεστώς της τήρησης βιβλίων εσόδων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούρα, τη Δευτέρα, στην πλατεία του Μητρουσίου, οι αγρότες της περιοχής πρόκειται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι του νομού.

Οι αγρότες του νομού πρόκειται να συμμετέχουν επίσης στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση της Agrotica το ερχόμενο Σάββατο 1η Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ έχουν οριστεί οι εξής δράσεις

Στην Ηλεία: Κλειστά παραμένουν από νωρίς το πρωί και τα δυο υποκαταστήματα των ΔΟΥ του Νομού σε Πύργο και Αμαλιάδα από αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο τους. Παράλληλα καθημερινές είναι οι συσκέψεις και οι περιοδείες στα χωριά του νομού, ενώ ενισχύεται ο αριθμός των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων που παρατάσσονται στον Κόμβο της Μαραθιάς.

Στην Αργολίδα: Κινητοποίηση  στις 11 πμ, στην εφορία στο Ναύπλιο.

Στην Άρτα: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στην Ημαθία: Κινητοποίηση στην εφορία της Βέροιας

Στη Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση στην εφορία Λαγκαδά.

Στο Κιλκίς: Κινητοποίηση στην εφορία του Κιλκίς.

Στην Κοζάνη: Κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην εφορία.

Στην Καλαμάτα: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στη Λάρισα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΔΟΥ Λάρισας στις 11 το πρωί.

Στη Μυτιλήνη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., στην ΔΟΥ Μυτιλήνης

Στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

Στην Ορεστιάδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ.

Στην Πάτρα: Κινητοποίηση στις 10π.μ. στην Γ' Εφορία Πατρών.

Στην Πέλλα: Κινητοποίηση στην εφορία της Έδεσσας.

Στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ. στην Εφορία

Στην Πιερία: Κινητοποίηση στην εφορία Κατερίνης.

Στην Πτολεμαΐδα: Κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην εφορία.

Στις Σέρρες: Κινητοποίηση στην τοπική εφορία.

Στα Χανιά: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση έξω από την Εφορία Τρικάλων, στις 10 π.μ.

Η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, θα γίνονται καθημερινά ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, με στόχο το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Να αποτελέσει τη βάση για κλιμάκωση στα τέλη του Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης.

agronews.gr