Η ΚΙΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑTA ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική αποθεματοποίησης στο βαμβάκι. Η κυβέρνηση αποφάσισε αντί να στηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς με υψηλές τιμές (διπλάσιες σε σχέση με τις χρηματιστηριακές), να καταβάλλει άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς. Οι ενισχύσεις θα δίνονται με βάση μια τιμή παραγωγού «στόχο» που θα ορίσει το Πεκίνο. Αν η τιμή της αγοράς είναι υψηλή σε σχέση με την τιμή «στόχο» τότε θα επιδοτούνται οι αγρότες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αν η τιμή είναι χαμηλότερη, τότε όλοι οι παραγωγοί θα επιδοτούνται με τη διαφορά από την τιμή στόχο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημά τους.
agrotes.blogspot.gr
Ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι άμεσες ενισχύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές βάμβακος στη χώρα.

Πάντως η προσπάθεια του Πεκίνου να διατηρήσει τις εκτάσεις καλλιέργειας του βαμβακιού με την πολιτική των αποθεμάτων απότυχε, αφού το βαμβάκι πήγαινε στις κρατικές αποθήκες με υψηλές τιμές - τα αποθέματα στην Κίνα έφτασαν να είναι τα μισά των παγκόσμιων αποθεμάτων –ενώ η μεταποίηση δεν είχε την ανάλογη ζήτηση.

Σε έγγραφο της κινεζικής κυβέρνησης το οποίο καθορίζει τις προτεραιότητες για τον αγροτικό τομέα, που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν γίνεται καμιά αναφορά στο βαμβάκι, ενώ γίνεται αναφορά στη συνεχιζόμενη συσσώρευση αποθεμάτων σόγιας, σίτου, ρυζιού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ζάχαρης.

«Με τόσα πολλά αποθέματα βάμβακος που διαθέτει η χώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ενθαρρυνθεί η καλλιέργεια», τόνισε Κινέζος αξιωματούχος.

agrotypos.gr