ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΗ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

Για τα αγροτικά δάνεια


«Στην παλιά Αγροτική Τράπεζα, που είναι σε εκκαθάριση, το 20% των δανείων έχει μείνει ως μη εξυπηρετούμενο. Το υπόλοιπο 80% που πήγε στην Τράπεζα Πειραιώς, ως εξυπηρετούμενα δάνεια, το ρυθμίζει απευθείας η τράπεζα σε λειτουργία. Άρα, πάμε σ’ αυτούς που έμειναν και δεν μπορεί να κάνει κάτι ο εκκαθαριστής. Τι κάνουμε εκεί; Ας πούμε, με νούμερα, ότι πήρε κάποιος δάνειο 1.000 ευρώ και πλήρωσε 300 και μετά κάποια στιγμή δεν μπορούσε να πληρώσει, γιατί είχε ζημιά ή είχε πέσει π.χ. χαλάζι και δεν είχε παραγωγή. Τότε, τα επιτόκια ήταν 24-26% και αν άρχιζες να καθυστερείς, οι τόκοι με υπερημερία ήταν 36%. Βρέθηκε, δηλαδή, ένας άνθρωπος που χρωστούσε 700 ευρώ να χρωστάει 7.000. Αυτό είναι πανωτόκια και προσπαθούμε να το μειώσουμε, να φέρουμε σε λογικά επίπεδα το χρέος. Δεν το χαρίζουμε. Επειδή, όμως, η παλαιά ΑΤΕ μπορούσε να βάζει υποθήκες χωρίς να πληρώνει το κόστος υποθηκών – επειδή πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο ατελών – και έβαζε σε υποθήκη όλη την περιουσία του αγρότη και ό,τι είχε στην τράπεζα ή έπαιρνε ένα πολύ μεγάλο χωράφι. Έτσι, βρέθηκαν πάρα πολλά χωράφια υπερ-υποθηκευμένα και μπορεί για ένα δάνειο 1.000 ευρώ να έχεις υποθηκευμένο ένα χωράφι 10.000 ευρώ.
Τι λέμε τώρα; Ότι πρέπει να πάμε τα δάνεια σε λογικά επίπεδα. Αν το δάνειο είναι αυτή τη στιγμή μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, θα το πάμε στο 120% και θα δώσουμε την ευκαιρία σε επτά χρόνια με μια δόση κάθε χρόνο να μη χάσει το χωράφι του. Να το νοικιάζει για αυτά τα χρόνια και τα χρήματα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου. Συμφωνώ και εγώ ότι δεν έχει περιθώρια σήμερα ο τόπος να πει ότι το χαρίζει και το πάει στον άλλο, να το πληρώσει ο συνταξιούχος ή κάποιος άλλος. Αν το δάνειό σου έχει πάει τέσσερις ή πέντε φορές πάνω, θα το πάμε στο διπλάσιο. Δεν θέλουμε, όμως, να πληρώσει 10, διότι ήταν τότε γιγάντια τα επιτόκια.
Αυτή η ρύθμιση δεν τη φέρνουμε τώρα, επειδή βγήκαν οι αγρότες στο δρόμο. Την έχουμε φέρει οκτώ μήνες νωρίτερα και είχε έρθει ως τροπολογία, σε προηγούμενο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση συμφωνούσε, αλλά δεν την είχε περάσει, διότι πρέπει να πάει στην Ε.Ε. και αυτό κάνουμε, για να μη νομίσουν ότι είναι καμουφλαρισμένη επιδότηση. Σας θυμίζω το παλιό με τον Χατζηγάκη. Η ΚΑΠ λέει ότι αν δώσεις ένα ευρώ και μπορεί να στρεβλώσεις τον ανταγωνισμό, για να δώσει φθηνότερα το μήλο του και να ανταγωνιστεί τον Ισπανό και τον Ιταλό, θέλει να έχει λόγο εάν αυτό που κάνεις θεωρείται καμουφλαρισμένη επιδότηση ή όχι. Όταν τους το εξηγήσαμε όπως σας το λέω, ότι μιλάμε μόνο για τόκους υπερδανεισμού, το κατάλαβαν. Και γι’ αυτό ήρθε προχθές αυτή η ρύθμιση, που νομίζω ότι έστω και με την καθυστέρηση και συνέπεσε τώρα με τις κινητοποιήσεις, γιατί θέλουμε να είμαστε εντάξει με την Ε.Ε. και να μην υπάρχουν περιθώρια προστίμων.»

paseges.gr