TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των Περιφερειακών Κέντρων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε

Με το σημερινό καθεστώς παραγωγής, ειδικότερα το υψηλό κόστος και με το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι (75€ περίπου/στρέμμα) που καλύπτει λιγότερο από 40% του κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των εκμεταλλεύσεων δεν είναι βιώσιμο, ανέφερε στην εισήγησή του ο Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ-Προϊστάμενος των Περιφερειακών Κέντρων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Επομένως αναμένεται περαιτέρω εγκατάλειψη-μείωση της καλλιέργειας, ειδικότερα από παραγωγούς που έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις, δεν έχουν ιδιόκτητα χωράφια, έχουν χαμηλή στρεμματική απόδοση και δεν διαθέτουν γεωργικό εξοπλισμό.
agrotes.blogspot.gr


Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, το σημερινό καθεστώς παραγωγής έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Πολύ υψηλό κόστος, η ενίσχυση καλύπτει < 40% του κόστους,

2) Μικρός κλήρος χωρίς συλλογικά σχήματα παραγωγής,

3) Δεν υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας-εμπιστοσύνης (πελατειακές παρά επαγγελματικές) και

4) Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική, έτσι αποφασίζουμε τυχαία, λειτουργούμε μεμονωμένα

5) Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη διαχείριση της καλλιέργειας.

Το σημερινό καθεστώς παραγωγής οδήγησε σε:

- Αδυναμία στήριξης της βιωσιμότητας της καλλιέργειας που παραμένει οριακή.

- Αδυναμία στη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Αδυναμία στη βελτίωση της ποιότητας-ανταγωνιστικότητας.

- Αδυναμία στην υιοθέτηση νέων τάσεων (νέα τεχνολογία, νέα συστήματα παραγωγής)

- Αδυναμία προώθησης του προϊόντος με αξιόπιστο σύστημα ταξινόμησης-τυποποίησης στις αγορές.

- Αδυναμία ένταξης μέρους προϊόντος σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα



Κατά τον ίδιο τρόπο προτείνονται άμεσες λύσεις για τα παρακάτω:

Μείωση του κόστους παραγωγής
Βελτίωση της ποιότητας-ανταγωνιστικότητας του προϊόντος
Δημιουργία συλλογικών σχημάτων με κίνητρα
Δημιουργία σχέσεων συνεργασίας-εμπιστοσύνης
Διαφοροποίηση της παραγωγής σε προϊόν με ταυτότητα
Ενεργοποίηση-δραστηριοποίηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος
Ο κ. Νταράουσε προτείνει μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής που περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες:

1. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

- Μείωση κόστους ενέργειας για την αγροτική παραγωγή (ειδική μειωμένη τιμή καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική παραγωγή)

-Δίκαιη κατανομή του κόστους άρδευσης (Που κυμαίνεται από 0 μέχρι 50€/στρέμα)

-κίνητρα για συλλογικά σχήματα (μέτρα στήριξης π.χ. μειωμένο κόστος ενέργειας)

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.

-Δημιουργία συλλογικών σχημάτων παραγωγής (μείωση κόστους προμηθειών)

3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Α) Εισαγωγή συστημάτων καλλιέργειας μειωμένων εισροών (conservation tillage-no tillage, strip tillage, minimum tillage)



Β) Διαχείριση της καλλιέργειας

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

-είμαστε σε οριακή ζώνη, η οψιμότητα θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή και την ποιότητα

-το κλειδί στη διαχείριση της καλλιέργειας είναι η άρδευση

-Τα πρώτα 150-200 κιλά έχουν αρκετά χαμηλό κόστος, μετά η αύξηση της παραγωγής ανεβάζει το κόστος γεωμετρικά

Στοχεύουμε:

- Όχι στην μέγιστη παραγωγή αλλά σε μια οικονομική οροφή

- Η διαχείριση της καλλιέργειας σε μικρό κύκλο παραγωγής με

α) ελεγχόμενη άρδευση- τεχνητή διακοπή της καλλιέργειας β) χρήση πρώιμων ποικιλιών

Με μικρό κύκλο παραγωγής αποφεύγουμε:

- Πρόσθετα αγροχημικών (ρυθμιστές-αποφυλλωτικά)

- Αποφεύγουμε τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγής από πρώιμες βροχές

- Μειώνουμε τον κίνδυνο ασθενειών-εντομολογικών προσβολών

- Διατηρούμε καλύτερα την ποιότητα του προϊόντος (λιγότερες ξένες ύλες και μεταβροχικά βαμβάκια, λιγότερη αναβλάστηση που επηρεάζει αρνητικά το καρύδι)

- Μειώνουμε την χρήση του νερού και λίπανσης

Γ) Εφαρμογή ορθολογικών πρακτικών στην καλλιέργεια με χρήση της νέας τεχνολογίας (κίνητρα στη χρήση της)

Δ) Ένταξη της καλλιέργειας σε συστήματα αμειψισποράς-εναλλαγή της με τις κατάλληλες καλλιέργειες



ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μεγαλύτερη σημασία έχει να παράγουμε τον ίδιο τύπο σε μεγάλες ποσότητες.

Το βαμβάκι έχει καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, υστερεί στο χρώμα

Το χρώμα έχει την μεγαλύτερη σημασία για την τιμή

Παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα

- Εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες

- Τρόπος-χρόνος συγκομιδής (υγρασία)

- Κατάσταση καλλιέργειας (πράσινα φύλλα-αναβλάστηση)

- Επαφή με το έδαφος

- Συνθήκες-χρόνος αποθήκευσης (υγρασία, αλλοιώνεται με το χρόνο)

- Παρουσία ξένων υλών

- Προσβολές από έντομα - ασθένειες



ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Εφαρμογή προγραμμάτων παραγωγής βαμβακιού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Εφαρμογή εθνικού προγράμματος ελέγχου ποικιλιών-ομαδοποίησης με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Δημιουργία μηχανισμού αντιστοιχίας τιμής –ποιότητας (κίνητρο για τον παραγωγό)

Δημιουργία ζωνών βάμβακος ανάλογα με τους κλιματολογικούς παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα

Δημιουργία συλλογικών σχημάτων


Ο προϊστάμενος των Περιφερειακών Κέντρων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θεωρεί ότι η δημιουργία συλλογικών σχημάτων είναι μια αναγκαιότητα:

- για μείωση του κόστους παραγωγή

- για ελαχιστοποίηση της ανομοιομορφίας του προϊόντος

- για αποτελεσματικότερη εφαρμογή προγραμμάτων παραγωγής προϊόντος ταυτότητας

- για αποτελεσματικότερη εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων

- για αποτελεσματικότερα ενημέρωση-τεχνική υποστήριξη

- για τη στήριξη της βιωσιμότητας των μικρών εκμεταλλεύσεων

- για αποτελεσματικότερα αξιοποίηση του γεωργικού εξοπλισμού

Η διαφοροποίηση της παραγωγής, με παραγωγή προϊόντος ταυτότητας, όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες  π.χ. τα  Cotton made in Africa, Fair-Trade, Better Cotton Initiative, Organic cotton και το Brand cotton, θα δώσει μια προστιθεμένη αξία και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Θεωρεί επίσης ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί-δραστηριοποιηθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος όπως προβλέπεται από την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2008, με αξιοποίηση της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι όπως προβλέπεται για τους σκοπούς:

- τον καλύτερο συντονισμό στη διάθεση του προϊόντος

- τη διενέργεια ερευνητικών μελετών και ερευνών στις αγορές

- τον προσανατολισμό της παραγωγής στις ανάγκες της αγοράς

- τη βελτίωση και πιστοποίηση της ποιότητας


Προτείνει επίσης τα παρακάτω πρόσθετα μέτρα στήριξης της βιωσιμότητας-ανταγωνιστικότητας:

- επιλέγουμε εδάφη με καλή στρεμματική απόδοση (>300κγ/στρέμμα)

- επιλέγουμε κατάλληλες ζώνες καλλιέργειας

- επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες (π.χ. μεγάλη απόδοση σε ίνα)

- συνεχίζουμε να παράγουμε μη γενετικώς τροποποιημένο βαμβάκι

- προωθούμε ταξινομημένο-τυποποιημένο προϊόν με αξιόπιστο τρόπο

Ο Δρ. Νταράουσε έκλεισε την εισήγησή του με το παρακάτω μήνυμα:

Κάτω από το σημερινό καθεστώς παραγωγής αναμένεται η σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Χωρίς αναμόρφωση της σημερινής κατάστασης κυρίως, τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων παραγωγής, τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας-εμπιστοσύνης και χωρίς τη παραγωγή προϊόντος ταυτότητας ή εμπορικών σημάτων ταξινομημένο αξιόπιστα για την αγορά δεν υπάρχει μέλλον.