ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Αυξημένη παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε. το 2013/14 προβλέπει ο FAO



Η νέα καλλιεργητική περίοδος σιτηρών 2013/2014 αναμένεται να φέρει μεγαλύτερες καλλιέργειες. Πρόκειται για αύξηση παραγωγής η οποία αποδίδεται από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων FAO σε μεγαλύτερες εκτάσεις του χειμερινού σίτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο FAO εκτιμά ότι η έκταση χειμερινού σίτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί κατά 4-5%, παρά τις δύσκολες συνθήκες σποράς στη Δυτική Ευρώπη, λόγω της βροχής. «Επιπλέον, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα δεν έχουν κάνει πολύ κακό στην καλλιέργεια τους τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με τον FAO, οι εκτάσεις χειμερινού σίτου στη Ρωσία και την Ουκρανία παρέμειναν σχετικά σταθερές. «Επίσης, το σιτάρι είχε αρκετή υγρασία διαθέσιμη, εκτός από τη νότια Ρωσία», λέει ο FAO για την περιοχή. «Η Κίνα θα συλλέξει επίσης πολύ σιτάρι καθώς η αύξηση της ελάχιστης τιμής έχει ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αυξήσουν την έκταση. Η Ινδία έχει επίσης φυτέψει πολλά σιτηρά. Για τις ΗΠΑ, αναμένεται μικρότερη παραγωγή σίτου λόγω ξηρασίας».

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σίτου, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Πάντως άλλες αναλύσεις προβλέπουν μικρότερη αύξηση στις εκτάσεις της ΕΕ από τις προβλέψεις του FAO. Ειδικοί στην στρατηγική για τα σιτηρά προβλέπουν ότι η αύξηση της τάξης του 3,1% της συνολικής έκτασης σιτηρών, ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει 3,2%.



paseges.gr