ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ




ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘ.ΤΣΑΥΤΑΡΗ


Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι και την πρόωρη συνταξιοδότηση


Υπενθυμίζω ότι λύσαμε το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά αυτούς που είχαν υποστεί ζημιές για να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δοθεί έως το τέλος του μήνα. Μέσα στο Φεβρουάριο θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεν γίνεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

 Δημοσιογράφος: Γιατί όλα αυτά που μας λέτε τώρα, έπρεπε να κατέβουν οι αγρότες στο δρόμο για να ασχοληθείτε μαζί τους.

Υπουργός: Δεν το δέχομαι αυτό που λέτε και σας απέδειξα ότι δεν περίμενα να κλείσουν τους δρόμους οι κτηνοτρόφοι για να ασχοληθώ με το πρόβλημα της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών. Σας είπα ότι από το καλοκαίρι παιδεύομαι κι ευτυχώς που παιδευτήκαμε από νωρίς, γιατί παίρνει χρόνο η Ε.Ε να δεχτεί και να ανοίξει το De minimis. Επίσης μερικά πράγματα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους. Όση δουλειά και να κάναμε το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο η συνδεδεμένη ενίσχυση με το βαμβάκι τώρα μόνο μπορεί να πληρωθεί. Γιατί; Πρέπει να γίνουν οι συγκομιδές, να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και τα κιλά που παρέδωσε ο καθένας στο εκκοκκιστήριο, γιατί μόνο βάσει αυτών των αποδόσεων, μπορεί να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση. Κάποια άλλα προβλήματα ανέκυψαν στην πορεία. Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των αγροτών που είχαν ενταχθεί στο δικό μας πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Για μερικές χιλιάδες ανθρώπους -περίπου 3.500 για φέτος- με την προϋπόθεση ότι μεταβιβάζουν την επιχείρησή τους  σε νέα παιδιά, στα παιδιά τους κλπ., προκειμένου να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, για μερικά χρόνια εμείς τους πληρώναμε μέχρι να γίνουν 65 ετών και μετά θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα το όριο ηλικίας από τα 65 έτη ανέβηκε στα 67. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι ούτε πίσω μπορούν να γυρίσουν να ξαναγίνουν αγρότες, ούτε σύνταξη μπορούν να πάρουν. Αυτό κατά την άποψή μου έπρεπε να προληφθεί. Έπρεπε δηλαδή την ώρα που έγινε αυτή η μεταφορά να πούμε ότι  ειδικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το ’48 και είναι  στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, γι’ αυτούς και μόνο το πρόγραμμα επεκτείνεται για δύο χρόνια για να μην έχουν αυτό το πρόβλημα επιβίωσης. Δεν το ξέραμε όμως ούτε το καλοκαίρι, ούτε το Σεπτέμβριο, ούτε το Νοέμβριο. Προέκυψε τώρα, θα το αντιμετωπίσουμε.

Αντιθέτως. Τα προβλήματα με την υπερυποθηκευμένη γη, με την παλαιά ΑΤΕ, τη συγχώνευσή της κλπ., αυτά προέκυψαν μετά τη συγχώνευση και από την πρώτη στιγμή γίνανε 4-5 συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομίας για να δούμε πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα . Και τα λύνουμε όπως ανακοινώσαμε.

Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου

 Δημοσιογράφος: Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, Υπουργέ υπάρχει κάποια πρόθεση , η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι η ίδια όπως και πέρσι;

 Υπουργός: Επιμένουμε ότι αυτή την ώρα και μάλιστα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό θα δοθεί. Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ίσως μάλιστα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν χρήματα για το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η δέσμευσή μας είναι ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά δημοσιονομικά και το κομμάτι εκείνο των χρημάτων που είναι για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν απορροφηθεί στο ύψος που έχει προϋπολογιστεί - γιατί βλέπουμε ότι και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δεν απορροφήθηκε και εάν δεν πάει με τόσα χιόνια ο υπόλοιπος Φλεβάρης και Μάρτης - κατανοώ αυτή την προαπαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενδεχομένως να δοθεί ισόποση δόση. Αν πραγματικά πέσουν τρία γερά χιόνια μέσα στο Μάρτιο, μπορεί όλο αυτό να ξοδευτεί και να λύσουμε το πρόβλημα της θέρμανσης. Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε καλύτερα, λέω ότι θα πάμε στα 80 εκατομμύρια και το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να δεσμευτούμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.