ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ


Συμβουλές για καλύτερο ύπνο


Ο ύπνος αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα «αγαθά» του ανθρώπου. Είναι το απόλυτο όπλο για τη καθημερινή ανασυγκρότηση του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το σύγχρονο τρόπο ζωής. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν κοιμόμαστε καλά. Ηέλλειψη ύπνου έχει πολλαπλά αρνητικά δεδομένα για τον άνθρωπο που τον οδηγούν στο να μην ανταπεξέρχεται καθημερινώς στις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές και επαγγελματικές του απαιτήσεις. Υπάρχουν, όμως τρόποι ανάσχεσης αυτού του κακού τρόπου ζωής μας.
Τηρήστε 8ωρο ύπνου
Επιστήμονες θεωρούν πως στις 8 από τις 24 ώρες πρέπει ο άνθρωπος να κοιμάται. Είναι αρκετό χρονικό διάστημα για την ανανέωση της ψυχοσωματικής μας κατάστασης. Εάν δεν είναι εφικτός ο 8ωρος ύπνος τότε θα πρέπει να αναπληρώνεται άμεσα εντός του 24ωρου με έναν συμπληρωματικό μεσημεριανό υπνάκο.
Η μελατονίνη φροντίζει τον ύπνο
Η μελατονίνη είναι ορμόνη του οργανισμού που παράγεται κάθε φορά που ο οργανισμός εκτίθεται στο φώς. Η παραγωγής της ορμόνης αυτής διακόπτει τον ύπνο. Οι γιατροί θεωρούν πως θα πρέπει στο δωμάτιο που κοιμόμαστε να υπάρχειδυνατότητα είσοδος φωτός ώστε να ξυπνάμε με φυσικό τρόπο σε κάθε ξημέρωμα της ημέρας.
Διατηρήστε κατάλληλες συνθήκες ύπνου
Το αναπαυτικό κρεβάτι,  η αποφυγή θορύβων και η διατήρηση θερμοκρασίας δωματίου 18ο C αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για έναν ιδανικό ύπνο.
Τραφείτε και γυμναστείτε την κατάλληλη ώρα.
Πείτε όχι στις κακές συνήθειες! Το ελαφρύ βραδινό γεύμα, η αποφυγή ποτών, τσιγάρων και πολλών υγρών, κυρίως, εμπλουτισμένων με καφεΐνη δυσκολεύει στο να κοιμηθείτε εγκαίρως και πλήρως. Επίσης, η ήπια γυμναστική (πχ. ποδήλατο) λίγες ώρες πριν την ώρα του ύπνου κουράζει τον οργανισμό και τον οδηγεί,  με περισσότερες πιθανότητες, στο κρεβάτι.
Ελέγξτε το άγχος
Αυτός ο παράγοντας είναι αρκετός από μόνος του στο να μην μας αφήσει να κλείσουμε μάτι όλη τη νύχτα. Βαθιές αναπνοές, τοπικό μασάζ στο σώμα μας και η αυθυποβολή μας σε ξεκούραστο μη αγχώδες περιβάλλον είναι αρκετά για την αντιμετώπιση του.
Γράψτε στο χαρτί κάθε είδους σκέψεις και ανησυχίες
Εάν διάφορες σκέψεις προερχόμενες από το προσωπικό και τον επαγγελματικό σας χώρο δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε προσπαθήστε να τις γράψεις σε μια κόλλα χαρτί επί τόπου όποια ώρα και αν είναι. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στο να αποβάλλετε το άγχος και τις σκέψεις αυτές από μέσα σας ώστε να κοιμηθείτε… επιτέλους.
Κοιμηθείτε όταν είστε εξαντλημένοι
Όταν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας από τη κούραση και είστε κοντά στην ώρα ύπνου μην το σκέφτεστε καθόλου. Γραμμή για το κρεβάτι αλλιώς θα μείνετε άυπνοι όλη νύχτα.
Μην έχετε ρολόι δίπλα σας
Κάθε φορά που κοιμάστε να φροντίζετε πάντα το ρολόι να βρίσκεται μακριά από το οπτικό σας πεδίο ώστε να μην σας αποσπά την προσοχή και συνεπώς τη διάθεσή για ύπνο. Ομοίως, και το ξυπνητήρι αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα το κλείνετε και στη συνέχεια θα κοιμάστε.
Ανακαλύψτε το εσωτερικό, βιολογικό ρολόι σας
Η συνεχής τήρηση ενός προγράμματος ύπνου οδηγεί τον οργανισμό σας στο να κοιμάστε και να ξυπνάτε σχεδόν μηχανικά. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του εσωτερικού σας βιολογικού ρολογιού σας οδηγεί στο να κοιμάστε σωστά και στις κατάλληλες ώρες.
Απευθυνθείτε σε γιατρό
Παρόλο που τηρείτε τα παραπάνω μέτρα, αν δεν έχετε καταφέρει έως τώρα να κοιμάστε σωστά πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο γιατρό προκειμένου να σας βοηθήσει καταλλήλως.
Μην απογοητεύεστε! Λύσεις υπάρχουν… 


flowmagazine.g
r