ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΕΥΤΛΩΝ-ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ!

Με στόχο να ξεμπλοκάρει η πληρωμή των ενισχύσεων των τευτλοπαραγωγών για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της τριετίας 2012-2014, εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι παραγωγοί θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις πληρωμής για τις ενισχύσεις που δικαιούνται για το 2012, το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία για το 2013.

Συμφωνα με την απόφαση, για να πληρωθούν οι καλλιεργητές την ετήσια ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με τη δήλωση εφαρμογής (αίτηση πληρωμής ενίσχυσης) τα εξής:

α) το πρόγραμμα λίπανσης το οποίο ακολούθησαν το αντίστοιχο έτος εφαρμογής.

β) το πρόγραμμα άρδευσης το οποίο ακολούθησαν το αντίστοιχο έτος εφαρμογής (μόνο για τους δικαιούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τη Μεθοδολογία Β).

γ) τα νόμιμα παραστατικά ΚΒΣ ή ΚφΑΣ, κατά περίπτωση (Δελτία αποστολής, τιμολόγια ή/και λοιπά παραστατικά αγοράς) των λιπασμάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που ήταν ενταγμένα στη Δράση το αντίστοιχο έτος εφαρμογής.

δ) το Ετήσιο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο οποίο περιγράφεται η διαχείριση των αγροτεμαχίων τα οποία πρόκειται να καλλιεργηθούν με σακχαρότευτλο το επόμενο έτος εφαρμογής συμπεριλαμβανομένων στοιχείων σχετικά με τη λίπανση και άρδευση των αγροτεμαχίων αυτών.

ε) τη βεβαίωση του αρμόδιου Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων για την ποσότητα αρδευτικού νερού που εφαρμόστηκε στα ενταγμένα στη Δράση αγροτεμάχια το αντίστοιχο έτος εφαρμογής (μόνο για τους δικαιούχους οι οποίοι εφαρμόζουν τη Μεθοδολογία Β).

στ) την «Αίτηση − Δήλωση Πληροφοριακό Δελτίο Τευτλοκαλλιέργειας» για το επόμενο έτος εφαρμογής. Εφόσον αυτή υπάρχει.

ζ) την ετήσια σύμβαση με την ΕΒΖ Α.Ε. για το έτος εφαρμογής του οποίου ο δικαιούχος αιτείται την πληρωμή, με την εξαίρεση του πρώτου έτους εφαρμογής για το οποίο η σύμβαση με την ΕΒΖ Α.Ε. έχει ήδη προσκομισθεί στο πλαίσιο της αίτησης ενίσχυσης της Δράσης.

η) την ομαδική σύμβαση με Πιστοποιητικό φορέα για το επόμενο έτος εφαρμογής, στην περίπτωση που η υφιστάμενη σύμβαση δεν καλύπτει το επόμενο έτος εφαρμογής. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της υπ’ αριθμ. 16228/23−11−2012 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποχρεούνται να προσκομίσουν, στο πλαίσιο της δήλωσης εφαρμογής του πρώτου έτους εφαρμογής (2012), αντίγραφο ομαδικής σύμβασης με τον Πιστοποιητικό Φορέα που να καλύπτει τουλάχιστον το δεύτερο έτος εφαρμογής (2013). Από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου της ομαδικής σύμβασης με Πιστοποιητικό φορέα για το επόμενο έτος εφαρμογής, στην περίπτωση που η υφιστάμενη σύμβαση δεν καλύπτει το επόμενο έτος εφαρμογής, εξαιρούνται οι δικαιούχοι που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ανωτέρας βίας − εξαιρετικών περιπτώσεων του άρθρου 21 της παρούσας απόφασης.

θ) το ομαδικό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης του AGR02 του Πιστοποιητικού Φορέα με επισυναπτόμενο κατάλογο παραγωγών, όπου περιλαμβάνεται ο δικαιούχος και τα στοιχεία των αγροτεμαχίων του. Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης ομαδικού Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης AGR02 από Πιστοποιητικό φορέα για το πρώτο έτος εφαρμογής (2012), οι υποψήφιοι της υπ’ αριθμ. 16228/23−11 −2012 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι οποίοι καλύπτονται από το από 25/11/2013 πόρισμα της έκθεσης της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 516/120684/7−10−2013 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

agronews.gr