ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει φέτος η χώρα μας στην έξαρση της γρίπης, η οποία λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων  έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης και μάλιστα του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1).

Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται οι επισκέψεις των Ελλήνων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και τα βαριά περιστατικά γρίπης που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαρτυρούν την άγρια «επέλαση» της νόσου.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης.


Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:


1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
-Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Νευρομυϊκά νοσήματα

-Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη
 -Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-
λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο)




aftodioikisi.gr