ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ" ΓΑΜΠΡΟΥ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ" ΞΥΡΙΣΜΑ" ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ!

Το 2013, τα οικιακά φωτοβολταικά φαινόταν ότι θα τη γλιτώσουν από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών με βάση τουλάχιστον τα όσα είχε ανακοινώσει τότε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους εκπροσώπους του χώρου.

Μέσα σε ένα χρόνο όμως τα «σύννεφα» πάνω από τις ΑΠΕ πύκνωσαν, τα αδιέξοδα μεγάλωσαν, το ταμειακό έλλειμμα προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ, και ο κίνδυνος κατάρρευσης του χώρου απειλεί όπως το ντόμινο ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ούτε τα περίπου 35.000 οικιακά φωτοβολταικά θα γλιτώσουν τελικά το «κούρεμα» με την ψιλή, κάτι που έχει προεξοφληθεί για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή τα 15.000 φωτοβολταικά εδάφους.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) μια κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα πράσινα δάνεια, και η ανάγκη να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία είναι επιτακτική.

Αν ως το τέλος Φεβρουαρίου δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, τότε θα ενεργοποιηθεί το σενάριο που όλοι απεύχονται, δηλαδή η απόφαση της ΡΑΕ να αυξηθεί από την 1η Μαρτίου κατά 98% μεσοσταθμικά το τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) που θα επιβαρύνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όλους τους καταναλωτές.

Που διαφωνούν τράπεζες-ΥΠΕΚΑ

Τράπεζες και ΥΠΕΚΑ ωστόσο, διαφωνούν ακόμη σε πολλά. Πρώτο και καλύτερο το ποσοστό του «κουρέματος» των ταριφών. Το ΥΠΕΚΑ τάσσεται υπέρ ενός μεσοσταθμικού «κουρέματος» 40%-45% που για κάποιες κατηγορίες μπορεί να φθάνει και το 55%, με αντάλλαγμα την επιμήκυνση κατά επτά χρόνια της σύμβασης των επενδυτών με την πολιτεία, από τα 20 στα 27 χρόνια.

Οι τράπεζες αντιπροτείνουν ένα πιο ήπιο «κούρεμα», της τάξης του 26%-27% μεσοσταθμικά, υποστηρίζοντας ότι αν περάσει το σκεπτικό του ΥΠΕΚΑ, τότε τα 15.000 φωτοβολταικά πάρκα θα πάψουν να είναι βιώσιμες επενδύσεις, μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ θα γεννηθεί και θα προστεθεί στα υφιστάμενα, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη «πράσινη» αγορά θα νεκρώσει εντελώς.

Επικαλούνται ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έγινε για λογαριασμό τους, και που προτείνει παράλληλα με το «κούρεμα» του 26%-27%, να «θυσιάσουν» οι επενδυτές τα έσοδά τους για ένα τετράμηνο, δηλαδή να διαγράψουν εντελώς αυτά που έχουν να λαμβάνουν για το συγκεκριμένο διάστημα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εξοικονομηθούν έσοδα για το σύστημα, της τάξης των 735 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη μιλά επίσης για επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων που έχουν συνάψει οι επενδυτές με τις τράπεζες κατά τουλάχιστον μια πενταετία. Ειδικά για τους αγρότες, δεδομένου ότι τα δάνειά τους επιβαρύνονται και με τα υψηλότερα επιτόκια, αντιμετωπίζονται ως μια ειδική κατηγορία, με μεσοσταθμικό κούρεμα μόνο 10% αντί για το 26%-27% που αφορά στις άλλες κατηγορίες.

Εφόσον, οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές, τότε σύμφωνα πάντα με την μελέτη, οι επενδυτές φωτοβολταικών θα αρχίσουν και πάλι να πληρώνονται κάθε 40 ημέρες, και όχι σε 7 και 8 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Διαμαρτυρόμενοι άλλωστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις, οι φορείς που εκπροσωπούν τους χιλιάδες φωτοβολταικούς επενδυτές πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη διαμαρτυρία στην Μεσογείων έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να συναντηθούν με την ηγεσία του, και να πιέσουν στο να δοθεί άμεσα μια λύση.

Ένα από τα θέματα που θα τεθεί στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ τραπεζών και ΥΠΕΚΑ αφορά και την τύχη των 35.000 περίπου φωτοβολταικών οικιακών στεγών. Αυτή τη φορά άραγε θα τη γλιτώσουν ;

tanea.gr