ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των θυμάτων από τη γρίπη, ενώ αυτό που ανησυχεί περισσότερο  τους ειδικούς είναι ότι η γρίπη προσβάλλει άτομα από 40 έως 60 ετών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας 104 ασθενείς εκ των οποίων οι 33 έχουν καταλήξει.
Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόρδας « η μεγάλη έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, αποδίδεται αφενός στις κλιματολογικές συνθήκες που ευνόησαν τη διασπορά του ιού και αφετέρου στο γεγονός, ότι ο τύπος γρίπης που επικρατεί είναι ο Η1ΝΙ,-ο πανδημικός ιός -ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιθετικός.

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ανοσία ενώ παράλληλα έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.»

Οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκείνοι που πρέπει να προσέξουν περισσότερο είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και ανοσοκαταστολή .

Τα μέτρα πρόληψης αφορούν την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, το καλό πλύσιμο των χεριών καθώς και την τήρηση των κανόνων της αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και αποχώρηση από δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και της έγκαιρης χρήσης αντιικών φαρμάκων σε 48 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, ρίγη, ατονία, έλλειψη διάθεσης κλπ).


in.gr