"ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε την Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Kεδίκογλου µετά τη σύσκεψη στο Μαξίµου µε επικεφαλής τον πρωθυπουργό και παρουσία των Αθ. Τσαυτάρη, Γ. Μαυραγάνη και Χ. Θεοχάρη:

- «Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδηµά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ». ∆ιευρύνεται δηλαδή το εισοδηµατικό όριο για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ωστόσο δε διευκρινίζεται αν συµπεριλαµβάνονται και οι επιδοτήσεις.

- «Όλοι οι αγρότες (ακόµα και όσων το εισόδηµα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά µόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία)». Οι αγρότες µε εισόδηµα κάτω των 15.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή ΦΠΑ µε τον ισχύοντα τεκµαρτό τρόπο.

- «Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που µπαίνουν στο νέο σύστηµα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύµατος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση».

- «Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση µιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια». ∆εν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει µε τα έσοδα. Σύµφωνα µε τα ισχύοντα, η υποβολή τους θα γίνεται κάθε µήνα.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους µέσω τρίτων (Οµάδων, Συνεταιρισµών και εµπόρων).

- Οι Οµάδες και Συνεταιρισµοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγµατοποιούν την εκκαθάριση µια φορά το χρόνο.

- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήµατος (µε τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.