ΕΡΧΟΝΤΑΙ 13.583 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Ανασύσταση εκ βάθρων για ολόκληρο τον στενό δημόσιο τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση με την πρόσληψη 13.583 νέων μόνιμων υπαλλήλων μέσα στο 2014 σε αντικατάσταση προσωπικού που αποχωρεί από τις υπηρεσίες μέσα από τον θεσμό της διαθεσιμότητας και του προγράμματος της κινητικότητας.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», που κυκλοφορούν σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας, εξασφάλισαν και δημοσιεύουν αποκλειστικά ολόκληρο τον πίνακα με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ακριβώς τον ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι νέες προσλήψεις θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2014 και θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η περάτωση των διαδικασιών πρόσληψης θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ. Ήδη η ανεξάρτητη Αρχή επεξεργάζεται τις πρώτες προκηρύξεις που αφορούν την επιλογή μόνιμων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, στις Εφορίες και στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στον συνολικό αριθμό των 13.583 θέσεων περιλαμβάνονται και 2.414, οι οποίες δεν καλύφθηκαν το 2013.
Οι προσλήψεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε τομείς που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται η Υγεία, με αιχμή την κάλυψη των ΜΕΘ, η στελέχωση ασφαλιστικών ταμείων, οι μηχανισμοί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ελέγχου της αγοράς εργασίας.
Στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά είναι η στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει προϋπηρεσία στο αντικείμενο της θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η πείρα μοριοδοτείται για την πρόσληψη (έως 420 μόρια) είτε αυτή αποκτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα είτε σε θέσεις εποχικού προσωπικού. Τα μεταπτυχιακά, ο βαθμός του τίτλου σπουδών και η γνώση ξένων γλωσσών κρίνουν τον διορισμό των υποψηφίων.
Η επιλογή του νέου προσωπικού θα γίνει με το σύστημα της «σειράς προτεραιότητας». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι θα καταγραφούν σε πίνακα κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που αντιστοιχούν στο κάθε τυπικό προσόν τους
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα με τις προσλήψεις για το 2014, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας. Αντιθέτως, καμία πρόσληψη δεν θα γίνει στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης. Ολόκληρος ο προγραμματισμός κινείται στη βάση «ένας αποχωρεί - ένας (περισσότερο ικανός και προσοντούχος) προσλαμβάνεται».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «Παραπολιτικά», η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις» και «μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση» εκτιμά ότι ο αριθμός προσλήψεων για το σύνολο του δημόσιου τομέα θα φτάσει τις 14.165, εκ των οποίων οι 13.583 αφορούν το στενό δημόσιο τομέα και 582 προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης, καταγράφονται και 1.800 προσλήψεις, οι οποίες μπορούν να επιμεριστούν στα υπουργεία, σε περίπτωση απρόβλεπτων αναγκών.
Πάντως, τα αιτήματα για προσλήψεις από τα υπουργεία αγγίζουν τον αριθμό των 27.000, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ). Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων ζητάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την απαίτηση να φτάνει τους 7.000 υπαλλήλους, ενώ ακολουθεί το υπουργείο Υγείας με 3.300 εκ των οποίων πάνω από 1.000 θα είναι γιατροί για την κάλυψη σοβαρών κενών σε όλη την επικράτεια. Σημαντικό αριθμό προσλήψεων ζητάει και το υπουργείο Πολιτισμού με την απαίτηση να φτάνει τους 3.200 υπαλλήλους. Ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας με 3.000, περίπου, υπαλλήλους και το υπουργείο Οικονομικών με 2.000 υπαλλήλους κυρίως για τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Άλλους 2.000 υπαλλήλους ζητάει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων και των φυλακών.
Σημειώστε τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας των διορισμών: Οι ένστολοι θα επιλεγούν, σύμφωνα με τον νόμο, από τους φορείς χωρίς τη συνδρομή του ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού ενδέχεται να γίνει με γραπτό διαγωνισμό. Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι 20ήμερη και οι υποψηφιότητες υποβάλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή απευθείας στο ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις για το 2014 στο δημόσιο τομέα θα πραγματοποιηθούν βάσει των ακόλουθων δύο κανόνων:
• 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης
• 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση
Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω ΑΣΕΠ. Κάθε νέα πρόσληψη θα γίνεται αξιοκρατικά, με διαφάνεια και θα καλύπτει άμεσες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης εξετάζεται να τοποθετηθούν, είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων και των φορέων.

Προτεραιότητα θα έχουν οι παλαιότεροι επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο προγραμματισμού των μελλοντικών προσλήψεων και της έκδοσης νέων προκηρύξεων κάλυψης θέσεων προσωπικού, ολοκληρώθηκε, χθες, η επικαιροποίηση των προσόντων των αδιόριστων επιτυχόντων σε ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του ΑΣΕΠ.
Η πρόσκληση αφορούσε στους αδιόριστους επιτυχόντες ΠΕ και ΤΕ που περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση-αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα. Τη σχετική προκήρυξη έκανε η ίδια ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2014 θα πραγματοποιηθούν, περίπου, 10.000 προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Η πλειονότητα των προσλήψεων θα προέλθει από τη δεξαμενή των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, του οποίους η ανεξάρτητη αρχή καλεί να απογραφούν προκειμένου να επιλεγούν για θέσεις που θα προκηρυχτούν στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επιτυχόντων ξεπερνά τους 6.000 διοριστέους από το σύνολο των 10.000 που έχουν επιτύχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ