ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΚΗ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας -Δημοτική Ενότητα Μελίκης- Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων σε συνεργασία με  το «Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη», συμμετέχοντας σε αυτή την χρονική- πολιτική συγκυρία, όπως οι εκλογές, επέλεξε ως θέμα έκθεσής  του τις πολιτικές γελοιογραφίες.
Τα εγκαίνια  της έκθεσης ανοίγουν και τις εκδηλώσεις του περίφημου Μελικιώτικου καρναβαλιού και θα γίνουν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 6.30μ.μ. στο Εθνογραφικό Μουσείο στη Μελίκη και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2014.

Δυο σημαντικοί πολιτικοί γελοιογράφοι, ο ένας της παλιάς γενιάς και «πατριάρχης» του είδους, ο Βασίλης Χριστοδούλου, και ο άλλος κατά βάση κοινωνικός καλλιτέχνης, ο Νίκος Τερζής, της νεότερης που κάνει καριέρα στην Ευρώπη με έδρα την Στοκχόλμη. Και οι δύο στην έκθεση αυτή σε μια παράλληλη ανάγνωση-πορεία από το πενάκι στο κομπιούτερ αφηγούνται τα διαχρονικά και πάντα κακώς κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη μετά από μια σειρά σημαντικών εκθέσεων (Βάσως Κατράκη, Χρήστου Τσολάκη, καθηγητών ΑΠΘ, μάσκες από ελληνικά λαϊκά δρώμενα κ.α.) επέλεξε ως θέμα του αυτή τη φορά τις πολιτικές γελοιογραφίες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος δημοσιογράφος Μάκης Βοϊτσίδης σε σημείωμά του για την έκθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Δεν υπάρχει πιο απαραίτητο, επίκαιρο και εύγλωττο ρεπορτάζ σε μια εφημερίδα  από αυτό της μιας έστω και μονόστηλης ασπρόμαυρης γελοιογραφίας. Οι σχεδόν πάντα σκοτεινές και υστερόβουλες προθέσεις της πολιτικής επικαιρότητας και ζωής με τα πρωτοσέλιδα και τους παχυλούς τίτλους μέσα από μία γελοιογραφία, φωτίζονται και αποκαλύπτονται στο μεγάλο κοινό σχεδόν ανάγλυφα και παραστατικά, επιβεβαιώνοντας το κλισέ μία εικόνα χίλιες λέξεις. Η γελοιογραφία ποτέ δεν σκοτώνει, όμως πυρπολεί και εγείρει συνειδήσεις και μέσα από αυτές όλα τα κακώς κείμενα που οι δημοσιογράφοι για να τα κάνουν γνωστά στο μεγάλο κοινό χρειάζονται οχτάστηλους τίτλους και πολλές πολλές λέξεις.

Οι  120.00 πολιτικές κλασικές γελοιογραφίες του κορυφαίου Βασίλη Χριστοδούλου για ογδόντα και πλέον χρόνια επηρέασαν καταλυτικά το πολιτικό μας γίγνεσθαι. Οι καλλιτεχνικές αφίσες του Νίκου Τερζή παρουσιάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι και την κρίση στην πολιτική μας ζωή. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό προϊόν το οποίο βρίσκει απόλυτα την εφαρμογή και προβολή του στον διαδικτυακό τόπο και στα social media. Mια εικαστική αλλά και ιστορική κατάθεση-έκθεση επίκαιρη -και ας ελπίσουμε και διαδραστική- η οποία ίσως μας αφυπνίσει και αντιδράσουμε για να αποτινάξουμε όλα τα δεινά που χρόνια τώρα μας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.”

inveria.gr